Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Büyükşehir meselesi, yine, yeniden – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 1 Temmuz 2014 Salı 03:00:00
  Afyonkarahisarlı muhtarların TBMM’de AK Parti Milletvekillerine yaptıkları ziyareti ardından Afyonkarahisar’ın büyükşehir olması konusu yeniden gündeme geldi. Milletvekillerimiz Sait Açba ve Halil Ürün, kendilerini ziyaret eden muhtarlarımıza büyükşehir meselesiyle ilgili olarak “Basın gündeme getirsin, biz destek olalım” demişler.
Bunun ardından dün Muhtarlar Derneği vasıtasıyla bu yöndeki çalışmaların ilk adımı atıldı. Muhtarlar tüm Afyonkarahisarlılar’a seslenerek, nüfus sayısındaki gerekli artışın sağlanabilmesi için çabalarına başlamış görünüyorlar.
Biz de acizane, bu sütunlarda daha önce bu konuyu defalarca gündeme taşımış birisi olarak bu haberleri aldıkça seviniyor, umutlanıyoruz doğrusu…
Hatırlarsınız, yerel seçimlerden önce “Afyonkarahisar’ın büyükşehir olması” konusu epeyce gündemimizi meşgul etmişti. Yeni çıkan büyükşehir yasası kapsamında Afyonkarahisar’ın da yer alması ve ilimizin “Büyükşehir” ünvanını kazanabilmesi adına bir çok formül ortaya konmuştu.
Çevre illere bağlı Altıntaş, Akşehir gibi ilçelerin Afyonkarahisar’a bağlanmasından tutun da, kağıt üzerinde gurbetçilerin, il dışında yaşayan Afyonkarahisarlılar’ın Afyonkarahisar’a getirilmesine kadar bir çok konu üzerinde kafa patlatılmış, tartışmalar yaşanmıştı. Siyasetçilerimiz de bu konularda fikirler üreterek konuya müdahil olmuşlardı. Ama ne yazık ki bu tartışmalar bir sonuca ulaşamadı o zaman. Şimdi görüyoruz ki bu tür formüllere pek sıcak bakılmamakta. Afyonkarahisar’ın kendi nüfus varlığı daha ciddi bir formül olarak görülmekte.
***
Daha önce bu konuda zikrettiğimiz fikirlerimizi yenilemekte bir zarar görmüyoruz. Konu önemli çünkü. Bize göre; seçim öncesindeki siyasi tablo bu fikirlerin hayata geçmesini önledi. Yerel seçimlerden önce eğer Afyonkarahisar Büyükşehir yasası kapsamına alınmış olsaydı Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı için değil, Afyonkarahisar Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçim yapılacaktı. Bu da Dinar’daki hemşehrimizden, Emirdağ’daki hemşehrimize kadar herkesin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanması anlamına geliyordu.
Bilindiği gibi ilçelerdeki siyasi parti tercihleri değişik. Afyonkarahisar merkezde AK Parti’nin üstünlüğü olsa da ilçelerdeki seçmenin durumu, muhalefet partilerinin potansiyeli o günlerde AK Parti’yi biraz ürküttü ki, Ak Parti’nin bu endişe de kısmen haklı olduğu seçimlerde ortaya çıktı.
Bir çok ilçe belediyesini muhalefet partileri kazandı.
Öte yandan AK Parti il genelinde umduğundan fazla oy aldı. İl Genel Meclisi seçimi sonuçlarına bakıldığında AK Parti’nin il genelindeki durumunun umulandan çok daha iyi olduğu ortaya çıktı.
Belki bu sonuçlar seçimlerden önce tam manasıyla öngörülebilseydi Afyonkarahisar’ın Büyükşehir olması adanı çabalar yoğunlaşabilirdi. Ama o zaman bu sonuçlar tam olarak bilinemiyordu ne yazık ki.
AK Parti Afyonkarahisar için bu manada risk almak istemedi. Büyükşehir hayalleri buzdolabında beklemeye alındı.
***
Aynı dönemde Ordu ili Afyonkarahisar’ın hayalini kurduğu planları gerçekleştirdi. Çünkü Ordu’da Afyon’un tam tersi bir siyasi tablo hakimdi. Eğer Ordu eski haliyle seçime gitse, merkez nüfusunun oyları etken olsa Ordu ilini AK Parti’nin kazanması zor gözüküyordu. Çevredeki oylar etkili olursa Ordu’da seçimi AK Parti’nin kazanması daha muhtemeldi. Ve düğmeye basıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi kuruldu, Ordu’nun yönetimi sol partilerden AK Parti’ye geçti.
***
Ordu bunu nasıl yaptı?
Gazetemizin değerli mensuplarından Murat Arısoy o dönemde Ordu’ya gitti, gördü, yapılanları sayfalarca yazdı. Arşivlerde mevcut…
İl dışındaki Ordulular ikamet adreslerini bulundukları il olarak, ikinci adreslerini ise Ordu olarak gösterdiler. Ordu’da okuyan öğrencilerin ikinci adresi olarak Ordu’yu göstermeleri sağlandı. Siyasi kadrolar bu konuda elele verdi ve Ordu yeni yasanın kapsamında Büyükşehir olarak bir çok yeni imkana kavuştu. Nüfus mu? Ordu’nun nüfusunun, kanunla birlikte kağıt üzerinde 20 bin kadar arttığı, bugünlerde yaşamın normal seyrine dönmesiyle birlikte il nüfusunun yeniden eski haline döndüğü belirtiliyor.
***
Şimdi sıra Afyonkarahisar’da… Büyükşehirlik çok zor değil. En başta Afyonkarahisar’da yaşayan üniversite öğrencilerinin ikinci ikamet adresi olarak dahi olsa kayıtlarını Afyonkarahisar’a almalarıyla büyük bir adım atılmış olacaktır. Bunun için “burs” imkanları dahi kullanılabilir. Oluşturulacak bir burs havuzundan faydalanmanın ilk şartı olarak ilk ya da ikinci adres olarak Afyonkarahisar’ın gösterilmesinin istenmesi büyük bir kazanım sağlayacaktır.
İl ve yurt dışındaki Afyonkarahisarlılar’ın durumunu anlatmaya bile gerek yok sanırım. Muhtarlarımız da bu konuya eğilmeye başlamışlar anlaşılan.
Yaklaşık 15 gün önce bu köşede sözlerimizi bağlarken şöyle demiştik: “Yeni kanun falan da beklemeye gerek yok herhalde. O kadar “Torba kanun” geçiyor TBMM’den. Bir “torba”ya da “Afyonkarahisar’ın büyükşehirliği” giriverse ne olur? Bir bakarsınız bir gün ansızın “Afyonkarahisar Büyükşehir Belediyesi” oluvermişiz…”
Ne dersiniz, olur muyuz?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER