Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AKP DEVLETİ

16 Nisan sonrası Türkiye artık eski Türkiye değil. Mühürsüz Anayasanın kabulü ile artık, yasama, yürütme ve yargı erklerini elinde bulunduran, güç ve kudret sahibi, her istediğini yapabilen, ancak hesap vermeyen Tek Adam ve O’nun kontrolündeki parti, ülkenin tek hakimi olacak. Ülkemiz artık “Parti Devleti” şeklinde yönetilecek. Bundan böyle “Devlet bir partinin emrindedir! Devlet partisi yoktur. Partinin devleti vardır!”
***
“Parti Devleti”; devletin başının bir devleti değil, bir partiyi temsil ettiği yapıdır. “Parti Devleti”; tek adamın iradesine dayalı Başkanlık düzenidir. “Parti Devleti”; istihbarat düzeni, partizanlık düzenidir. Devletin bütün imkanlarının partizanlar için seferber edildiği, ihaleleri partizanların aldığı, memur sınavlarını partizanların kazandığı, kendi belediyelerinin sorunlarının ivedilikle çözüldüğü, yandaş muhtarların işlerinin görüldüğü, sadece partizanların “meşru vatandaş” olduğu düzendir.
Cumhurbaşkanı partili, MİT Müsteşarı partili, Vali, Polis, Asker partili. Daire müdürleri partili, Muhtarlar partili… Al sana, parti devleti. Türkiye artık, bir parti devleti tarafından yönetilmektedir. Bundan sonra “Ben de normal bir vatandaşım” demek işe yaramayacaktır.
Türk demokrasi hayatı devlet yönetiminin, sadece bir parti taraftarlarına veya sadece bir grubun, bir cemaatin mensuplarına teslim edilmesinin nelere yol açabileceğini defalarca test etti. Son örneğini de 15 Temmuz’da hep birlikte yaşadık.
Emre Kongar Hoca bu konuyu şöyle özetliyor; “Bir devletin bir partiyle özdeşleştirilmesi, tüm bir devlet aygıtının, yargısıyla, yasamasıyla, yürütmesiyle bir partinin emrine verilmesi, Faşizmin en net ve en saf biçimlerinden biridir: Yakın tarihte Avrupa’da, Almanya’da ve İtalya’da çok kanlı bir biçimde yaşanmıştır”
***
Parti devleti nasıl işleyecek. Sadece bir konuyu detaylandıralım. OHAL sonrası binlerce Hakim işten atıldı. Devlete ve yönetime hakim birisi “Partili Avukatlara söyleyin, Hakimlik için başvursunlar! Sınavlarda KPSS kaldırılsın, mülakatta bunlar kazandırılsın!” dedi. Kazandılar mı? Evet.
Diğer yandan 13 üyeden oluşan “Hâkîmler Savcılar Kurulu” üyelerinin yedisi Cumhurbaşkanı’nın partisi tarafından TBMM’de seçildi. Kalan altısından dördünü partili Cumhurbaşkanı atadı, ikisi de yine partili Cumhurbaşkanı tarafından atanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve onun müsteşarı. Böylece; yargının bütün kurumlarını belirleyecek olan “üst Kurul,” bir siyasi parti tarafından iş başına getirildi mi? Evet

Şimdi oluşan kurul; Partili Başkan tarafından işe alınan yargı mensuplarını il ve ilçelere başsavcı, savcı, hâkim ve mahkeme başkanı olarak atayacak mı? Evet.
Ataması yapılan 900 hakim arasında, AKP il ilçe yöneticisi durumunda olan 800 hakim olduğu basına yansıdı. Bu görevlere atanan AKP üyesi avukatlar, AKP’li Meclisi üyeleri, milletvekili adayları tarafsız ve bağımsız yargıyı mı temsil eder? Yoksa AKP’yi mi?
Mesela, hakim olarak atanan AKP Elazığ Merkez İlçe Başkanı Kadir Nozoğlu, AKP ilçe başkanı ile CHP ilçe başkanı arasındaki hukuksal sorunda ne yapacak?
Artık Hakim olan AKP Giresun Kadın Kolları Başkanı Behice Çavuşoğlu, AKP Genel Başkanı tarafından çıkartılan KHK ile kendisine haksızlık yapıldığını iddia eden bir vatandaş arasındaki itilafta nerede duracak?
Edirne Merkez İlçe Başkanlığı yöneticisiyken Hakim olarak atanan Ceyda Bozdağ önüne gelen davada yolsuzluk yapan AKP’li yönetici hakkında ne kadar tarafsız davranabilecek?
Kimseye karşı eğilmesin diye önünde düğme olmayan cübbe giyen hakimlerimiz karar verirken, partisinin yöneticisini mi yoksa devletin bürokratını ya da normal vatandaşı mı dinleyecek?
Zaman gösterecek.
Sizce?
Son söz; “Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.” Eflatun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER