Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NASIL DUA EDELİM? (2) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 16 Ekim 2018 Salı 13:29:10
 

4-Secde hali de duanın kabul olunmasına en uygun hallerdendir. Nitekim Ebu Hureyre Allah’ın Resulünden şöyle rivayet etmiştir:
“Kulun Rabbine en yakın olduğu hâl secde ettiği haldir. Binaenaleyh secdede bolca dua ediniz.” (Müslim)
İbni Abbab’ta Sevgili Peygamberimizden şu hadisi rivayet etmiştir:
“Ben rükû ve secde ederken Kur’an okumaktan men edildim. Rükûda Rabbinizi ta’zim ediniz ve secdede okumamanın hikmeti ise bolca dua edin. Çünkü o zaman duanın kabul edilmesi diğer zamanlara nazaran daha kuvvetlidir.” (Müslim )
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v ) de şöyle buyurmaktadır:
“Allah Teâlâ her gece dünya semasına iner, bu iniş zamanı tam gecenin en son üçte birisi kaldığı zamandır. İniş yaptığı zaman şöyle buyurur:
—Benden isteyen var mıdır, duasını kabul edeyim? Benden dileyen var mıdır ki kendisine istediğini vereyim! Benden günahının affını taleb eden var mıdır ki kendisine istediğini vereyim? Benden günahının affını talep eden var mıdır ki, günahını affedeyim?” (Müslim ve Buhari, ittifakla Ebu Hureyre’den nakletmişlerdir.)
Yine Allah (c.c.) Resulu: “Ezan ve kamet arasında yapılan dua reddedilmez.” (Ebu Davud, Nesai, Tirmizi, Enes’ten rivayet) Yine bir başka hadiste. “Oruçlu bir kimsenin duası geri çevrilmez.” (Tirmizi) buyurmuştur. Yine hatip hutbede iken ve iki hutbe arasındaki dualar da kabule şayan dualardandır.
Cenab-ı ALLAH Kuran-ı kerim,de ” Ya eyyühellezine emenu tûbu ilallahi tevbete nasuha” “Ey Allah’a iman edenler Allah`a tevbe-i nasuh ile tevbe ediniz.” buyuruluyor. Tevbe-i Nasuh, sağılan sütün memeye geri dönmesine imkân olmadığı gibi kulun tevbe edip bir daha işlemeyeceğim diye söz verdiği günaha tekrar geri dönmemesidir.
Yine Sevgili Peygamberimiz “Ettaibu minezzenbi kemenla zenbe leh” “Günahlarından tevbe eden hiç günah işlememiş gibidir.” demektedir. Onun için tevbe ile birlikte tevbemizin kabulü için dua etmeliyiz.
4- Duayı iyi amellerle desteklemeli ve duadan evvel sadaka verilmeli az sadaka kaza, bela def’eder. Ömrü artırır. Peygamber Efendimiz: “Amelsiz duâ eden, oksuz yay kullanan kimse gibidir” buyurmuştur. (S.Muhammed Hakkı Hazretleri, tercüme Celal Yıldırım,Sırlar Hazinesi, 494)
5- Duayı samimi bir şekilde içten etmek gerekir.
Dua ve ibadette önemli olan ihlâstır, samimiyettir. Allah’a olan iman da ihlâs ve samimiyete dayanmalıdır. Seksiz, şüphesiz ve sağlam bir inanca sahip olmadan ve Allah’ın rızasını kazanmayı murat etmeden yapılan ibadetler kuru bir emek olmaktan öte değildir.
Sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurmuştur:
“Kabul edileceğinize muhakkak inandığınız halde Allah’a dua ediniz ve biliniz ki, şüphesiz Allah, gafil bir kalpten gelen duayı kabul etmez.” (Tirmizi, Ebu Hureyre’den)
6- Kendini daima eksik kusurlu, hatalı aciz görmeli, kusuru başkalarında değil kendinde aramalı.
7-Mümkünse abdest almalı ve abdestli iken dua etmeli, rahatsızlık yoksa diz çökelmeli, kıbleye yönelilmeli, Allah’ı düşünmek ve boyun bükmek daha iyidi.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti