Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Mahallelerin seçim nabzı – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 5 Nisan 2014 Cumartesi 03:00:00
  Gazeteniz Kocatepe’de önceki gün yayınlanan “Hangi mahalleden kime oy çıktı?” başlıklı araştırma kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Şehrin pek çok noktasında, seçim analizleri yapılırken hemen hemen hepsinde bu araştırmadan yola çıkıldı.
Sözün başında belirtelim, binlerce rakam elenerek meydana getirilen araştırmada küçük bazı hatalar da olmuş. Erenler Mahallesi’nin rakamlarında bir toplama hatası olmuş mesela. Onu da dünkü gazetemizde düzelttik. Bu kadar çok rakamın içinde bir mahallede hata yapılması nedeniyle affınıza sığınıyoruz.
Gelelim mahallelerdeki oy oranlarının ardından ortaya çıkan yorumlara…
***
Seçimlerden önce mahalle haline getirilen eski köylerin AK Parti’ye kızgın oldukları, buralardan AK Parti’ye oy çıkmayacağı söyleniyordu. Bunun tam aksi oldu. Akcin’de, Ataköy’de, Çakırköy’de, Demirçevre’de, İsmail Köyü’nde, Kışlacık’ta, Erenler’de, Küçük Çobanlı’da, Sadıkbey’de, sandıktan hep AK Parti lider çıktı.
***
Uydukent Bölgesi’nin hangi adayı destekleyeceği merak ediliyordu. Burhanettin Çoban döneminde Akarçay vasıtasıyla en çok yatırım alan bölge olan Uydukent’in iktidarı mı, yoksa muhalefeti mi destekleyeceği merak konusuydu. Uydukent mahalleleri olan Battalgazi, Ertuğrulgazi, Orhangazi, Osmangazi, Selçuklu ve Yeşilyurt mahallelerinin tümünden AK Parti galip çıktı.
***
Yine seçimin kaderinde etkili olacağı belirtilen Yukarı Mahallelerin kimi tercih edeceği de merak konusuydu. Yukarı mahalleler olarak bilinen bölgeden Türbe Camii çevresindeki mahallelerin birleştirilmesiyle yeni oluşan Akmescit Mahallesi’nde, eski Belediye arkasındaki mahallelerin birleşmesiyle oluşan Burmalı Mahallesinde, Olucak mahallesinde, Tacıahmet Mahallesi’nde, Çavuşbaş tarafındaki mahallelerin birleşmesiyle yeni oluşan Taşpınar Mahallesi’nde ve Yarenler’de sandıktan hep AK Parti çıktı.
Seçimde etkili olacakları belirtilen Kalecikliler de genellikle bu bölgelerin sakini.
***
MHP adayı Fatih Çetinkaya’nın kendi mahallesi olan ve Çetinkaya’nın beldesi olan Bozhüyük çevresinden Afyonkarahisar’a gelen hemşehrilerimizin yoğunlukta bulunduğu Karşıyaka mahallesinden Fatih Çetinkaya’ya yüksek miktarda oy çıkması öngörülüyordu. Karşıyaka mahallesinde AK Parti farklı bir şekilde önde çıkarken, yakınındaki Ali Çetinkaya mahallesinde tercih MHP’den yana oldu.
***
Şehrin orta gelir seviyesinin üzerinde, genellikle şehrin yerlilerinin yaşadığı Dumlupınar, Cumhuriyet, Dervişpaşa, Karaman gibi mahallelerinden MHP’nin lider olarak çıkışı ise, geçtiğimiz dönemlerde bu bölgelerde yoğunlaşan altyapı çalışmalarının sıkıntılarının halen daha unutulmadığı, ayrıca ulusal gündemden etkilenen seçmen yoğunluğunun bu bölgelerde yaşadığı şeklinde yorumlanıyor.
***
AK Parti ve Burhanettin Çoban’ın en yakın rakibi olan MHP ile MHP’nin adayı Fatih Çetinkaya’nın sandıkta öne geçtiği diğer mahalleler Dörtyol (Termal oteller çevresi), Gazi (Cezaevi karşısı), Güvenevler, Örnekevler, İstiklal (Adliye çevresi), Kasımpaşa, Zafer Mahallesi (DSİ çevresi) olarak göze çarpıyor.
Bir başka dikkat çeken detay da Çoban döneminde kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen bölgedeki Sümer, Fakıpaşa, Dairecep mahallelerinde AK Parti’nin, Kasımpaşa’da ise MHP’nin önde çıkışı.
***
Keşke mahallelerin tablosunu ortaya koyan bu inceleme gibi bir de meslekler bazında bir inceleme yapılabilse. Mesela minibüsçüler ne dedi, pazarcılar ne dedi, çarşı esnafı ne dedi?
Şehrin gerçek gündemi, insanların talepleri tam olarak ortaya çıkar belki. Ama buna maalesef imkan yok.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti