Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KUR’AN-I KERİM VE KUR’AN OKUMANIN FAZİLETİYLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

Muharrem Günay 1 Mart 2016 Salı 13:39:20
 

“An ebî sâidin (r.anhu) Gâle rasûlullâhi (s.a.v.) Ve faDlü kelâmillâhi alâ sêiril kelâmi kefaDlillâhi alâ halgıhî.” “Ebû Sâid (r.anh)den rivayete göre; Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah (-u Teâlâ Hazretlerinin) in kelamı (olan Kur’an)nın, diğer kelâmlara olan üstünlüğü, Allah (-u Teâlâ’n) ın mahlûkatına (yaratıklarına) olan üstünlüğü gibidir.” (Tirmizi: Cami-us sahih Sevabu’l-Kur’an: 25, (5/184)
“An ibni Abbâsin (radiyallahu ahhu) aninnebiyyi (S.A.V.) gâle:
Eşrâful ümmetî hameletül gur’âni ve eshâbulleyli”
“İbni Abbas (r.a.)’dan rivayete göre, Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Benim ümmetimin en şereflileri, Kur’an-ı yükleniciler (Kur’an-ı kerimi belleyip onunla amel ediciler) ve gece ashabı (gece ibadetiyle meşgul olanlar)dır. (Es-Suyûti, El Fethu’l- Kebir: 1/188)
“An enesin (r.a.) gâle rasûlullahi (s.a.v.) êlül gur’âni êlullâhi”
“Enes İbni malik (r.a.) den rivayete göre, Resûlullah (a.a.v.): “Kur’an ehli (adamları), Allah’ın ehlidir. (en yakınlarıdır) buyurdu.” (Suyûti, El – Fethu’l – Kebir: 1/12)
Bu hadisi şeriften de anladığımıza göre Kur’an ehli olan insanlar Allah’ın ehli olmuş olurlar.
Kur’an okuyan insan, Hak kelamını okumakla aynı zamanda Yüce Allah ile konuşmaktadır ve bunun farkında olmalıdır.
“Abdullah İbn-i Amr (r.a.) dan rivayete göre, Resûlullah (s.a.v.): “Muhakkak Allah-u Azze ve Celle Kur’an-ı Kerim için sükût eder (kendisine yakışan bir şekilde sessiz kalır.) Ve onu ehlinden dinler.”
İbadet ederken nasıl Allah’ı görüyor gibi ibadet ediyorsak Kur’an okurken de Allah’ın bizi dinlediğini düşünerek okumalıyız.  
“Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir.” (Buharı, Fedâilu’l-Kur’ân 21; Ebû Dâvûd, Vitr 14; Tirmizî, Fedâilu’l-Kur’ân 15)
Kur’an-ı kerim’i bilip, okuyup, O’nunla amel edenlerin üstünlüğünü bu hadisi şeriflerden anlamak gerekir. Kur’an bu kadar büyük ve faziletli bir kitap olduğuna göre O’nu bilen ve anlatan İslâm âlimlri de o derece büyük ve faziletli insanlardır. Kur’an’ın kendisi fazilettir. Onu okuyanlar ve onunla amel edenlerde fazilet sahibi olurlar. Çünkü herkes uğraştığı mesleğe göre kıymet kazanır. Nasılki çok güzel resim yapanlara büyük ressam denirse, Kur’an öğrenimi ve öğretimi de mesleklerin en yücesi olduğuna göre bu işle uğraşan insanlarda en büyük insanlardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti