Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bir yıl sonra yeniden: Askeri birlik istiyoruz

Murat Arısoy 22 Ağustos 2014 Cuma 03:00:00
  Geçen yıl bu vakitler, Gazeteniz Kocatepe bir talebi gündeme getirmişti: Askeri birlik istiyoruz!
Bu talep doğrultusunda şehir yöneticileri, siyasi parti temsilcileri görüş beyan etmişler, Afyonkarahisar’a askeri birlik getirilmesinin isabetli olacağını söylemişlerdi.
Sonrası?
Sonrasında ses seda yok.
Günlük koşuşturmalar, seçimler derken herkes “askeri birlik” meselesini unuttu.
Başkent Ankara’daki Etimesgut’taki askeri birliklerin bir kısmı Sivrihisar’a, bir kısmı Isparta’ya taşınacak. Gelin o günlerde çıkan bir haberi hatırlayalım:
“Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’nın Sivrihisar’a konuşlanması bekleniyor. Etimesgut’taki Kara Havacılık Komutanlığı da Isparta’ya taşınacak. Etimesgut’ta faaliyet gösteren Kara Havacılık Okul Komutanlığı, Isparta Havaalanı’na taşınacak. Okulun taşınması nedeniyle Süleyman Demirel Havaalanı’na 3 yeni pist ile hangarlar yapılıyor. Ayrıca, burada görevlendirilecek personel için de 454 yeni lojman inşaa edilecek.”
Afyonkarahisar’ın sadece termal turizmle kalkınmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Kalkınma treninde termal turizm bir lokomotif ise, lokomotifin peşinden gidecek vagonların da olması şart.
Turizm tercihleri bir gün değişebilir. Bu tercihlerin değişmesiyle Afyonkarahisar’daki bütün otel yatırımlarının atıl vaziyete düşmemesi için Afyon’un tercih edilebilir bir kent olması, özelliklerinin de kulaktan kulağa anlatılabilir hâle gelmesi gerekiyor.
Üniversite, bu konuda bir avantaj.
Askeri birlikle ikinci sabit kitleyi yakalayabiliriz.
Askeri birlik, şehrin ekonomik hareketliliğinin artmasını sağlayacak bir imkan.
Ayrıca, Afyonkarahisarlıların Mehmetçik sevgisini göstermesi için de bir fırsat. Bu konuda “sizden-bizden” ayrımını bir kenara bırakıp Afyonkarahisarlılık bilinciyle hareket etmek lazım. Ne yazık ki geçen yıl bir süre esen rüzgârdan şimdilerde eser yok.

KAYA, AÇIKLAMAYI
NASIL YAPTI?-2

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin AK Partili Üyesi Haydar Kaya’nın bir yerel gazetede çıkan ve AK Parti’yi eleştirdiği demecinin ardından, aynı gazetede bir demeci daha yayınlanmış, ikinci demeçte ‘Ben öyle demek istemedim’ minvali göze çarpmıştı.
Geçenlerde AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven’in basın açıklaması gelmiş ve basın açıklamasındaki bir durum dikkatimi çekmişti. Yurdunuseven, Haydar Kaya’nın partinin ileri gelenlerine söylemeyi taahhüt ettiği açıklamayla, “ikinci” açıklama arasında fark vardı. Ben de “baskı şüphesi” olduğu kanaatiyle bir yazı kaleme almıştım.
AK Parti İl Yürütme Kurulu’nda Tanıtım ve Medya Başkanı Hüseyin Tutumlu, konuyla ilgili beni aradı. Tutumlu’nun verdiği bilgi şöyle:
“Biz, ilk açıklamadan sonra Haydar Kaya ile toplantı yapmayacaktık. Ama Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, ‘İslâm’a göre karşı tarafın da görüşleri dinlenmeli’ deyince Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, İl Başkanımız İbrahim Yurdunuseven, ben ve Haydar Kaya bir araya geldik. Haydar Kaya, ilk açıklamasındaki gerekçelerini anlattı. Ben de ‘Siyasi hatanın, siyasi sorumluluğu olur’ dedim. Ertesi gün, İl Başkanımız da ben de il dışındaydık. Haydar Kaya, İl Başkanımız’ı arayıp ‘Bir açıklama metni hazırladım. Uygun mudur’ demiş. İl Başkanımız da uygun olacağını söylemiş. Ancak ertesi gün çıkan açıklama ile telefonda okunan açıklama aynı değildi. Biz Haydar Kaya’ya herhangi bir baskı yapmadık, aksine Kaya ‘Açıklama yapayım’ dedi. Bizim tarafımızdan bir açıklama yaptırılmış olsaydı, tüm basınımızla paylaşılırdı.”

HAVAALANI KULLANILAMAZ MI?

Isparta’ya inşa edilecek 454 yeni lojman, görevliler ve aileleriyle birlikte en aşağı 2 bin yeni kişinin Isparta’ya gitmesi demek. Tabii bu sayıya “er” konumundakiler dahil değil. Isparta’ya kaydırılacak birlik, Afyonkarahisar’da görev yapamaz mıydı?
Elbette yapardı.
Zira pek hatırlamak istemesek de bizim de bir havaalanımız var. 2010 yılında Emekli Albay İsmail Özdilek, Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneği ve Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi ile birlikte İstanbul’a gidip Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan kalkan uçakla Afyonkarahisar Askeri Havaalanı’na inen topluluğun içinde ben de bulunuyordum. Hiçbir sorunla karşılaşmadık.
Ama o günlerde sorduğumun soru, gerçek oldu: “Devamı gelir mi” demiştim, gelmedi.
Hadi Ankara’daki askeri birliği kaybettik; başka bir büyükşehirden yönlendirilecek askeri birlikler Afyonkarahisar Askeri Havaalanı’nı kullanamaz mı?
Sivil uçuşlar için bile 5 milyon liralık bir masrafla kullanılabilecek bir havaalanı, askeri görevler için neden kullanılmasın?
Cevabı belli sorular soruyorum…

MÜHİMMAT DEPO TAŞINACAKTI

“Askeri birlik” tanımlaması, 5 Eylül 2012 tarihindeki patlamayı yaşayan her Afyonlu vatandaşta farklı duygular yaşatıyor. Mühimmat Depo olarak bilinen Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda saat 21.05 dolaylarında meydana gelen patlama, önce evlerimizi, pencerelerimizi, otomobillerimizi; sonra da ruhumuzu sarsmıştı.
Neydi, ne değildi tartışmalarına girmeyeceğim.
Bununla birlikte Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nın şehir merkezinde kaldığı, bu nedenle tehlike oluşturduğu yorumları yapılmış; bu askeri birliğin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile istişare edilerek başka bir yere taşınacağı konuşulmuştu.
Aradan 2 yıl geçti. Somut bir gelişme yok.
Kışlanın bulunduğu alanın Toplu Konut İdaresi’ne devredildiği haberleri çıktı bir ara.
Patlamada şehit olan askerlerin parçaları bile bulunmazken, o arsada konut satın alınır mı?

UNUTULAN ŞEHİTLİK

Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nın şehitliğe dönüştürülmesi, en azından 25 şehidin yâd edilmesi için bir anıt dikilmesi de tartışılmıştı. Hatta bunun için projeler de hazırlanmıştı. Sonra ses seda çıkmadı.
Şehitlikler, tarihin unutulmaması için önemli.
Her yaştan insan, şehitliklere gidip, dua okumalı.
Hatta dua okuyan her birey, o şehitliğin hangi savaştan kaldığını öğrenmeli, ne gibi mücadeleler verildiğini anlamalı.
Var olan şehitliklerin bakımının yaptırılması devletin ve milletin ortak görevi.
Bir de şehit olduğu hâlde şehitliğe kavuşamamış topraklarımız var.
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ile Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar’ın gündeme getirdiği Düzağaç-Akdeğirmen mevkiinde, Milli Mücadele’de şehit düşen 13 askerimiz bulunuyor.
Bölük Komutanı Üsteğmen Ayaşlı Rauf Efendi ve 12 askerimiz, duayı da, yâd edilmeyi de, şehitliği de hak ediyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER