Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

AZIĞIN EN HAYIRLISI TAKVADIR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 24 Kasım 2013 Pazar 02:00:00
  Haccın farz kılınmasının hedefinde de güzel ahlak vardır:
“Azığın en hayırlısı takvadır”
“Hac, bilinen aylar(da)dır. Kim o aylarda (niyetle ihrama girip) haccı yerine getirmeye azmederse, (bilin ki) hacda (eşiyle) cinsî ilişki kurmak, günah sayılan davranışlarda bulunmak ve kavga etmek/ağız dalaşı yapmak yoktur. Siz ne hayır yaparsanız, Allah onu bilir. Bir de (yol için) kendinize azık edinin. (Bilin ki) azığın en hayırlısı takvâdır (günaha sebep olan hareketlerden sakınmaktır). Ey akıl sahipleri! Yalnız benim emirlerime uygun yaşayıp karşı gelmekten sakınarak azabımdan korunun.” (Bakara: 197)
Peygamber Efendi’mizin: “Kim Allah için hacceder, bu esnada kötü söz ve davranışlardan sakınırsa (kul hakları müstesna) annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlarından arınmış olarak hacdan döner.” Hadisi şerifi de Haccın günahları temizlediğine, takvaya ulaşmaya ve güzel ahlaka vesile olduğuna işaret eder.
“Len yenâlellâhe luhûmuhâ ve lâ dimâuhâ ve lâkin yenâluhut tagvâ minkum, kezâlike sahharahâ lekum li tukebbirûllâhe alâ mâ hedâkum, ve beşşiril muhsinîn(muhsinîne).” (Hac : 37)
“Kurbanlarınızın etleri de kanları da Allah’a ulaşmaz; fakat O’na sizin takvânız ulaşır” meâlindeki âyet bütün dinî ve ahlâkî faaliyetlerimizi Allah’a saygı ve O’nun rızâsını kazanma niyetiyle yapmamız gerektiğini gösteriyor.” (Hac: 37)
“Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), “Andolsun seni öldüreceğim” dedi. Diğeri de “Allah ancak takvâ sahiplerinden kabul eder” dedi.” (Maide: 27.)
Bu ayetten anlıyoruz ki başta kurban ibadeti olmak üzere bütün ibadetler ancak Allah rızası için ve canı gönülden yapılmalı, ibadet gösterişten ve şirkten uzak olmalı işte bu tür ibadetler takva sahiplerinin ve İslam ahlakı ile ahlaklaşanların ibadetleridir. Allah ancak kendisinin emrine uyan, karşı gelmekten sakınan kullarının kurbanlarını ve ibadetlerini kabul eder.
Ahlak ile ibadetler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Abdullah b. Amr radiyallâhu anhüm Rasûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellerim şöyle buyurduğunu işittim:
“Doğruluğu şiar edinip ahlâkı güzel olan Müslüman, hoş tabiatı ve güzel ahlâkı sayesinde Allah’ın emirlerini yerine getirip devamlı oruç tutanlar derecesine yükselir.” (Ahmed b.Hanbel veTaberânî)
Hazret-i Âişe radiyallâhu anhâ’dan: Resûl-i Ekrem sallal-lâhu aleyhi ve sellerim şöyle dediğini işittim:
“Mü’min, güzel ahlâkı ile (fazla) oruç tutup (fazla) ibadet edenin derecesine erişir.” (Hadîsi;, Ebû Dâvûd, İbn-i Hibbân ve Hâkim rivâyet etmişler; Hâkim, Buhârî ve Müslim sahihtir, demiştir)
Hâkim’in ibaresi: “Kişi, güzel ahlâkı sebebiyle gece ibâdet eden ve gündüz oruçlu bulunanların derecelerine erişir. Taberânî’nin Ebû Umâme’den rivayetinde:
“Kişi, güzel ahlâk ile geceyi ibâdetle geçiren ve savaş meydanlarında şiddetli susuzluktan ciğeri yanan kimsenin derecesine ulaşır” şeklindedir.
Hazret-i Ebû Hüreyre radiya’llâhu anh’den: Peygamber Efendimiz buyuruyor:
“Allâhu Teâlâ, kişiyi güzel ahlâkı ile (fazla) namaz kılan ve (fazla) oruç tutanların derecesine yükseltir. (Taberânî, Müslim sahihtir, demiştir.)
Ebû Ya’lâ’nın Enes’den rivayetinde: “Mü’minlerin îmanca en olgunu, ahlakça en güzel olanıdır.” ilâvesi vardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti