Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ABDEST ŞÜKÜR NAMAZI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 21 Mayıs 2015 Perşembe 03:00:00
  Abdest veya gusül alındıktan sonra vakit müsaitse, yaşlık kuruyacak kadar bir zaman geçmeden iki rekât namaz kılınması menduptur. Bu, abdest veya gusül nimetine kavuşmanın bir şükür ifadesidir. Çünkü abdest almak Allah’a yaklaştırıcı bir ibadettir, hedefi ise namazdır. Fahr-ı Kâinat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Her kim şu benim aldığım gibi abdest alır ve aklından bir şey geçirmeyerek iki rekât namaz kılarsa geçmiş günahları af olunur.” (Buhari, Vudû, 14)
“Abdesti iyice alıp, kalbi ve yüzü ile Allahü Teâlâ’ ya (c.c.) yönelerek iki rekât namaz kılan herkesin cennete girmesi kesindir.” (Müslim; Ebu Davud; Nesai, İbni Mace, İbni Huzeyme¸Terğib ve Terhib, Abdesten Sonra Nmaz: 2)
“Kim güzelce abdest alır, sonra kalkıp iki rekât namaz kılar, güzelce rükû yapar ve tam olarak dikkatini namaza verir, sonra da Allah’tan (c.c.) bağışlanmasını dilerse bağışlanır.” (Ahmed b. Hanbel, Terğib ve Terhib, Abdesten Sonra Namaz: 5)
Ebu Hureyre (r.a.) şöyle dedi:
“Nebî (s.a.v.) sabah namazı esnasında Bilal (r.a.)’a: “Yâ Bilal! İslamda yaptığın amellerden en ümitli olduğun ameli bana söyle! Çünkü cennette ben senin iki ayakkabının yürüyüş sesini işittim” buyurdu. Bilal (r.a.):
“Ben gece ve gündüzün herhangi bir saatinde abdest alır ve onunla mutlaka bana takdir olunan miktarda namaz kılarım. Be benim yanımda faydaca en ümitli olduğum ameldir” dedi. (Buhari 1100; Müslim 2458/108)
Şükür Secdesi Nedir Ve Nasıl Yerine Getirilir?
Bir nimete kavuşan veya bir sıkıntıdan kurtulan Müslümanın, şükrünü yerine getirmek maksadıyla Allah rızası için yaptığı secdeye ‘şükür secdesi’ denilir. Peygamber Efendimizin bir şeye sevindiğinde veya sevindirici bir haberle müjdelendiğinde Allah’a şükretmek için secde ettiği rivayet edilmiştir. Bu rivayetler arasında Peygamberimizin azılı İslâm düşmanı Ebû Cehil’in ölüm haberini aldığı zaman beş defa şükür secdesi yaptığı da vardır.(Ebu Davud, Cihad, 174; İbn Mace, İkametü’s-Salât, 192). Şükür secdesi şöyle yapılır: Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbihatta bulunduktan sonra Allah’a hamd ve şükür ettikten sonra yine tekbir alarak ayağa kalkılır (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Daru’l-Fikr, ts. , II, 128). (Secede Elhamdülillah deyip üç defa subhane rabbiye’l a’lâ demek yeterlidir)
İki rekât şükür namazı kılmakla da hem şükür namazı kılınmış hem de şükür secdesi yapılmış olur.
-Yolculuk (Seferilik) Namazı Nasıl Kılınır?
Sefere çıkan kimseye, abdest alıp iki rekât namaz kılmak menduptur. Fahr-ı Kâinat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz sefere çıkarken abdest alır, iki rekât namaz kılar, aynı şekilde de seferden dönüşünde eve uğramadan mescide girip iki rekât namaz kılardı. Ümmetine yolda tembihte bulunarak şöyle buyurmuştur:
“Bir kimse sefere çıkmayı isterken çoluk çocuğunun yanında kılacağı iki rekât namazdan daha üstün bir şey bırakmış olmaz. -Namaz onun yerine hayru’l Halef olur.-” (Tebarâni)
Kâ’b bin Mâlik -radıyallahü Anh- diyor ki:
Hazret-i Peygamber -sallallahü aleyhi ve sellem- seferden dönüşünde (Medine’ye) gündüz kuşluk vakti girer, önce mescide uğrar, orada iki rekât namaz kıldıktan sonra evine giderdi. Bazen de eve gitmeyip mescitte otururdu.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER