Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

“GELECEĞİ REHİN BIRAKMAK”

Uluslararası Şeffaflık Derneği Eylül 2018 raporunda, Zafer Havalimanı ihalesini ve verilen garanti yolcu sayısı ile bölgenin mevcut potansiyelini arasındaki uçurumu değerlendirmiş.
Afyon, Uşak ve Kütahya illerine hizmet etmesi planlanan ve 50 milyon Euro tutarındaki yatırımla AKP döneminde “ihale kralı” olan 4 şirketten biri olarak tanıdığımız IC İçtaş tarafından inşaatı tamamlanan havalimanı, 2012 yılında hizmete açılmıştı. 2012 yılından bu yana hizmet veren havaalanında, şu anda THY tarafından İstanbul’a gidiş-geliş olmak üzere günde tek uçuş yapılmaktadır.
Raporda “Gerekli rekabet ortamının sağlanamamış olmasına rağmen ihale 29 yıl 11 aylık işletme süresiyle IC İçtaş’a verildi.” deniliyor. Sözleşmede giden yolcu başına iç hatlar için 2, dış hatlar için 10 Euro garanti ücret belirlendiği, onuncu yılın sonuna kadar her yıl artacak şekilde verilen yolcu garantisinin 2012 yılı için toplam 850.000 kişi, 2022 yılı için toplam 1.317.773 kişi olarak belirlendiği belirtiliyor.
Buraya kadar olanları hep söyledik, hep biliyoruz, biliyorsunuz! Ya da biz, herkesin bildiğine inanmak istiyoruz. Şimdi sıkı durun! Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Kütahya Altıntaş’ta 2012 yılında açılışı yapılan Zafer Havalimanı’nı işleten şirkete, 20 milyon 855 bin Euro 948 ödendiğini” belirterek. “İhaleye konulan garanti yolcu sayısındaki yanılma payının yüzde 95.8 olduğu” ifade ediyor. Yanılma Payı %95.8. Ya da tersten okursanız Tutturma Payı: % 4.2. Ayrıca dernek raporunda işletme süresi bitene kadar toplam 205 milyon 281 bin 118 Euro ödeme yapılacağının tahmin edildiği belirtiliyor. Yanlış okumadınız %95.8 yanılma payı.
Neresinden tutsanız elinizde kalan bir yatırım. Sadece bu mu? Sadece Zafer Havaalanında  mı hesap tutmadı?
Osmangazi Köprüsü’nde yıllık 14 milyon 600 bin araç garantisi verildi. Sadece 5 milyon araç geçti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yıllık 49 milyon 275 bin araç garantisi verildi. 15 milyon araç geçti. Avrasya Tüneli’nde yıllık 25 milyon 600 bin araç garantisi verildi. Sadece 10 milyon araç geçti. Bugünlerde inşaata çalışan işçilerin eylemleri ile gündeme gelen İstanbul 3’üncü havalimanında işletmeciye verilen 12 yıllık yolcu garantisi gelirinin değeri 6.3 milyar Euro. Daha pek çok örnek var.
Sistemin adı aslında YAP-İŞLET-SOY-DEVRET olmalıymış. Şimdi çıkıp ta kimse bana yaşanılan krizin tek suçlusunun DIŞ GÜÇLER olduğu masalını anlatmasın.
Son söz; “Verir zavallı memleket, verir ne varsa, malını
Vücudunu, hayatını, ümidini, hayalini
Bütün ferağ-ı halini, olanca şevk-i balini.
Hemen yutun düşünmeyin haramını, helalini…
Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!” Tevfik Fikret

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER