Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

RÜŞVET VE FAİZİN ADINI DEĞİŞTİRENLER ALLAH VE RESÛLÜ’NE KARŞI SAVAŞ AÇMIŞLARDIR

Muharrem Günay 26 Şubat 2014 Çarşamba 02:00:00
  Mensubu olmaktan şeref duyduğumuz yüce dinimiz İslama göre, rüşvet, faiz, kumar, hırsızlık, gasp ve rızaya dayanmayan yollardan elde edilen her türlü kazanç haramdır. Bu tür fiilleri işleyenlere dünyada verilecek çeşitli cezalar (idam, el ve ayak kesme, hapis ve sürgün) İslam hukukunca tesbit ve tayin edilmiştir. (Bak: Maide suresi 33. Ayet, Abdülkadir Udeh, MukayeseIi İslam Hukuku ve Beşeri Hukuk 2/ 233-234 235-236; İbni Kesir (Sâbunî), I, 510-511)] ) Bu tür yollara tevessül edenlerin ahretteki cezaları ise ebedi olarak cehennemde kalmaktır. Ayrıca devlet memurlarının hediye almaları da Peygamber Efendimiz tarafından yasaklanmıştır.
Süleymoğulları kabilesine zekât tahsildarı (âmil) olarak gönderilen İbn Lutbiyye, vazifesini bitirip Medine’ye döndüğünde hesabını Resûlullah’a verirken şöyle der:
“Ey Allah’ın Resûlü! Şu sizin zekât mallarınız, bunlarda bana verilen hediyelerdir.” Hz. Peygamber (s.a.v.) hayretle sorar:
“Tuhaf şey! Sen doğru adamsan söyle bakalım, ananın babanın evinde otursaydın bu mallar sana hediye edilir miydi? Bunu bir dene bakalım!” Sonra zekât toplama memurlarının (âmillerin) hediye almalarını kesinlikle yasakladı. (Buhâri, el-Hiyel, 15)
Olayda görüldüğü gibi İbn Lutbiyyye’ye zekât toplama memuru olduğu için hediye/bağış verilmiştir. İbn Lutbiyye Peygamber Efendimizin buyurdukları gibi evinde otursaydı yani kamu görevinde bulunmasaydı kendisine bu hediye verilmeyecekti. Bu bakımdan bu durum rüşvetten farklı görülemez ve gösterilemez. Bu para, bağış ve hediyeler kimin kasasından, cebinden çıkarsa çıksın ve kimin kasasına girerse girsin haksız kazançtır, rüşvettir ve İslâm’a göre haramdır.
Devlet ten ihale yoluyla işi alanların bir kısım dernek ve vakıflara yardım ve bağışa zorlanması, ihalenin yardım ve bağış şartına bağlanması da haram olup, yapılan iş rüşvetin adını değiştirmektir. Faiz olayında olduğu gibi rüşvetin adını değiştirmekte dince yasaktır ve bu işi yapanlar Allah ve resûlüne karşı savaş açmışlardır.
Cenâbı Hakk ayet-i kerime’lerde şöyle buyuruyor:
“Fâiz yiyenler: “Fâiz ticaret gibidir.” dedikleri için kıyamet günü kabirlerinden şeytan çarpmış gibi (ihtiyaçlar içinde) kalkacaklardır.. (Bakara 275)
“Yok eğer fâizi terk etmezseniz, bunun Allah’a ve peygamberine açılmış bir savaş olduğunu bilin…” . (Bakara: 279, Ayrıca bak. Maide/33)
“İÇKİYE ŞIRA, RÜŞVETE HEDİYE,
FAZİE ALIŞVERİŞ DEMEYİN”
Hz. Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Noksan sıfatlardan münezzeh olan Allah katından, “Elif, Lam Mim. İnsanlar, “inandık” demekle, imtihan edilmeden bırakılıvereceklerini mi sanıyorlar!” ayeti indiğinde anladım ki, Resulullah (s.a.a) aramızdayken bize fitne inmez. “Ey Allah’ın Resulü! Allah’ın bu ayetle sana haber verdiği fitne nedir?” dedim.
Şöyle buyurdu: “Ey Ali! Bu kavim mallarıyla aldanacak, dinleriyle Rablerine minnet etmeye kalkışacak, rahmetini dileyecek, azabından emin olacak. Haramını yalancı şüpheler ve gaflete düşürücü isteklerle helal kılacaklar. Böylece içkiye nebiz (şıra), rüşvete hediye, faize alışveriş adını takarak helal sayacaklar.” (Nechul Belağa)
Yüce Allah Müslümanlara karşılıklı rıza ve dürüst bir ticaret olmaksızın rüşvet faiz ve hile yolu ile birbirlerinin mallarını yemelerini haram kılmış ve şöyle buyurmuştur:
“Ey iman edenler! Mallarınızı, karşılıklı rıza ile (hilesiz, aldatmasız, dürüst) bir ticaret olmaksızın aranızda batıl (rüşvet ve benzeri haram) yollarla yemeyin ve kendinizi (yahut birbirinizi) de (telef edip) öldürmeyin. Şüphesiz ki Allah, size karşı çok merhametlidir.” (Nisa 29)
Yüce dinimiz İslama göre: “Bu hükümler Allah’ın hudutlarıdır, kim Allah’ın hudutlarını aşarsa, kendine yazık etmiş olur.” buyuruyor. (Talâk/ 1)
Maide suresi 33 ve Nisa suresi 30. ayeti kerimelere göre Allah’ın hükümlerine karşı savaş açanlar ve Allah’ın sınırlarını aşanlar “Dünyada rezil” olacaklar (Maide:33), Ahirette ise cehenneme gireceklerdir.”(Nisa:33,14)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER