Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İSLAM ÜLKELERİ NEDEN TEKNOLOJİ ÜRETEMİYOR

Aslında bu yazıyı Ramazan ayında yayınlanması için yazmıştım. Ancak ülke tarihinin en büyük sivil toplum hareketlerinden birisi olan Adalet yürüyüşünün araya girmesi nedeniyle yayınlanması bugüne kaldı.
Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir yazıda “İslam ülkeleri dünya nüfusun %25’ine sahipken dünya üretimine sadece % 7 civarında katkı sağlıyor. Almanya tek başına 57 İslam ülkesinin toplam milli gelirine sahip.” diyordu. Aslında tahmin ettiğimiz rakamlardı, ancak gerçekten üzüldüm.
6,9 milyarlık dünya nüfusu 2,2 milyar Hristiyan (yüzde 32), 1,6 milyar Müslüman (yüzde 23), 1 milyar Hindu (yüzde 15), 500 milyon Budist (yüzde 7) ve 14 milyon Yahudi (yüzde 0,2) den oluşuyor. Yani dünyadaki her 4 kişiden biri Müslüman. Bu kadar yoğun nüfusa rağmen İslam Dünyasının gayri safi milli hâsılasının tüm dünya gayri safi milli hâsılası içindeki oranı düşük, düşmeye de devam ediyor.
Ramazan ayını hepimiz elimizden geldiğince ibadet ederek geçirdik. Ancak Müslümanlık sadece belirli ritüelleri yerine getirmek midir? Sadece namaz kılmak, oruç tutmak yeterli midir? Müslümanlık ahlakının önemi yok mudur? Temizlik, çalışkanlık, dürüstlük, kul hakkı yememe ibadet sayılmaz mı? Belki de en çok dua eden toplumlar Müslümanlar olmasına rağmen neden bilimde, teknolojide, üretimde, gelişmişlikte hep sonlarda yer alıyor. Bu soruyu hepimizin sorması gerekiyor mu?
***
Önce sizleri sıkmadan bu konuda yapılmış dikkat çekici birkaç araştırmayı paylaşmak istiyorum. Pakistanlı araştırmacı Dr. Faruk Saleem’in “Neden Müslümanlar bu kadar güçsüzdür?” sorusundan yola çıkarak yaptığı araştırmada diyor ki;
İslam Konferansı Örgütü’ne üye 57 devlette 500 adet üniversite bulunurken, sadece ABD’de 5758 adet üniversite vardır. Dünya Üniversitelerinin Akademik Değer Listesi’nde ilk 500’e giren Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin tek bir üniversitesi bile yoktur.
Hıristiyan dünyasında; okuma-yazma bilenlerin oranı % 89’dur. Bunların %98’i ise en az ilkokul mezundur ve 100 kişiden 40’ı üniversite mezunudur. Hıristiyan çoğunluğa sahip 15 ülkedeki okuma-yazma oran ise %100’dür.
Müslüman ülkelerde; 100 kişiden sadece 40’ı okuma-yazma bilir ve herkesin okuryazar olduğu bir tek Müslüman ülke yoktur. Bunların %50’si ilkokul mezundur ve sadece %2’si üniversiteyi bitirmiştir.
Müslümanlar ülkelerde gayri safi milli gelirin yalnızca % 0,2’sini araştırma-geliştirme bütçesine ayrılırken, Hıristiyan dünyası araştırma-geliştirmeye % 5 oranında, yani 25 kat daha fazla fon ayırmaktadır.
Pakistan’ın ileri teknoloji ihracatının toplam ihracatın içindeki oranı %1’dir. Suudi Arabistan, Kuveyt, Fas ve Cezayir’in ise % 0,3’tür.Hıristiyan Singapur’da bu oran % 58′dir.
Müslüman 57 ülkenin gayri safi milli hâsılalarının toplamı 2 trilyon doların altındadır. Buna karşın 310 milyonluk ABD tek başına 12 trilyon dolar değerinde mal ve hizmet üretmekte; Japonya 3,8 trilyon dolar ve Almanya 2,4 trilyon dolar, Çin 8 trilyon dolar, İspanya’da 1 trilyon dolar, Katolik Polonya 489 milyar dolarlık mal ve hizmet üretimi gerçekleştirirken, Budist Tayland 545 milyar dolar değerinde mal ve hizmet üretimi yapmaktadır.
***
Amerikan George Washington Üniversitesi’nde İranlı Profesör Hossein Askari başkanlığında bir grup araştırmacı “Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan İslâmî ölçüleri bir endekse tabi tutarsak, Müslim-Gayrimüslim dünyadaki bütün ülkelerin sıralaması nasıl olur?” sorusundan yola çıkarak dünyanın 208 ülkesi arasında bir karşılaştırma yapmışlar. Araştırma sonunda İslami ideallere en çok uyan, İslam’ın emirlerine uygun toplum yapısı oluşturabilen ülkeler belirlenmiş.
Araştırmada İslamiyet’in öne çıkardığı idealleri yerine getiren ülkeler arasında İrlanda’nın birinci sırada yer aldığını belirtilirken, Danimarka ikinci, Lüksemburg üçüncü sırada yer alıyor. Norveç 6. sırada yer alırken Müslüman ülkeler listenin en son sırasında yer almış. Araştırmada öne çıkan en çarpıcı sonuç ise Kur’an-ı Kerim ideallerine uygun yaşama kıstasına en az uyan ülkenin Suudi Arabistan çıkması.Türkiye 208 ülke arasında yapılan İslâmilik sıralamasında 103. sırada yer alabilmiş. Her yıl milyonlarca Müslümanı misafir eden Suudi Arabistan da, komşumuz İran da İslâmilik sıralamasında ilk yüzde yer alamıyorlar. Diğerlerini saymaya bile gerek yok. Şaşırtıcı bir şekilde Yeni Zelanda, Lüksemburg ve İrlanda İsveç, Danimarka, İngiltere, Norveç gibi Batılı ülkeler, İslâmîlik değerleri konusunda bizlere fark atıyorlar. Devamı Yarın…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER