Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ KİME HİZMET EDİYOR?

Sınav sonuçları Türk eğitim sisteminin ne kadar adaletsizlikçi, eşitliksizlikçi ve piyasacı olduğunu açık bir şekilde gözler önüne serdi. Parayı veren düdüğü çaldı. Parası olanlar şampiyon, o 500 tam puan alan 16 öğrencinin 15’inin özel okul ve kolej öğrencisi olduğu, 62 bin öğrencinin ise tercih puanı dahi alamadığı bir gerçektir.
Afyonkarahisar geçmiş yıllarda 7 kişi tam puan almıştı, her yıl mutlaka tam puan çıkardı. Bu yıl maalesef yok. Önemli değil tam puan aslında, burada ilin başarıya nasıl odaklandığı önemli, maalesef başarıdan çok, makam peşinde koşmalar ve yerini sağlama alma gayretleri için harcanan performans övgüye değer doğrusu…
SBS 2013 sınav sonuçları; Türk eğitim sisteminin ne kadar adaletsizlikçi, eşitliksizlikçi ve piyasacı olduğunu açık bir şekilde gözler önüne serdi. Parayı veren düdüğü çaldı. Parası olanlar şampiyon oldu.
Türk eğitim sisteminde ‘Paran varsa oku! Paran kadar oku!’ sözünün geçerli olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız, “Dar, sabit gelirli aileler ile fakir halk çocukları için kaliteli eğitim ‘Lüks’ hale gelmiştir. Çeşitli ekonomik parametrelerde olduğu gibi artık eğitimde de demografik göstergeler yoksul mahalle okullarında okuyan çocukların aleyhine işlemeye hızla devam etmektedir. Bakanlık ve hükümet politikaları eğitimin bütün aşama ve sonuçlarında hem başarısız olmuş hem de kendisini iktidara taşıyan yoksul halk kesimlerine nitelikli eğitimi ulaşılmaz hale getirmiştir.
Fakir halk çocuklarının devam ettiği taşradaki ve kenar semtlerdeki devlet okullarında başarı oranının vahim derecede düşük olmasının, Anayasada güvence altına alınan ‘eğitimde fırsat eşitliği ilkesini ayaklar altına almıştır.
Son 11 yılda onlarca defa eğitim sistemi değişti, üstelik aynı iktidar döneminde. SBS sonuçlarındaki vahim tablosunun sebebi eğitimin yap-boz tahtası haline getirilmiş olmasıdır. Sıfır alan öğrencileri, mağdurları düşünen yok. MEB eski yaptığını değiştirmekle, yeni reformların peşinden koşmakla meşgul. Eğitim kurmayları en ufak bir özeleştirel tutum takınmadığı gibi paralı eğitim ve paralı kurs sistemini eğitimin tüm kademelerine yaymanın bir aracı olarak işlev görüyor. Her gelen bakanın kafasına göre hareket etmesi Türk eğitim sistemini yamalı bohçaya çevirdi.
Eğitim sisteminin kaderine yön veren iş bilmez, eğitimden anlamaz, torpilli bürokratlar ile resmi ve gayri resmi pahalı danışmanlar eğitimi içinden çıkılmaz hale getirerek, iyi ve güzel şeyler yapma sözü veren Bakan Nabi Avcı’yı yıpratmış, yormuş ve usandırmış ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı halk nezdinde güvensiz ve itibarsız bir noktaya getirmiştir.
(Bir Eğitimci)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti