Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

KERVANSARAYLARIMIZ – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 26 Ocak 2019 Cumartesi 11:38:02
 

Türk konukseverliğinin simgesi kervansaraylar ince mimari anlayış ve ticari hassasiyetin izlerini taşıyor. Afyonkarahisar’da birden çok bulunan kervansaraylar tarihten bugünlere selam sarkıtıyor adeta.
 SULTANDAĞI (SAHİPATA) KERVANSARAYI:
 Sultandağı ilçenin merkezindedir. Yazıtına göre, 1249 yılında II. İzzeddin Keykavus’un beylerinden Fahreddin Ali bin Hüseyin (Sahipata) tarafından yaptırılmıştır. Yapı, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı beş sahınlı kapalı bölüm ve daha büyük boyutlu kare planlı avludan oluşmaktadır. Kapalı bölümdeki sahınların üzeri sivri tonozla örtülmüştür. Yalnızca orta sahanın ortasında kubbe dikkati çeker. Avlunun ortasında dört paye üzerinde yükselen çift taraflı merdivenle çıkılan kare planlı üzeri kubbe ile örtülü köşk mescit bulunur. Kuzeybatısında çift sıra revak görülen avlunun güney bölümü büyük ölçüde yıkılmıştır. Avlunun doğusunda eksende dışa taşkın ve cepheden yüksek tutulmuş taçkapısı bulunmaktadır                                                                                                                      
DÖĞER KERVANSARAYI:
İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasındadır. II. Murat tarafından yaptırılmış Osmanlı eseridir. İki katlı han bölümü ile develiği bulunan iki bölümden ve eyvan biçimi taç kapıdan oluşan mimarisi ile örnek bir yapıdır. İki katlı hanın, üst odaları yolcuların yatma; alt kat ise dinlenme yeridir. Odalardan ikisi kubbeli, diğeri kemerli tonoz örtülüdür. Ortadaki eyvanı, mescittir. Binanın dışı ve çatısı ile iki kubbe külahı, yerli tüf, kesme taş ile kaplıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1991-93 yıllarında restore çalışmaları yapılmıştır. İhsaniye ilçesinin Döğer beldesindedir. 1434 yılında II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Alt katında ahır, üst katında ise yolcu konaklama odaları bulunmaktadır.
ÇAY KERVANSARAYI (TAŞHAN):
Selçuklu dönemi taş külliyesine ait bir yapıdır. Avlulu ve kapalı kervansaray tiplerindendir. Avlusu tahrip olmuş, kışlık kapalı kısmı korunagelmiştir. Kare planlı, merkezde üzeri ışıklıklı dört fil ayağı ve çevresinde 12 ayak üzerinde tonoz örtülü, dıştan destek çıkıntılı kale görünümlü, taç kapılı kargir bir yapıdır. Ebul-Mücahhit Yusufhan tarafından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, 1278 yılında Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey’e yaptırılmıştır. Mimarın, simgesi olan pars arması, kapı üstüne işlenmiştir. Kare planı ile Anadolu Selçuklu Dönemi mimarisinin tek örneğidir.
EĞRET KERVANSARAYI:
Afyonkarahisar Merkez Anıtkaya köyündedir. 14. yüzyılda Germiyanoğulları tarafından yaptırılmıştır. Üç sahanlı olup, orta sahanı daha geniştir. Kesme taşlı, iki sıra fil ayakları arası, ortası geniş, yanları dar, kemerli tonozlarla örtülüdür. Yanları çift kemer sütunlarla süslü taç kapılı, moloz taş üzeri, kesme taş kaplamalı kargir yapıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti