Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

İŞTE KENTSEL DÖNÜŞÜM BU – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 5 Ağustos 2013 Pazartesi 03:00:00
  Nihayet… Dün mutlu olduğum çok güzel bir manzarayla karşılaştım. Karşımda çepeçevre yeşillik arasında kalan bir havuz gördüm. Yanlardan ortaya doğru fıskiyelerden fışkıran sular, değişmiş ve canlılık gelmiş bir ortam buldum. Tenekeden yapılan temsili Semazenler sökülmüş yerine hiçbir estetiği olmayan, kimsenin anlamadığı bir sembol dikilmişti. Bu memleketin yetiştirdiği kişiler var. Hiç değilse onların heykellerini, resimlerini asın. Diyecekken; sözüm kursağımda kaldı. Ot pazarı karşısındaki yuvarlak. Beni adeta mest etti.
Kentsel Dönüşüm, sadece eski binaları yıkıp, yerine yenilerini dikme değil. İnsanların yaşadığı çevrenin olumsuzluğunu gidermek, biyolojik, psikolojik sıkıntılarını önlemek amacıyla yapılan imar değişikliği. Burası, halkın iç içe yaşadığı bir yer. Uzaktaki hava alanından daha önemli. “Orda bir Meydan var uzakta… Gitmesek de gelmesek de o bizim meydanımız.” Yaşanan; yakındaki gerçek daha önemli. Şarkıdaki: “Hatıran yeter bana uzakta kal sevgilim.” gibi.
Kavşaklar caddeleri birbirine bağlayan önemli noktalardır. Yolların birleştiği bu alanda çalışmalar yaparak göze ve gönle hoş gelen eserlerin sergilenmesi, teşvik için bu memleketin yetiştirdiği örnek kişi ve ürünlerin resim ve heykellerinin konması. İnsanları motive eden bilgi ve levhaların asılması, çevresinin çimlendirilmesi rengârenk güzel çiçeklerle donatılması geceleri iyi aydınlatılarak estetik bir görünüm kazandırılması insanı rahatlatır ve mutlu kılar. Hatta: Yeni kurulan semt ve mahallelere de adı verilen ünlülerin özgeçmişinin yazılması, başta; o yöre insanını bilgi sahibi eder. Bu canlı tarih; insanın, geçmişini öğrenme fırsatıdır.
Her boş kalan alana bina dikmek anlamı, değerini çoktan yitirmişken; Ayakta duran tarihi Yonca Altı Camii’nin burnunun dibinde tatsız bir yapı. Hata üstüne hata .
Belediye şehir çarşısı benzeri. Bu ucube yapı hiç yakışık alıyor mu? Yazık değil mi? Hem yakın esnaf zarar görüyor. Hem oradan gelip geçen halk sıkıntıya giriyor. Yap altına kapalı otopark, tuvalet. Üstünü; yeşil alan, o güzelim eserin önemi artsın. Bu, tarihi eser diye, yıkık, dökük yerlere yapılan masraftan daha iyi olur herhalde.
Hiç değilse; İmaret’ten örnek alın. Ata yadigârı caminin vakıf arazisi var da Allah’tan “Bu güzelim Şaheser” korunmuş etrafı, yeşil, aydınlık ve görkemli. Yoksa; Yandı Leyla şu sıcak günlerde halkın sığınağı Karaman Mahallesindeki yüksek binaların gölgesi olurdu.
Sami Öznur Parkı kiraya verildi. Oysa; Oturma gurupları, ortada; göbekli çiçeklik. Çocuklar için kay kaylar, asimetrik paraleller, salıncaklar, tahterevalliler. Su dolu havuzda yüzen ördekler, üzerinde karşı tarafa geçiş sağlayan asma köprü. Ortada fıskiye. Rengârenk çiçekler gece gündüz cıvıl cıvıl ışıklarla bezenmiş harika bir görüntü. Şimdi bunların hiçbiri yok. Gece zindan gibi. Her şey para değil. Eski havuz yıkıldı. Bir taraftan camiye, çeşmeye gidilen yol kapandı. Ortada; görüntüyü bozan yeni icat örtülü iki bina, önde gün be gün genişleyen büfe. Arkada sıralı tuvaletler… Gündüz görebildiğimiz bu.
Hükümet Binası daha yıkılmadan, ortaya çıkacak alanın çevresini; tanıdıklar şimdiden SED’le çevirdi. “Yeni Müze” adıyla Maruf Müzemiz; taşınacağı “Modern”i bitmeden satışa çıkartıldı. “Eski-Yeni Müze” Adı; hatıra kalacak. Yeni stadyum faaliyete geçmeden eskisi gümrükten mal kaçırır gibi parsellenip satıldı. “Artık o kadar da olmaz” ayağıyla “Yüz Görümlük” Karayolları Arazisi’ne “Park” yapılacağı müjdesi verildi. İnşallah kapalı bir alan yapılmadan bu park özenle gerçekleşir.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yıkılacak olan Eskişehir Atatürk Stadyumu yerine ‘Eskişehir Türk Dünyası Meydanı’ adıyla bir kent meydanının yapılacağını 54 bin metrekarelik stadyum alanında kesinlikle yapılaşmaya izin vermeyeceklerini, buranın tamamının rekreasyon (eğlen-dinlen) alanı olarak değerlendirileceği” sözü Eskişehirlileri sevindirdi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: 2012 yılı içerisinde ve öncesindeki başarılı projeleri ile kentinin güzelleşmesi, modernleşmesi ve geleceğe değerli miraslar olarak kalacak başarılı projeler arasında yer alan Akarçay Rekreasyon Projesi, ile Türkiye’nin en uzman jürisi tarafından yapılan titiz değerlendirmeler sonucunda birincilik ödülünü aldı. Gönül ister ki; Sayın Çoban’a imkân verilsin; Eskişehir örneği projelere de imza atsın.
Bu vesile ile Mübarek Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı tebrik eder, Tüm İslam Alemi için hayırlara vesile olmasını yüce Hak’tan niyaz ederim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti