Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Seçimden seçime koşuyoruz – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 5 Eylül 2014 Cuma 03:00:00
  Yerel seçim, Cumhurbaşkanlığı seçimi derken genel seçim de yaklaşıyor. 2014-2015, seçme ve seçilme özgürlüğü bakımından hayli bereketli geçti. Seçimlerde fırsat eşitliği var mı, yok mu ayrı mesele. Vitrinde görünen, Türkiye’nin bir demokrasi şenliği yaşadığı.
2014-2015’te üç seçim atlatmış olacağız. 2019’da ise tüm seçimler bir arada. Yerel seçimler 5 yılda bir yapılacak, Cumhurbaşkanlığı seçimi de öyle. Genel seçimler ise 4 yılda bir gerçekleştiriliyor. Bu durumda 2019’da “3 seçim birden” sloganını çok duyacağız.
Adalet ve Kalkınma Partisi, 2015’teki genel seçimlerden önce parti için kongreleri tamamlayacak. Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise bugün ve yarın “fevkalade” kurultay var. Her iki parti de 2015 seçimlerinde “yeni kadrolarını” sınama şansı bulacak. Yeni kadrolar, her kesimin temsil edilmesi ilkesine göre mi, yoksa “merkez”e yakınlık şiarı çerçevesinde mi seçilecek, göreceğiz.
Yeri gelmişken “siyaset” ile ilgili fikir jimnastiği yapayım:
Daha önce yazdığım bir tespiti hatırlatayım: Türkiye’de seçilme yaşı 25, geçinme yaşı 30. Ayrıca ülkemizde siyasetin “paralı”lara göre bir iş hatta “sektör” hâline geldiği de yadsınamaz.
Bir genç çıksa, örneğin, “Ben, Kanarya Sevenler Derneği Başkanlığı’na adayım” dese, hâlâ “dünkü çocuk” muamelesi görüyor. “Sen ne anlarsın”, “Senin tecrüben yetmez” gibi itirazların yanı sıra son zamanlarda bir de “Senin paran mı var ki seçime giriyorsun” denir oldu.
Parası olan seçilir, parası olmayan oy verir…
Siyaset kurum, işte bu minvalde atlatıyor seçimleri.
Yerel seçimlerde Belediye Başkanı makamına oturan kişi genç ise haber oluyor.
26-27 yaşındaki bir genç, Belediye Meclisi’ne girse “Büyük başarı” diye övülüyor.
Oysa ülkemizde gençler siyasete girse, siyaset paralı bir iş olmasa, “asgari ücretlinin” bile seçilmesi haber değeri taşımayacak.
Vitrinde görünen “demokrasi şenliği” fakat perde arkasında “demokrasi” treninin düdüğü değil, para verenin düdüğü çalınıyor.

AK PARTİ’DE NE OLUR?

14 Haziran 2015’te yapılacağı söylenen genel seçimlerde “mevcut durum” esas alındığında Adalet ve Kalkınma Partisi yine iddialı. Ülke genelinde birçok tahlil yapılacaktır, burada Afyonkarahisar tahminlerini yazmaya çalışalım:
Afyonkarahisar’da AK Parti’nin önde gelen ismi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu. Eroğlu, hem seçmenden hem de partililerden saygı ve sevgi görüyor. 2007 ve 2011’de milletvekili seçilen Eroğlu’nun AK Parti’nin siyasete hediye ettiği “üst üste 3 dönem milletvekili seçilme” kuralına göre 1 seçimde daha “Afyon’un, Afyonlunun Bakanı” vazifesini yüklenecektir.
“3 dönem” kuralı, Sait Açba’nın da “milletvekilliğinden emekli” olmasını sağlayacak. Zira Açba, 3’ü AK Parti’den olmak üzere 4 dönemdir milletvekili. Artık istirahat vakti geldi.
Kimileri Halil Ürün’e 2015 seçimlerinde şans vermese de, o seçmenin “Halil Abi”si. Benim gördüğüm çoğu kişi, Ürün’le selamlaşırken “Sayın Vekilim” duvarını örmüyor. “Halil Ağabey nasılsın”, “Ağabey, bir isteğin var mı” cümlelerle Ürün’e sesleniliyor. Zaman zaman alışılmışın dışında çıkışlar yapsa da “Milletvekili oldu, ama Ankara’da kalmadı” dedirtiyor.
2015 seçimleri için Eroğlu ve Ürün dışında Hatice Dudu Özkal, Ali Özkaya, Fazıl Şenel’in de adı geçiyor.

GÖRGÖZ, KILIÇDAROĞLU’NA NE DEDİ?

Cumhuriyet Halk Partisi’ni ben, parti içi tartışmalarla, o tartışmaların basına sızdırılmasıyla hatırlatırım. Bugün ve yarın gerçekleştirilecek Olağanüstü Kurultay’ın ardından da değişen bir şey olmayacak. 2015 seçimlerine giderken halka tepeden bakacak, “tıpış tıpış oy ver” diyecek bir CHP, yine muhalefette kalacak.
Afyonkarahisar’ın vaziyeti, Genel Merkez’den bağımsız değil. Parti içinde kim hapşırsa, ertesi gün yerel gazetelerde haber oluyor. Çekişmeleri okudukça, “CHP’de savaş bitmez” diye düşünüyor insan.
CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, bu kavga ve gürültüden uzak durmaya çalışan, 17 ilçedeki sorunları tek tek çözmeye çalışan, örgütün takdirini kazanan bir tarza sahip. Bu tarzı, Genel Merkez yöneticilerinin ve diğer il başkanlarının da dikkatini çekiyor. Olağanüstü Kurultay öncesinde kurulan dar kapsamlı heyette Yalçın Görgöz de görev aldı. Görgöz, Kılıçdaroğlu ile görüşmeye katıldı. Heyet Kılıçdaroğlu’ndan net taleplerde bulundu:
-Kurultayda çarşaf listeden vazgeçilmesin. Tüzüğümüzde var olan bir maddeyi uygulamıyoruz, blok liste parti içindeki safların keskin bir şekilde ayrılmasına neden oluyor.
-Parti Meclisi’nde büyükşehirlerden çok Anadolu’ya önem verin. Başarı için Parti Meclisi’ne Anadolu’dan daha çok siyasetçi girmeli.
-Parti, ülke bütünlüğü ve emekten yana tavrını vatandaşlara iyi bir şekilde anlatmalı. 2015 seçimlerine kadar bunun altyapısını sağlayacak bir yönetim oluşturulmalı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde 2015 seçimlerinde Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile İl Başkanı Yalçın Görgöz’ün isimleri öne çıkıyor. Toptaş, ülkenin ve şehrin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıması ve çalışkanlığıyla dikkat çekiyor. Görgöz de teşkilattaki tutumuyla beğeniliyor. 2015 seçimleri için Toptaş ve Görgöz dışında, Veli Cengiz, Atamer Büyükbudak, Ramazan Akgöz’ün de faaliyetlerde bulunacağı belirtiliyor.

İKTİDAR FORMÜLÜ

CHP Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, CHP ve aslında tüm muhalefet partilerinin “iktidar” formülünü, Afyonkarahisar üzerinden iyi bir şekilde özetliyor. Demirkırkan, “5 milletvekili olan Afyonkarahisar’da 1 milletvekili çıkaran muhalefette kalır. 2 milletvekili çıkaran Başbakan Yardımcılığı’nı alır. 3 milletvekili çıkaran iktidar olur” diyor.

MHP’DE İLK 2 BELLİ GİBİ

Milliyetçi Hareket Partisi, yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçiminden en az etkilenen parti olarak yoluna devam ediyor. Azmi Karamahmutoğlu’nun 3 hilalli kürsüyü tekmelediği kongreden bu yana, MHP’de büyük kavgalara şahit olmadık. Devlet Bahçeli, ağırlığını hissettiriyor. Kendi hakkında çizilen karikatürlere bile kişisel internet sitesinde yer veren Bahçeli, vatandaşla sohbet ederken yaptığı esprilerle de farklı bir lider olduğunu gösteriyor.
Peki MHP açısından Afyonkarahisar’da 2015 seçimleri nasıl geçer?
Milletvekili Kemalettin Yılmaz, şimdilik sessiz. Üslubunu hiç bozmadan ve üstelik akıllarda “Yollara çam dikti de sokağımıza asfalt geldi” algısını oluşturarak ilerleyen bir vekil Yılmaz. 2015 seçimleri için şansı mevcut.
MHP İl Başkanı Aziz Aslan’ın da gönlünde yatan “aslan”ın “milletvekilliği” olduğu biliniyor. Aslan, bunu saklamıyor da. Dolayısıyla 2015 seçimlerinde ilçe örgütlerinin desteğini alarak İl Başkanı olan Aziz Aslan’ın da şansı var.
MHP’de 3’üncü isim ise Mehmet Parsak. Parti Genel Merkez yönetimine giren Parsak’ın Afyonkarahisar yerine Ankara’da seçilecek bir yerden listeye girmesi muhtemel. Böylece Afyonkarahisar’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki MHP’li temsilci sayısı, alınan oya göre 3’e kadar çıkabilecek.

PATLAMANIN YILDÖNÜMÜ

5 Eylül 2012… Mühimmat Depo’da yaşanan patlamanın yıldönümü. Temennim, patlamanın gerçek sebebi neyse ortaya çıkarılsın, aklımızdaki sualler cevaplansın. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti