Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sokak hayvanlarını unutmuyorlar – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 24 Ekim 2014 Cuma 03:00:00
  Havalar soğudu, imkânı olanlar sobasını, kaloriferini yaktı. İmkanı olmayanlar, biraz daha “battaniye ile idare edebilir miyiz” sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.
AFJET’lisi, doğalgazlısı, kömürlüsü… Evlerde bir ısınma telaşı.
Fakat dünya yalnızca “biz” insanlardan ibaret değil.
“Her yaş ciğer”in yaşama hakkı var. Bu yaşama hakkının sağlanmasında insanların vicdanlarına da görev düşüyor.
Konumuz, sokak hayvanları. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamalarda zaman zaman hayvan haklarını gündeme getiriyor.
Sokak hayvanları hakkında duyarlı bir kuruluş var: Hayvan Hakları Federasyonu.
Hayvan Hakları Federasyonu, Afyonkarahisar’da önemli bir kampanya başlattı. Afyonkarahisar Hayvanseverler Derneği ile birlikte hareket eden Hayvan Hakları Federasyonu, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yaptırılan Hayvan Barınağı’ı ziyaret ederek köpekler ile kedilerin üzerinde yatması, soğuktan korunması için halı ve battaniye kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesindeki ilk ziyarette Hoca Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu yöneticileri ve öğrencileri ile Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri hazır bulundu.
Sokak hayvanları kampanyasına katılmak için Hayvan Hakları Federasyonu ile irtibata geçebilirsiniz.
Ancak şunu da söylemek lazım: Bir sokak hayvanına yardım etmek istediğinizde, bunu sadece battaniye ve halıdan ibaret görmeyin. Evinizin önüne koyacağınız bir kap su, bir kap süt, biraz yemek ile sokak hayvanlarının gönlünü kazanabilirsiniz.
Onlar çok bir şey istemiyor bizden. Biraz ilgi, biraz şefkat.

HIZINI KES,
ONLARI DA DÜŞÜN

Afyonkarahisar’da bir kampanya daha yürütülüyor. O da trafikle ilgili. Özellikle sürücülere yönelik uyarının yapıldığı kampanya çerçevesinde, sokak hayvanların yola çıkabileceği düşünülerek araç hızının azaltılması gerektiği vurgulanıyor.

KÖPEK DÖVÜŞTÜRENE CEZA

Her şey olumlu değil elbette. Afyonkarahisar’da belli başlı yerlerde köpek dövüştürüldüğü haberleri geliyor. Herkesin gözü önünde düzenlendiği iddia edilen dövüşlere kayıtsız kalmayanlar da var. Böyle bir durumu şikayetler edenler sayesinde, köpek dövüştüren bir kişiye 6 bin 185 lira ceza kesildi; 3 köpek de koruma altına alındı.

HAYVAN BARINAĞI NASIL OLMALI?

Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nin Adana Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle ortaya koyduğu örnek bir hayvan barınağı var. Hayvan barınağında alan geniş. Hayvanların beslenmeleri konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Hal böyle olunca hayvanların birbirine saldırmasının da önüne geçilebiliyor.
Adana’daki örnekte, ömür boyu barınakta misafir edilecek hayvanlar için geniş gezinti alanları oluşturulmuş.
Hayvan Hakları Federasyonu’nun önerilerine göre hayvan barınağının bakımevi şeklinde inşa edilmesi, bakımevinin de mümkün mertebe toprak, taş, bitki, ağaçlarla donatılı olması gerekiyor.
Federasyon’un önerilerine göre barınak ya da bakımevinde kulübeler tahta ve beton olabilir. Bakımevinin içindeki bölümlerde de anne-yavru, karantina, küçük hayvan evleri, uyuzlar için özel tasarlanmış kısımlar olmalı.

HAYVAN BİR EĞLENCE ARACI MIDIR?

Televizyonlardaki eğlence ve yarışma programlarında hayvanlar, özellikle kedi ve köpekler “izlenme oranını yükseltme” amacıyla kullanılıyor. Bir firmanın hazır kahve reklamında da, reklamın kahramanı kediyi korkutuyor. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Hayvan hakları savunucularının Belediyeler, Valilikler, Bakanlıklar’a itirazlarının yanı sıra televizyon yapımcılarıyla, reklam yazarlarıyla mücadele etmesi lazım. Zira hayvan, üzerinden para kazanılan bir madde değil; bizimle yeryüzünü paylaşan canlıdır.

BİRAZ UKALALIK YAPAYIM

TRT Genel Müdürlüğü’nü yazdığım köşede, Genel Müdürlük için en uygun kişilerin, kurumdan çıkacağını söylemiş ve şöyle demiştim:
“Kanaatimce TRT Genel Müdürlüğü için en güçlü aday, kurumun kendi içinden çıkacak.
Adaylar arasından, siyasi yakınlık-uzaklık kıstasına göre kalan 4 kişi bana göre şöyle:
Sait Eken (TGRT Haber TV A.Ş – Yönetim Kurulu Başkanvekili- Genel Müdür)
Şenol Göka (TRT Genel Müdürlüğü- Genel Müdür Yardımcısı- Yönetim Kurulu Üyesi)
Erdoğan Yıldız (TRT Genel Müdürlüğü – Yayın Yönetmeni )
Hikmet İnce (RTÜK Başkan Yardımcısı- TRT Yönetim Kurulu Üyesi)”
Sonuç?
Bakanlar Kurulu’nun TRT Genel Müdürlüğü’ne Şenol Göka’yı atadığı duyuruldu.
Gazeteci, “Ben demiştim” ukalalığından zevk duyar.
Bunu da “ben demiş” olayım.

ZOR ŞARTLARA RAĞMEN…

Türkiye’de olduğu gibi Afyonkarahisar’da da ekmek aslanın ağzında. İş güvenliği noktasında eksiklerimiz var. Bir arkadaşımın çekip bana gönderdiği bu fotoğraf, iş güvenliği eksikliğinin bir göstergesi. İşçinin elinde bir şey yok; fakat işverenlerimiz hem kendilerini hem işçilerini koruyabilir. Biraz daha dikkat lütfen.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER