Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAFİLE NAMAZ KILMANIN MEKRUH OLDUĞU VAKİTLER

Muharrem Günay 24 Şubat 2014 Pazartesi 02:00:00
  Peygamber Efendimiz buyurdu ki:
“Sabah namazından sonra güneş bir mızrak boyu yükselinceye kadar nafile namazı kılınmaz. İkindi namazı kılındıktan sonra güneş batıncaya kadar yine nafile namaz kılınmaz.” (Buhari. İmam suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın yayınevi: 1/710) (Kaza namazları kerahet vakit dışında her zaman kılınır, bu yasak sünnet ve nafileler içindir)
— Resûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Burada bulunanlar bulunmayanlara haber versin. Sabah nama¬zından sonra iki sehif (yanılma) secdesinden başka her hangi bir nafile namaz kılmayınız.” (Davut. İmam Suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın Yayınevi: 1/730)
Farz namazların kılınması mekruh olan üç vakitte nâfile namaz kılmakta mekruhtur. Bunlardan başka sırf nâfile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler de vardır. Bunları bilmek, her Müslüman için gereklidir. Çünkü dinimizin hoş görmediği vakitlerde ibadet yapmak uygun değildir.
Şu Vakitlerde Nâfile Namaz Kılmak Mekruhtur
a) Tan yerinin ağardığı zamandan güneşin doğduğu vakte kadar olan müddet:
Bu vakitte sabah namazının sünnetinden başka nâfile namaz kılınamaz. Güneş doğduktan sonra bir veya iki mızrak boyu (5 derece) yükselmesi ile kerahet vakit çıkar. (yaklaşık 40-50 dakika) Bu zamanı belirlemek için başka kolay bir usül de vardır. Şöyle ki: Çeneyi göğse dayayarak güneşe bakmalı; Eğer güneş ufuktan yükselmiş olmasından dolayı görülmezse, kerahet vakit çıkmış demektir. (Ö.Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali sayfa: 216)
b) İkindi namazı kılındıktan sonra güneşin batmasına kadar olan vakit.
c) Akşam namazının farzından evvel. Bu kerahet Hanefî mezhebine göredir.
d) Bayram namazlarından önce: Ramazan ve kurban bayramlarında evde veya camide nâfile namaz kılmak mekruhtur.
e) Bayram namazlarından sonra:
Bu kerahet, sadece câmi ile alâkalıdır. Bayram namazı eda olunduktan sonra evde nâfile namaz kılınabilir.
f) Cuma günü hatip minbere çıktığı zaman; Hatip hutbeyi irat edip farzı kıldırasıya kadar nâfile namaz kılmak mekruhtur.
g) Farz namazlar için kamet getirildiği sırada:
Bu hükümden sabah namazının sünneti müstesnadır. Bu namaz, vacip derecesinde kuvvetli bir sünnet olduğundan, hüküm dışı tutulmuş bulunmaktadır.
h) Arafatta cem’u takdim suretiyle, Müzdelife’de cem’u tehir yoluyla kılınan iki namazlar arasında:
Arafat’ta öğle namazı ile ikindi namazı birleştirilirken öğle namazının son sünneti ile ikindinin sünneti kılınmaz. Müzdelifede akşam namazı ile yatsı namazı cem’u tehir suretiyle kılınırken akşam namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti de kılınmaz.
i) Vaktin daraldığı sırada:
Kılınacak farz namazın vakti pek daraldığı zaman nâfile namazla iştigal, farzın vaktinin çıkmasına yol açabilir. Bu sebeple o sırada nâfile namaz kılmak mekruhtur.
k) İdrar ve büyük abdest sıkıntısı bulunduğu zaman. Böyle bir durumda huzur içinde namaz kılmak mümkün olmaz. Bu sebebe bu hâlde nâfile namaz kılmak ta mekruhtur.
Zeval anında yani tam güneşin yükselip tepeye geldiği an farz olsun, vacip veya nafile olsun veya kazaya kalmış bir namaz olsun kılmak mekruhtur.
Tam zeval anına raslayan bir namaz farz veya vacip ise, bozulur. Eğer nâfile ise, mekruh olmuş olur. Yalnız İmam Ebu Yusuf’tan gelen bir rivayete göre, Cuma günü zeval vaktinde nafile namaz kılınması caizdir ve kerahati yoktur. (Ö.Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Mekruh Vakitler, sayfa: 215)
Vehbe Zuhayli, İslâm Fıkhı Ansiklpoedisinde Cuma gününde güneşin tepe noktasında olduğu zamanda namaz kılmanın mekruh olup olmadığı ile ilgili şu bilgileri verir:
“Cuma günü güneşin tepe noktasında bulunduğu istiva vaktinde namaz kılmak mekruh değildir. Çünkü bu husus, Beyhakî’nin Ebu Sâid el-Hudrî ile Ebu Hureyre’den rivayet ettiği şu hadiste istisna edilmiştir:
“Resûlullah (a.s.) Cuma gününün dışında gündüzün ortasında namaz kılmayı yasaklamıştır.” Ebu Dâvud’un Katâde’den rivayet ettiği şu haberde de şöyle denilmektedir:
“Hz. Peygamber (a.s.) Cuma günü dışında gündüzün ortasında namaz kılmayı kerih görmüştür ve şöyle buyurmuştur: Cuma günü dışında cehennem alevlendirilir.” (Bu hadisi beş hadis imamı rivayet etmiş olup Tirmizi ile İnni Hıbban sahih demişlerdir. Şafiî, Ahmed, Darekutnî, İbni Huzeyme ve Hakim de tahric etmiştirler.) Zuhyli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi: 7/406)
Bu durumda Cuma namazını kılmak üzere camiye giden kimsenin nafile bir namaz olan tehıyyetül mescid namazını kılması mekruh değil, caizdir
Cuma vakti hatip hutbedeyken mescide girenin Hanefî ve Mâlikîler’e göre tahiyyetü’l-mescid kılaması mekruhtur. Zira Peygamberimiz (as) bir hadislerinde; “Hatip hutbeye çıktığında lâ salâte velâ kelâm ‘Namaz kılınmaz, söz söylenmez’” buyurmuşlardır.
Şâfıîler’e ve Hanbelîler’e göre ise uzatmamak ve iki rek’atı geçmemek şartıyla tahiyyetü’l-mescid kılınır.
Zuhayli Mekke ile ilgili Birgiler verirken şöyle diyor:
“Sahih olan görüşe göre, bu zikredilen mekruh vekitlerde Mekke hareminde namaz kılmak mekruh değildir. Çünkü Cübeyr b. Mut’imdan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur:
Ey Abd-i Menaf oğulları! Gece ve gündüz, hangi saat olursa olsun, bu beyti tavaf edip namaz kılan hiçbir kimseye engel olmayın.”(Buhari ve Müslim) Bu hadis yanında bir delil de şudur: Mekke hareminde kılınan namazın fazileti büyüktür. Hiçbir şekilde burada kılınan namaz mekruh olmaz. Fakat ihtilaftan çıkmak için, bunu yapmak yani burada bu vakitlerde namaz kılmak (mekruh olmasa da ) evlâ değildir. (Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi: 7/406)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER