Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Büyükşehir – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 25 Ekim 2013 Cuma 16:55:02
  Bu hafta gazeteniz Kocatepe’de Burcu Aydın’ın, Anahaber Gazetesi’nde Nail Azbay’ın hazırladıkları bilgilendirici söyleşileri okuduk. Burcu Aydın, Vali İrfan Balkanlıoğlu ile, Nail Azbay, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile söyleşi yaptılar. Her 2 söyleşide de Afyonkarahisar’ın önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğini, bunun hakkında çalışmalar yapılacağını okuduk.
Söyleşilerden yola çıkarak altını çizmek istediğim nokta, 2019’da büyükşehir olunması için gerekli çabanın gösterilip gösterilmeyeceğidir. Gerekli çaba gösterilseydi, 2019’dan önce 2014’te de “büyükşehir” olarak seçime girebilirdik.
Ordu’nun nüfusu, 3 aşağı 5 yukarı Afyonkarahisar kadardı. 55 bin Ordulu, “birinci” adreslerini Ordu olarak gösterdi. “Şişirme nüfus” izlenimi bıraksa da toplumda, “hedef”e ulaşmak için her yolu denediler.
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler’in zaman zaman diye getirdiği“Üniversite’de okuyan öğrencilerin ikametgahlarını buraya aldıralım” teklifinin gereği yapılsaydı, Afyonkarahisar’ın nüfusu 745 bin olacaktı. 5 bin nüfusu yazmak daha kolay olurdu. Ancak yapılmadı.
2019’a kadar yatırımlarla istihdam sağlanarak büyükşehir olunur mu? Bu hızla çok zor. Eti, Kütahya Seramik ölçeğinde şirketlerin Afyon’a yatırımı düşünmeleri lazım. Yatırımı düşünenlere yardımcı olmak lazım. Yardımcı olmak yetmez, istihdam edilecek kişileri eğitime tabi tutmak lazım. Bu da yetmez. Dışarıdan gelecek çalışanlar için uygun konut fiyatları, uygun kira bedelleri, uygun “sosyal yaşam” alanları oluşturmak lazım. Bu da yetmez. Üniversite öğrencisinin Afyon’u tercih etmesi için Üniversite kurumunun yanı sıra diğer kurumların da çok ciddi çalışmalar yürütmesi, örneğin Erenler bölgesinin iyileştirilmesi lazım. Afyon’u, “kendi reklamını yapar” hâle getirmek lazım.
Aksi takdirde Afyonkarahisar’ın 2014’te yaşayacağı hayal kırıklığı, 2019’da da devam eder. Türkiye İstatistik Kurumu’nun derlediği verilere göre Afyonkarahisar’ın 2014 nüfusu 706 bin olacak. 2019’da 709 bine çıkacak nüfus, 2023’te 706 bine düşecek.
Bu hesaba göre, yerimizde sayıyoruz. Hesabı tersine çevirmek ise hepimizin görevi.

Bir soru işareti
Afyonkarahisar’ın büyükşehir olmaması konusunda kafamda bir soru işareti de mevcut. Afyon’da Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı güçlü. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bir dediği iki edilmiyor. Teşkilat “büyükşehir” olunması için harekete geçse, sadece Denizli ve Eskişehir’deki Afyonkarahisarlılar’la temas kursa, Darıca’ya rica etse, “yeterli” nüfus yakalanırdı.
Fakat…
Örneğin Ordu’nun merkez belediyesi CHP’li. Yorum ve iddialara göre Ordu’yu büyükşehir olduğunda, ilçelerdeki oy oranı da merkeze doğrudan yansıyacak, böylece Ordu’da AK Parti güçlenecek. Durumu Afyonkarahisar için değerlendirelim: Afyon merkez AK Parti’ye oy verdi, ama ilçelerin tutumu belli olmaz. Bence AK Partili yetkililer, ilçelerdeki genel havanın kendi lehlerine mi, aleyhlerine mi olacağı konusunda tahlillerini sonuçlandıramadılar. Hal böyle olunca, ilçelerdeki olası bir “terslik”, “büyükşehir”e de yansıyacağı için büyükşehir olmak adına pek çaba sarf etmediler.
CHP ve MHP “büyükşehir olmak için ne yaptı” diyeceksiniz.
Soru güzel, ama cevabı yok.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER