Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Lokman Özkul

İYİLİKTE Mİ YAPILMASIN!..

Geçen hafta şehrimizde kan dondurucu bir cinayet yaşandı. Ambaryolu Caddesi’nde bir fırında çalışan emekçi bir vatandaşımız, kendisinden yardım isteyen iki genç kıza yardım ettiği için maalesef canından oldu. İddialara göre taciz edildiğini iddia eden iki genç kıza yardım etmek isteyen vatandaşımız zanlıların bıçak darbeleriyle, boynundan da kesilerek ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılıyor, maalesef orada hayatını kaybediyor. Afyonkarahisarlılar olarak oldukça üzgünüz ve yaşanan bu müessif olaydan dolayı son derece kızgınız. Vatandaşımız iyiliğinin kurban oldu. İyilik kötülük getirir mi? Getiriyormuş, bunu da bu tecrübeyle görmüş olduk, önceki acı tecrübeler de bu durumu yansıtıyordu. Konya’da yaşanan Kadir Şeker olayını hatırlayalım. Tıp öğrencisi olan Kadir Şeker kendisinden yardım isteyen bir kadına yardım ediyor ve bunun neticesinde yardım ettiği kadın dahil onu sonradan suçlayarak mahkum olmasına neden oluyordu. Kadir’inde yardım etmekten başka düşüncesi yoktu. Hem öğreniminden oldu hem de hapis cezası almış oldu hayatının en güzel döneminde. Sonuçta tahliye edilerek en azından hapisten çıkmış oldu. Bu gibi örnekler maalesef günümüzde artıyor. Doğal olarak insanları da duyarsızlaştırıyor. Yanı başında olay olan bir insan müdahale etmekten korkuyor ya başıma birşey gelirse diye. Nasıl korkmasın ki, yukarıda bahsettiğimiz örnekler insanların korkuya kapılmalarına neden oluyor. Eskiler derlermiş, birinden bir kötülük gördüklerinde; ben ona hiç iyilik yapmadım ki diye. Bazı insanlar iyilik gördükleri insanlara kötülük yaparlar bu halk dilindeki ifadesiyle nankörlüktür. En kötü insanlar iyilik gördükleri insanlara kötülük yapanlardır. Bütün bunlar bizleri iyilik yapmaktan uzaklaştırmalı mı? Elbette ki hayır.
Ne olursa olsun biz iyilik yapmaya devam edeceğiz lakin tedbirimizi alarak. Herhangi bir olay gördüğümüzde veya bizden yardım istendiğinde, öncelikle vatandaşlık görevi gereği de emniyet güçlerimiz ile irtibata geçeceğiz. Onlar kısa sürede olay yerine intikal edeceklerdir. Ani müdahale edilmesi gereken durumlarda tek başımıza müdahale etmek yerine orada bir topluluk olup birlikte müdahale etmek gerekir. İnsanlar toplu hareket eden kimseler gördüğünde mutlaka çekinirler suç işleyecek insan ise korkar ve oradan kaçar.
İnsani değerler son derece önemlidir. Bizi diğer varlıklardan ayıran özellik vicdanımız, merhametimiz ve iyilik duygumuzdur. Bu özellikleri kaybettikten sonra insan olmamızın da çok fazla bir anlamı yok. Bazı durumlarda hayvanlar bile gerek insanlara gerek diğer hayvanlara yardım ediyorlar, bunların örneklerini görüyoruz. Şu şekilde konuşan insanlara kulak vermeyelim; ‘bu zamanda kimseye iyilik yapılmaz, elin etlisine sütlüsüne karışma, kimin ne hali varsa görsün’. İlk bakışta bu insanlar günümüzde yaşanan örnekler neticesinde haklı gibi görünürler, aslında öyle değildir. İnsan olarak en önemli özelliğimiz olan iyilik duygumuzu hiçbir zaman kaybetmemeli, kendimizi de güvene alarak yardım isteyen insanlara veya bizim yardıma ihtiyacını olduğunu hissettiğimiz veya tespit ettiğimiz insanlara karşı bu özelliğimizi harekete geçirmeliyiz. Yüce Allah Kur’an’da iyilik yapmayı emrediyor, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘Kötülük yapana bile iyilik et’ diyor. Bir nevi iyilik yap ki, yaptığı kötülükten mahçup olsun eğer utanma duygusu varsa.
Yukarıda bahsettiğimiz kötü örnekler emsal teşkil etmemeli. Bunlara bakıp da bu devirde iyilik yapılmaz deyip bir kenara çekilmek doğru değildir. Her şey ölçüsünde, kararında olmalı. Uç noktalarda dolaşmamak, birleştirici olmak, uzlaştırıcı olmak, arabuluculuğu kendimizi riske atmadan yapmak; bunlar bizim vatandaş olarak da görevimizdir. Her ne kadar bunları yapmama konusunda çatlak sesler olsa da, bu seslere kulak vermemeliyiz. Genel anlamda iyilik borç değildir yapılıp geri alınmaz, iyilik yapılır ve unutulur. Sağ elin yaptığı iyiliği sol el bilmemelidir. İnsanları minnet altında bırakmak için de iyilik yapılmaz. En kötü iyilik, insanı minnet altında bırakan iyiliktir! Öyle yapılacaksa hiç yapılmamalı daha iyi.
Çok sevdiğim bir sözle konuyu bağlayayım:
İyiliğe iyilik her kişinin karı
Kötülüğe iyilik ER kişinin kârı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER