Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

PATATESLİ EKMEĞİMİZ – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 16 Şubat 2018 Cuma 14:31:36
 

Merhaba sevgili Kocatepe okuyucuları!
Gazetemizin bu köşesinden sizlerle birlikte olmaya, zaman zaman şehrimize, kültürümüze, geçmişimize, aile veeğitim sistemimize yönelik görüşlerimizi paylaşmaya çalışacağız.
Bugün Afyonkarahisar’ın önemli “hediyelik” malzemelerinden irisi olan “ev ekmeği” konusuna değinmek istiyoruz. Afyonkarahisar merkezde yaşayanların geçmişten bu yana “ev ekmeği” dediği, genellikle merkez dışında yaşayan ya da şehir dışından gelenlerin ise “köy ekmeği” tabirini kullandıkları patatesli köy ekmeği.
Afyon’un hangi ilçesine, hangi köyüne giderseniz gidin, mutlaka patatesle ev ekmeği pişen bir mahalle fırını bulursunuz. Ellerindeki unlarla birlikte, kendi imkanları ile yaptıkları fırına gelen kadınlar, önce burada hamur yoğururlar. Bazen evde yoğrulan hamur da teknelerle fırına getirilebilir. Hamurları kıvamına getiren kadınlar, daha sonra da sıra ile ekmeklerini pişirirler. Eskiden çarşı ekmeği azken fırından sıra almak başlı başına bir itibar meselesi iken, bugünlerde artık bu iş o kadar zor olmamakta.
Hamur hazır olunca o hamurdan bükme de yapılır, başka hamur işleri de. Artık hanımların becerisine kalmış bir iş.
Çarşı ekmeğine göre daha ekonomik ve lezzetli olan patatesli ekmek hem şehrimizin yerlisinden, hem de konuklarımızdan büyük rağbet görüyor. Taş fırında pişirilen patatesli ekmek, Afyonluların vazgeçemediği ağız tatları arasında yer alıyor. Normal ekmeğe göre daha ucuz olan patatesli ekmek, aynı zamanda daha geç bayatladığı için de rağbet görüyor.
Çeşitli mahallelerdeki taş fırınlarda pişen ekmekler, Belediye tarafından belirlenen satış noktalarında 1,5 ya da 2 kilogramlık somunlar halinde piyasaya sürülüyor. 3 -4 TL arasında satışa sunulan patatesli ekmeği Afyonlular da, Afyon’a gelen konuklar da adeta kapışıyor.
Afyon’dan başka bir yere hediyelik götürülecekse en az lokum kadar, sucuk kadar Afyon ekmeği de hediyelikler arasında yer alıyor. Görmüşsünüzdür, başka kentlerde bazı işyerlerinin camında “Afyon ekmeği bulunur” yazılarına rastlamak mümkün.
Afyon’un pek bilinmeyen değeri patatesli köy ekmeği daha iyi şekilde üretilebilir ve pazarlanabilir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti