Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Köy araçlarına iki farklı bakış

Murat Arısoy 4 Temmuz 2014 Cuma 03:00:00
  Köy, belde ve ilçelerden Afyonkarahisar’a gelen araçların, dönüşte şehir merkezine uğramamaları, trafikte görece bir rahatlık sağladı. Trafikteki tek sorunun köy-belde-ilçe araçları olduğunu iddia etmek gülünç olur. Örneğin Kurtuluş Caddesi’ndeki, Ambaryolu’nun her iki tarafındaki “park eden otomobil-kamyonet” sorununu çözmeden trafiğin rahatlaması mümkün değil. Bununla birlikte, var olan bir durumun iyileştirilmesi için atılan adımı da tebrik etmek gerek.
Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre köy-belde-ilçe araçları şehre giriyor, kendi memleketlerine dönerken Çevre Yolu’nu kullanıyor. Bu düzenlemenin olumlu yanları var. Örneğin Organize Sanayi Bölgesi’nde, iş çıkışında vatandaşlar; şehir merkezine gelmek zorunda kalmıyor. Köy ya da ilçe araçları, Afyonkarahisar’a çalışmak için gelen vatandaşları, Organize Sanayi Bölgesi kavşağından alıp memleketlerine götürebiliyor.
Düzenlemenin bir de farklı boyutundan bahsedelim: Afyonkarahisar’da minibüs ve halk otobüslerinde gece vardiyası sistemi yok. Dolayısıyla, şehir merkezinde ekmek parası kazanan, ama köy-belde-ilçede yaşayan vatandaşların mesaisi geç bittiğinde ne yapacakları meçhul. Saat 23’ten sonra doğru-düzgün şehiriçi bir minibüs ya da halk otobüsü bulmak bile zor iken; yolcuyu Afyonkarahisar Otobüs Terminali’ne ya da Köy Garajı’na nasıl götüreceğiz? Bir düzenleme yapılırken, düzenlemenin altyapısını da hazırlamak lazım. Köyden, beldeden, ilçeden gelen vatandaşı, gece yarısı memleketine geri gönderemediğimiz bir sistem, mutlaka şikayetlere konu olacak.
Belediye Meclisi’nin düzenlemesiyle ilgili bir başka itiraz da “güvenlik”le alakalı. Vatandaş, memleketine gitmek için Çevre Yolu’nda otobüs ya da minibüs beklerken, kendini güvende hissedebilecek mi? Bu emniyet, tahsis edilmeli.
HAVAŞ GİTTİ Mİ?
Zafer Havaalanı’ndan yolcu taşıyan Havaş Şirketi’nin Afyonkarahisar’daki faaliyetleri durdurduğu iddia ediliyor. Havaş yetkililerinin gerekçesi ise şöyleymiş:
“Şehir merkezine giriş yaptığımızda bize ‘Sizin güzergahınız burası değil’ diyerek ceza kesildi. Oysa biz güzergahtan sapmamıştık. Afyon’daki faaliyetlerimizi bu nedenle durdurma kararı aldık.”
ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE TRAFİK YÜKÜ
Daha önce de dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Eski Otogar alanına Afyon Park isimli bir alışveriş merkezi inşa ediliyor. Bu alışveriş merkezinin trafiğe getireceği yükü nasıl bertaraf edeceğiz? Otoparka 200 araç olsa, giriş çıkışlarla birlikte en aşağı 500 araçlık bir ek yük, Eski Otogar alanı bölgesine binecek. Bu sorun çözülmeden, bir sorunla daha karşılaşıcak. O da, “güzergah” sorunu. Alışveriş merkezinin önünden Bayındırlık, Sahipata, Eşrefpaşa, Çavuşbaş minibüsleri geçiyor. Karşı caddeden geçen minibüs hatları şoförleri mutlaka “Alışveriş merkezi önünden biz de geçelim” diyecek. Tüm hatların bir yerden geçemeyeceği ise aşikâr. Alışveriş merkezi açılmadan konuya kafa yormak en iyisi.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti