Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu

NAMAZ – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 29 Mayıs 2017 Pazartesi 12:03:11
 

Etrafımızı çevreleyen dünya yeryüzü. gökyüzü, güneş, yıldızları bir inceleyelim. Allah bizim yaşamamız için böyle bir çevre yaratmış.
Göz, kulak, çene el ayak gibi organlarımız var. O akıl nimetı gibi, iyiyi, kötüyü, çirkini, güzeli, ayırt etme kabiliyeti vermiş. O ilmi. Nuru saadet, hayrı, karşıtlanyla ayıran bir Kur’an’ bizim için indirmiş. Ilahi nizamı tebliğ içinde (son) peygamber Hz. Muhammed, resul olarak seçmiş. Nahl Suresi: 18. Ayette “Allah (c.c) Allah’ın nimetlerini teker teker saymak isterseniz. Toplu olarak da sayamazsınız. ŞEKSİZ şüphesiz Allah çok bağışlayan ve esirgeyendir” buyurur.
Bize sayısız nimetler veren Allah’a şükretmek insan olarak en büyük görevimizdir. Bu dil ile olur. Kalb ve bedenle olur. Bunları bir arada toplayan ibadet şekli ise Namaz’dır. Bir hadiste “Namaz dinin direğidir” buyurulur. Allah’ın varlığını birliğini bilip onaylamak en büyük farzdır. Bundan sonra en önemli farz ise Namazdır. Peygamberimiz; daha çocuk yaşta iken namaz kılınmasını öğretmemizi tavsiye etmiştir.
Yüce yaratan Taha suresi 132. Ayette -Ehline (ve ümmetine) namazı emret kendin de ona sebat ile devam et. Biz senden bir rızık istemiyoruz. Seni biz rızıklandırırız. Güzel akıbet takva sahiplerinindir” buyurmaktadır.
Bir hadiste “Namaz inanan insanların Miracıdır buyurulur. İnsan namazla Allah’a yaklaşır. Onun manevi huzuruna çıkmış gibi olur. Orada dilek ve isteklerini arz eder. Allah mümin kulunu sever. Isteklerini gen çevirmez. Ancak bunun zaman ve zeminini Allah bilir. Namaz insanları ruhen ve Ahlaken yükseltir. Namaz müminin nurudur. İnsanın kalbini aydınlatır. Ruhunu temizler. ANKEBUT suresi 45. Ayette “Namazı erkan ve adabına uyarak kıl. Şüphe yok ki namaz edebe namusa uygun olmıyan şeylerden çirkin görülen işlerden men eder”. buyurulmaktadır. Namaz insanın sağlığına, temizliğine günahlardan arınmaya neden olur. Dini bir ibadet olan Allah’ın huzuruna çıkış ve kabul, bu insana Allah’ın hoşnutluğunu kazandırır. Ona muhabbet ve saygıyı ifade eden güzel bir ameldir. Namaz insanların omuz omuza gelip birleşmesini, hırs ve hasedden kurtulup huzur ve sükune kavuşmasını, ahlaklarının yükselmesini sağlar. Allah namazı dosdoğru kılanlardan etsin.

 

KUR’ANDA AHLAK

 

Ahlâk örneği insanlar
(No:76) İnsan Suresi (577 – 578 Ayetler.)

 

Bismillâhirrahmanirrahim
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, “İnsanın üzerinden henüz kendisinin anılan birşey olmadığı uzun bir süre geçmedi mi”
“Gerçek şu biz insanı bir nutfeden (erkek ve kadının dölünden) yarattık onu imtihan gidelim diye kendisini işitir ve görür kıldık”
Şüphesiz biz ona, (doğru) yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör.
Doğrusu biz, kafirler için zincirler, demir halkalar ve alevli bir ateş hazırladık.
Şüphesiz ki iyi kişiler karışımı kafur olan (Cennet şarabı) içerler.
Onlar kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula yetime ve esire yedirirler.
 Sizi ancak Allah rızası için yediriyoruz. Sizden ne bir karşılık, ne de bir teşekkür bekliyoruz.
Şüphesiz biz yüzlerini asık olacağı günden korkarız.
Allah da onları, o günün şerrinden korudu ve yüzlerini ışılar hale getirip, sevince erdirdi.
Sabretmelerine karşılık onlara, cenneti ve cennetteki (ipekleri) Iütfeder.
Orada tahtlara kurulurlar. Ne yakıcı sıcak ne de dondurucu soğuk vardır.
(Cennet ağaçlarının) gölgeleri üzerine sarkar, kolayca koparılabilen meyvaları, istifadelerine sunulur.
Yanlarında gümüş kaplar ve billur kaselerle şeffaf kupalarla dolaşılır. Sâkiler bunu ölçüsünce tayin ve takdir ederler.
Onlara orada, bir kaseden içirilir ki (bu şarabın) kanşımında zencefil vardır.
Orada bir pınar ki ona selsebil adı verilir.
Çevrelerinde hep taze kalan civanlar dolaşır. Onları gördüğünde, saçılmış inciler sanırsın.
Orada nereye baksan, hep nimet ve büyük mülk görürsün üstlerinde ince yeşil ipekten ve ince ve kalın atlatsan elbise bulunur. Gümüş bileziklerle süslenmiştir. Rableri onlara tertemiz bir içecek içirmiştir.
Şüphesiz ki bu sizin için bir mükafattır. Çalışıp çabalamanız şükre layık görülmüştür.
Gerçekten biz sana, Kur’anı parça parça indirttik. O halde Rabbın hükmün sabret: onlardan hiçbir günahkara ve nanköre uyma.
Rabbin ismini sabah akşam an.
Gecenin bir bölümünde o’na secde et ve geceleyin uzun bir süre onu tesbih et.
Şu insanlar çarçabuk geçen şu dünyayı seviyorlarda önlerindeki çetin günü ihmal ediyorlar (unutuyorlar) Onları biz yarattık. Onların yaratılışını sapasağlam yaptık dilediğimizde (Kendilerini yok eder) yerlerine benzerlerini getiririz..
Sizler rabbinizin dilemesi sayesinde dileyebilirsiniz. Şüphesiz ki Allah herşeyi bilendir, hikmet sahibidir. O diledigini rahmetine alır. Zalimlere gelince, onlar için, elem verici bir azap hazırlanmıştır”
-Allah bizleri iyi yola şevketsin. Rahmetine mazhar kılsın-

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER