Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SEÇİME GİDERKEN GENEL DURUM NASIL?

Seçimler yaklaşıyor.
Afyonkarahisar’ın son dönemde yetiştirdiği önemli araştırmacı ve yazarlarından, değerli kardeşim Hasan Özpınar ile konuşurken, “Merhum şairimiz Ali Türk Keskin’in pek bilinmeyen bir dörtlüğüne rastladım. Bugünlere de aynen uyuyor 50-60 yıl öncesinin satırları” diyerek merhum Ali Amca’nın mısralarını bize emanet etti. Biz de arşivlere emanet olması adına köşemizi alıyoruz. Şöyle demiş yıllar öncesinden merhum Ali Türk Keskin:
Yaklaşınca seçimler
Çoğalmada isimler
Gittikçe zorlaşırsa
Ne olurmuş geçimler
Hepsinin tek duvası
Saylav(Milletvekili) olmak sevdası…
***
Evet Ali Tür Keskin merhumun yıllar öncesinden söylediği gibi “Saylav” olma sevdasındaki onlarca isim arz-ı endam ediyorlar seçmenlerin huzurunda. Şimdilik kendi partilerinin içerisinde bulunan “seçmen”lerin huzurundalar. Partiler “aday adaylığı”ndan “adaylık” mertebesine terfi edecek isimleri belirledikten sonra yarışın rengi daha bir netleşecek.
Her gördüğümüz tanıdığımız, her konuştuğumuz dostumuz “Durum nasıl” diye soruyor bize. Önce bize soranların görüşünü almaya çalışıyor, sonra da kendi gördüklerimizi ifade etmeye çalışıyoruz soranlara.
Bu yazı vesilesi ile sorana/sormayana genel bir durum değerlendirmesi yapalım:
Hem Afyonkarahisar özelinde hem de Türkiye genelinde muhalefet cephesi kendi açılarından olumlu bir rüzgar elde etmişti. İktidarın yıpranmışlığı ile muhalefetteki olumlu enerji sanki genel tabloyu değiştirecek gibiydi. Gelgelelim 6’lı masa etrafında kopan fırtınalar, siyasi liderler arasında esen rüzgarlar bu havayı tersine çevirdi.
Uzun zamandan bu yana “Bu iş yürümez, anlaşamazlar” düşüncesinde olanlar “Galiba başaracaklar” diye düşünmeye başlamıştı… Muhalefet cephesinin enerjisi seçmeni etkilemiş görünüyordu. -Ki, olanlar oldu…
Masadan kalkmalar, geri dönmeler, istifalar, HDP ile ilgili yalpalar derken rüzgar dağıldı, enerji bozuldu. Detay çok, uzun uzun anlatmaya gerek yok. Muhalefet cephesinin ibreleri aşağı doğru yöneldi.
İktidar cephesi ise 20 yılı aşkın zamanın yıpranmışlığına, ekonomideki sıkıntılara, üstünü yaşanan asrın en büyük felaketine rağmen mevcut pozisyonunu koruyor.
Bizim gördüğümüz kadarıyla son seçimde AK Parti/MHP’ye kızanlar bu seçimde daha çok kızıyorlar. Son seçimde AK Parti/MHP’ye destek verip sahiplenenler bu seçimde daha çok sahipleniyor. Ortada durup sessizce olan-biteni izleyen seçmenler ise muhalefet cephesindeki “istikrarsızlıklar” karşısında yine tercihini “istikrar”dan yana yapacak gibi görünüyor.
Ekonominin sıkıntıları, afetin yaraları ve uluslararası baskılar söz konusu iken, kendi aralarında uyum sorunu yaşayan muhalefet vatandaşa güven telkin etmiyor. Bize göre toplumun büyük kesimi milli hassasiyetlerle “ehven-i şer” olarak tercihini iktidardan yana kullanacak.
Bunu söylerken ülke genelinde seçimlerin kaderini büyük şehirlerin tayin ettiğini unutmamak gerekir. Gördüğümüz kadarıyla büyük şehirlerdeki hava halen muhalefetten yana. Ama böyle devam edeceğinin garantisi yok.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ve kurmay heyetlerinin bu durumu haftalık günlük anketlerle takip edip ortamı ona göre kontrol ettikleri gözleniyor. Farkındaysanız topluma kademe kademe iyi haberler müjdeleniyor. İktidar kanadının toplumu mutlu etmeye yönelik olumlu haberleri kademe kademe devam edecektir. Seçimin son düzlüğüne girildiğinde “kemik sesi” gelen mücadelelere tanık olacağız. O noktada da hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de MHP lideri Bahçeli’nin mahirliğini tartışmaya gerek yok sanırım.

 

AFYONKARAHİSAR’DAKİ DURUM NASIL?

 

Afyonkarahisar özelinde baktığımızda partilerin oluşturacakları aday listeleri büyük önem taşıyor. İlçeler dengesi, adayların kabul edilirliği, siyasetteki değişim taleplerinin karşılanması, adayların kendi oy potansiyelleri, adayların geçmişleri ve başarıları göz önüne alındığında tablo daha da netleşecek.
Partilerin “ortak liste” çıkarma planlarını da gözden kaçırmamak gerekiyor. AK Parti listesinde bir MHP’liye yer verilmesi ya da CHP listesinde bir Saadet’liye yer verilmesi gibi formüller dengeleri yerinden oynatabilir.
Bugün için konuşacak olursak Afyonkarahisar’ın 6 milletvekilliği için çok büyük bir değişkenlik söz konusu değil gibi. Bir milletvekilini iktidar kanadından alıp muhalefet kanadına aktaracak büyüklükte oy kaymalarını göremiyoruz Afyonkarahisar’da.
Dedik ya; seven daha çok seviyor, kızan daha çok kızıyor. Arada kalan, denge unsuru olan seçmenler ise aday listelerine göre karar verecekler. 6 vekilimizden 1 tanesinin Cumhur İttifakı’nda mı, Millet İttifakı’nda mı duracağına bu “ortadaki” seçmenler karar verecek bize göre.

 

“TÜRKOPOL” DA NE OLA Kİ?

 

AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay önceki gün bir paylaşım yaparak şunları söyledi:
“O zaman ya “Dünya 5’ten büyüktür” deyip oyun kurucu lideri seçeceğiz. Ya da Haçlılarla işbirliğine hazır olan bir Türkopol’e koca ülkeyi emanet edeceğiz…”
Uluçay’ın bu paylaşımından sonra “Türkopol” kelimesi tartışma konusu oldu. Kelimenin ne demek olduğunu bilmeyen bir çok kişi bize sordu “Bu ne demek” diye.
Türkopol; Yunanca Türkoğulları manasına gelen bir kelime. Haçlı seferleri zamanında Haçlılar tarafından paralı asker olarak ak tutulan, özellikle süvari okçuluğunda yetkin Türk kökenli paralı askerler için kullanılıyor.
Uluçay’ın “Türkopol” sözcüğü önümüzdeki günlerde epey tartışılacak bir kelime gibi görünüyor.

 

AFYON’DA 13 BİN EYT’Lİ VAR. SGK YÜKÜN ALTINDA EZİLİYOR

 

AK Parti iktidarının toplumun motivasyonunun yükseltecek olumlu haberleri kademe kademe yükselteceğinden bahsetmiştik yazının başında. Olumlu haber zincirinin ilk halkalarından birisini geçtiğimiz aylarda açıklanan “EYT” uygulaması oluşturdu. Bu sayede binlerce vatandaş emeklilik hakkı kazandı.
Afyonkarahisar’da bile 13 bin EYT’li olduğunu düşünürseniz bu meselenin seçimlere ne kadar etki edeceğini anlayabilirsiniz.
EYT meselisinin bir başka boyutu ise SGK’nın sırtına bindirilen iş yükü meselesi… Öğrendiğimiz kadarıyla SGK’nın Afyonkarahisar’daki emeklilik servisi bu zamana kadar ayda 300 ila 500 kişinin emeklilik işlemlerini yapıyormuş. Şimdi EYT uygulamasının başlaması ile birlikte bir anda 13 bin kişinin emeklilik işlemleri ile karşı karşıya kalınmış.
SGK’nın Emeklilik Servisi’ndeki personelden bir kaçının EYT ile emeklilik hakkı kazandığı da göz önüne alınırsa, SGK’nın içerisine düştüğü zorluğu siz tahmin edin artık.
EYT uygulaması başladığından bu yana yaklaşık 1300 kişinin emeklilik işlemleri tamamlanmış. Yani bir ayda % 10’luk kısmı halledilmiş Afyon’daki EYT taleplerinin. Ama daha yüzde 90’lık bölümü duruyor. SGK’nın emeklilik servisine bir personel takviyesi de gündeme gelmedi bu güne kadar.
İktidar EYT’yi çıkartarak seçmen kitlelerine önemli bir mesaj verdi. Lakin, EYT’li olarak emekliliğe hak kazananların işlemleri aylarca devam ederse bunun siyasete etkisi olumsuz olabilir.
Vatandaşın hizmetinin görülmesi açısından da, ilimiz siyasilerinin kendi menfaatleri icabı da bu işe bir el atmalarında fayda görülüyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER