Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Batı’nın yolları bu kentte kesişiyor

Murat Arısoy 19 Nisan 2013 Cuma 03:00:00
  Kırklareli Anadolu Lisesi’nden arkadaşım Ersin Güven’in aralarında bulunduğu bir grup girişimci, otobüs biletlerinin internet üzerinden edinilmesine yarayacak bir site kurdular. www.otogar.com.tr adlı internet sitesinde, çeşitli firmaların hemen hemen bütün illere giden otobüslerle ilgili bilet bulunabiliyor. Ersin’in internet üzerinden yaptığı “İlleri tanıtan yazılar istiyoruz” çağrısına bir Afyonkarahisarlı olarak kulak verdim. Şimdi, otogar.com.tr’ye gönderdiğim yazıyı paylaşıyorum:
Afyonkarahisar, yolların kesiştiği bir coğrafyada bulunması nedeniyle şanslı iller arasında. Merkez ilçe dahil 18 ilçesi bulunan kent, komşuları kadar gelişmese de kalkınma alanında, termal turizmle öne çıkmaya başlıyor. Ankara, Eskişehir, Denizli, Konya, Uşak, Kütahya, Isparta, Burdur’un ortasında yer alan Afyonkarahisar ilçeleri arasındaki mesafeyle de dikkat çekiyor. Örneğin Dazkırı ilçesiyle Emirdağ ilçesinin arası 200 kilometreyi aşıyor.
Afyonkarahisar’a ait bir otobüs firması olmamasına rağmen kente gitmek için otobüs bileti bulmak, çoğu kez mümkün. Çünkü İstanbul-Antalya, Ankara-İzmir karayolları, kentten geçiyor. Afyonkarahisar’ın 29 Ekim 2008’de hizmete açılan yeni ve modern otogarı da, bu yolları birbirine bağlayan Çevre Yolu üzerinde bulunuyor.
Afyonkarahisar, son yıllarda birbiri ardına açılan termal otellerle, yatak kapasitesini artıran bir şehir. İnşaatı süren otellerin hizmete girmesiyle birlikte, kentte 20 bin yatak sayısına ulaşılması bekleniyor.
Kentin kalkınmasında öncülük eden termal zenginlik, 4 ayrı havzaya ayrılmış durumda. Kente yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Ömer-Gecek Havzası, Eskişehir istikametindeki Gazlıgöl Havzası, Sandıklı ilçesindeki Hüdai Kaplıcaları ile Bolvadin ilçesindeki Heybeli Kaplıcalar, yeraltından gelen şifalı sularla, sağlık ve zindelik kaynağı haline geliyor.
Kent, termal suyun yanı sıra mermerle de ön plana çıkan iller arasında. Afyonkarahisar’ın en büyük ihracat kalemi, Afyon mermeri olarak tescillenen ürün. Özellikle İscehisar ilçesindeki mermer ocaklarından çıkarılan mermerler, yurtdışında rağbet görüyor.
Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Sucuğu, haşhaş gibi ünlü mamullerinin de ekonomide önemli bir role sahip olduğunu söylemek mümkün. Afyonkarahisar Otagarı’nda, otobüsten indikten sonra, otogarın ücretsiz servisleriyle gidilebilecek Uzun Çarşı’da bu mamullerin hepsini bulmak mümkün.
Afyonkarahisar, termal oteller ile ürünlerinin dışında tarihi ve coğrafi bakımdan da öğrenilmesi gereken bir şehir. İstiklal Harbi’nin Büyük Taarruz evresinde “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” talimatı, Mustafa Kemal Paşa tarafından şehir merkezi ile Şuhut ilçesi arasında yer alan Kocatepe’de verilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın kalpaklı ve yan profilden çizilen o düşünceli pozu, Kocatepe’deki günleri anlatır.
Peri bacalarıyla dikkat çeken Frig Vadisi, Sandıklı’da yılkı atlarının doğal yaşam alanı Akdağ da kentte turistlerin ilgisini çeken mekanlar arasında.
Kent merkezinin hemen hemen her yerinden görülen, kente ismini veren Karahisar Kalesi de, karşısında oluşturulan Zafer Kent Ormanı ile birlikte uyum içinde şehri selamlar. Kale etrafında kurulan mahalleler, eski mimari misalleri ile adeta “Saklı Kent” havası verir. Bu bölgede kalan Sultan Divanî Mevlevihane Müzesi ise, şehrin manevi yönünü ortaya koyar. Hazreti Mevlana’nın 7’nci kuşak torunu olan Sultan Divanî Hazretleri, Afyonkarahisar’da kurduğu Mevlevihane’nin ardından Batı Anadolu ve Balkanlar’da da pek çok Mevlevihane’nin kurulmasına öncülük eder. Afyonkarahisar Mevlevihanesi, kadınların da yöneticilik yaptığı önemli bir merkezdir. Mevlevihane, şu anda Türbe Camii olarak biliniyor. Sultan Divani ve ailesinin kabirleri de Türbe Camii içinde yer alıyor. Camii’nin avlusunda ise Vatan Şairi Namık Kemal’in annesi, Fatma Zehra Hanım’ın kabri, ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER