Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BEŞ VAKİT NAMAZ GÜNAHLARA KEFARETTİR

Muharrem Günay 21 Mart 2019 Perşembe 13:24:08
 

Beş vakit namaz aradaki işlenen günahlara (kul hakkı hariç) kefarettir. “Gündüzün iki ucunda (sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde) ve gecenin gündüze yakın zamanlarında (akşam ve yatsı vakitlerinde) namaz ikame et, kıl. Doğrusu iyilikler kötülükleri giderir. “ (Hud suresi: 114)
Cenâb-ı Hak bu ayeti kerimede görüldüğü gibi: “Gündüzün iki tarafında, yâni sabah ve akşam ve geceye yakın zamanlarda namazı ikâme edin. Beş vakit namazı ikâme edin. Çünkü muhakkak ki iyilikleriniz kötülüklerinizi giderir. Hasenatınız seyyiatınızı yok eder”, Bir başka ayette ise: “…İşte Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” (Furkan 25/70) buyuruyor.  İşte Rabbimiz bunun için bize namazı emretmiştir.
Sahabeden Selman (ra) anlatıyor:
 Bir gün Hz. Osman’la birlikte oturuyorduk. O sırada müezzin ezan okumak üzere geldi. Onun gelişini gören Hz. Osman su istedi. Kendisine bir kap içerisinde bir avuç kadar su getirildi. Abdest aldıktan sonra şöyle söyledi:
“Hz. Peygamber bir gün benim biraz önce aldığım gibi abdest alarak şöyle buyurdular:
“Kim benim abdest aldığım gibi abdest alır ve sonra da kalkıp öğle namazını kılarsa sabah ile öğle arasındaki günahlarına kefaret olur. Sonra ikindi namazını kılarsa öğle ile ikindi arasındaki günahlarına kefaret olur. Sonra akşam namazını kılarsa, akşam ile ikindi arasındaki, yatsı namazını kıldığında da akşam ile yatsı arasındaki günahlarına kefaret olur. Bundan sonra insan gece boyunca çeşitli günahlar işleyebilir. Ancak sabah olduğunda kalkıp abdest alarak sabah namazını kılarsa bu, onun gece boyunca işlemiş olduğu (kul hakları hariç) günahlarına kefaret olur. İşte bu namazlar, “iyilikler günahları siler” (Hud: 114) ayetinde belirtilen iyiliklerdir.” (Terğib)
“Senin Günahının Kefareti Namazdır”
Taberani’nin kaydettiğine göre, Ali bin Ebu Talib (ra) şöyle anlatmıştır:
 Bir gün mescitte Hz. Peygamberle-salât ve selam ona olsun- birlikte oturmuş namazı bekliyorduk. Bu sırada adamın birisi Hz. Peygamberin yanına gelip:
 “Ey Allah’ın Resûlü! Ben bir günah işledim” dedi.
Hz. Peygamber ona cevap vermedi. Namaz kılındıktan sonra adam sözlerini bir daha tekrarladı. Bunun üzerine Hz. Peygamber:
 “Sen şimdi bizimle birlikte namaz kılmadın mı? Bu namaz için de güzel bir abdest almadın mı?’ diye sordu. Adamın ‘evet’ demesi üzerine de:
 “İşte bu namaz, işlemiş olduğun o günahın kefaretidir” buyurdular. (Taberani)
Bir gün bir günah işleyen bir sahâbe Resûlüllah’a gelerek:
 —Ya Resulullah! Ben yapılmaması gereken bir şey yaptım! Evimize bir şey istemeye gelen bir komşumun karısına bakılmaması gereken bir bakışta bulundum! Benim durumum ne olacak? Allah için söyle yoksa ben helâkte miyim? Der. Resûlullah efendimiz bir süre sükût eder ve işte bu âyet-i kerîme iner:
“Gündüzün iki ucunda ve gecenin gündüze yakın zamanlarında namaz kıl. Doğrusu iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt kabul edenlere bir öğüttür.”(Hud: 114)
Allah’ın Resûlü namaz kıl, çünkü kötülüklerini giderir buyuruyor. Demek ki namaz artının eksileri götürdüğü gibi kişinin günahlarını götüren, silip süpüren bir ibadettir. Çünkü namaz başlı başına bir tövbe, bir yöneliş ve Allah’tan yardım isteme makamıdır.
Buhârî ve Müslim’de verilen nehir misâli bu türdendir. Allah’ın Resûlü sizden birinizin evinin önünden bir nehir aksa ve her gün beş defa bu nehirde yıkansa o kimse de kir kalır mı? Buyurur. Sahâbe-i kirâm efendilerimiz de elbette kalmaz deyince, Allah’ın Resûlü buyurur ki:
“İşte beş vakit namaz da bu nehir gibi hataları siler, yıkar gider.” Buyurur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti