Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Tartışalım – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 22 Mayıs 2014 Perşembe 03:00:00
  Kısa süre önce bizce önemli bir tartışma yaşanmıştı. Hatırlayalım…
İş adamlarının temsilcisi konumundaki AFSİAD, yani Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Başkanı Hüseyin Şehitoğlu’nun Anadolu Ajansı muhabirlerinin soruları üzerine “Maalesef ülkemizde işsizlik yok, iş beğenmeme var. Bu durumda, özellikle mermer sektörü yurt dışından işçi getirmeyi bile düşünüyor” şeklinde özetlenebilecek bir açıklamada bulundu. Şehitoğlu Madencilik sektörünün dünya devlerine kafa tutmasına rağmen insan gücü eksikliğinden dolayı sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Artık, eleman bulamıyoruz. Hükümet destek versin, yurtdışından işçi çalıştırmaya hazırız. Birçok üçüncü dünya ülkesi var, günlük kazançları dünya ortalamasının çok çok altında. Sektörümüzde de işçi açığı var bunu kapatmamız için birtakım yasal düzenlemeler yapılırsa buna hazırız” diye konuştu.
Türk-iş İl Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Muharrem Uslu da Şehitoğlu’nun bu sözlerine cevap niteliğinde bir açıklamada bulundu gazeteniz Kocatepe aracılığıyla.
Uslu, iş beğenmeme tespitine karşı çıkarak, “İşçilere verilen maaşlar, sosyal haklar, sağlanan imkanlar gözden geçirilmeli. Kalifiye eleman eksikliği konusunda hemfikiriz ama işsizlik toplumun gerçeği” şeklinde özetlenebilecek açıklamaları ile ithal işçi fikrine karşı çıktı. Uslu “Hüseyin Bey biraz palavra kesiyor, siyaset yapıyor” gibi sözler sarfedince tartışma daha da alevlendi.
AFSİAD Başkanı Şehitoğlu, bir gününü harcayarak yaptığı derlemeleri kamuoyunun gözü önüne serdi. “Eğer ben palavra kesiyorsam, buyrun diğer palavra kesenler” diyerek Türkiye’nin dört bir yanından yapılmış, “İşsizlik yok, iş beğenmeme var” içerikli açıklamaları derleyip Uslu’ya cevap verdi ve üslup eleştirisinde bulundu. Şehitoğlu şartların dört dörtlük olmadığının farkında olduklarını, ancak olumlu gelişim gösterildiğini anlattı. Bu arada Türkiye İhracaatçı Birliklerine seçilen Şehitoğlu’na Uslu’dan cevap gecikmedi. Uslu, “İşçi lazımsa İşkur size işçi bulur” dedi.
Tartışma bitti sanıyorduk ama CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın 1 Mayıs mesajını okuyunca yanıldığımızı anladık. Toptaş da tartışmaya dahil oldu ve özetle şunları söyledi:
“İlimizde İthal işçi çalıştırma konusunda açıklamaları üzülerek izlemekteyim. Düşük maliyetli işçi çalıştırmak isteyenler emek ve insan yaşamına ne kadar değer verdiğini göstermektedir. Her gün Afyonkarahisar’da onlarca kişi iş ararken bu tür yaklaşımlarda bulunanları anlamak mümkün değildir. Ağır iş kolunda çalışan işçilerimizin örgütlenmelerinin önü açılmalıdır.”
Şehitoğlu’nun açıklamalarıyla başlayan tartışma büyüyerek devam etti.
“Üslup ve seviyenin korunması şartıyla ilimiz ekonomisi açısından yarar getireceğine inandığımız tartışmayı hep birlikte izlemeye devam edelim” demiştik bu sütunlardan yaklaşık 2 hafta önce…
***
Son olarak Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Tabak’ın Bolvadin’deki bir törende yaptığı konuşmada benzer konular gündeme geldi.
Bolvadin Ticaret Odası Başkanı Murat Tabak, işsizlikten yakınılırken, iş kurmak için verilen sıfır faizli desteklere kimsenin ilgi göstermediğini söyledi. Tabak, bunun en son örneğini KOSGEB desteklerinden faydalanmak için düzenledikleri Uygulamalı Girişimcilik Eğitim kurslarında gördüklerini hatırlatarak, kurslar sonucunda 90 kişinin sertifika alarak destek almaya hak kazandığını, ancak 3 kişinin sıfır faizli iş desteklerinden faydalanmak için başvurduğunu kaydetti. Tabak, KOSGEB’e 90 proje sunulması halinde ilçede toplam 2,7 milyon liralık destek sağlanacağını bununda istihdama ve ekonomiye yansıyacağını belirtti. Tabak, “Bu sertifikayla işyeri kuracak kişiler proje hazırlayıp, proje onayından sonra karşılıksız 30 bin lira KOSGEB destekli hibe alacaklar. Kurulan bu şirket yatırım yapmak istiyorsa ayrıca 2 yıl ödemesiz sıfır faizli 70 bin lira kredi kullanma imkanı olacaktır. Bu destekten bu zamana kadar 3 kişi yararlandı. Zücaciye, lastik satış ve tamir yeteri, sucuk ve et satış ağazası açtılar.” dedi.
Başka şehirlerde bu KOSGEB girişimcilik eğitimine çok ilgi olduğunu ve Ticaret odalarının bu kursa girecekleri kura ile belirlediğini ifade eden Tabak, projelerin büyüklüğüne göre destek rakamlarının daha da artacağını anlattı.
***
İşte böyle…
Pek çoğumuz işsizlikten bahsediyoruz. “İşte buyur iş” denildiği zaman “şartlar” diyoruz.
“E, o zaman geç kendi işini kur” denildiğinde de, “Bilmem ki, hık, mık” ediyoruz.
Masa başında, mümkünse aylık 2 bin liradan az maaşı olmayan, sigortalı, cumartesi-pazarı tatil olan, akşam 5’de paydos edilen, mesai içinde bilgisayar ekranı haricinde bir işe bakılmayan bir iş neredeyse tüm çalışanların hayallerini süslüyor.
Bir de kısa yoldan köşe dönmenin hesapları içinde olanlar var. Okumuş insanlar iş beğenmiyor, iş dünyası eleman bulamıyor. Girişimcilik desen, malum…
İş dünyasında, emek ve sermaye cephesinde ise “piyasa şartları” ile “yaşam şartları” arasındaki tartışma sonuca bağlanamıyor.
Olsun, tartışmaktan zarar gelmez, herkes eteğindeki taşı döksün, boyumuzun ölçüsü ortaya dökülsün…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti