Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Yerel basın, Frigya’yı yazın – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 22 Mayıs 2015 Cuma 03:00:00
  Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı ve BYEGM personelinin öncülüğünde, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Arda Ölmez, Taner Tükelay, Özgün Çıtak, Hülya Göğercin Toker’in fedakârlık yaparak, gönüllülük esasına göre sağladığı katkılarla bir toplantı düzenlendi. Toplantının ismi, “Yerel Basında Frig Vadisi: Tespit, Analiz ve Öneriler”di. Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Frig Vadisi’nin yerel basında nasıl işlendiğine ilişkin araştırmaların sonuçları açıklandı.
Araştırma sonuçları, yerel basın açısından yüz ağartıcı değildi. Üniversite’deki hocalar, yerel basının “üretken” olmadığını, daha çok kurumlardan gelen bültenlerle Frig Vadisi haberlerinin işlendiğini söyledi. Burada durmak ve düşünmek gerekiyor: Hocalar haksız mı?
Haklılar, aslında az bile söylediler. Zira bu bülten haberciliği, kendi aramızda da tartıştığımız bir konu.
Bununla birlikte toplantıya ilişkin bazı notlarımı da paylaşmak isterim:
Öncelikle böyle bir toplantının düzenlenmesi, bu araştırma için emek sarf edilmesi takdire şayan. Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, personeli ile birlikte “sıradan memurlar, amirler” gibi davranmıyorlar. Gölbaşı ve ekibi, projeler üretiyor, projeler üzerine çalışıyor, şehirde bir iz bırakıyorlar.
Ancak Afyon Kocatepe Üniversitesi yöneticilerinin ve öğrencilerinin bu toplantıya gereken ilgiyi göstermediğini söylemem gerekiyor. Oturum başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu olduğu hâlde, AKÜ yöneticisinin oturumun sonuna kadar kalmaması gözlerden kaçmadı. Ama en azından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın aynı saatlerde bir toplantıda yer aldığını düşünürsek Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpogan Mustafa Yıldırım’ın bir süreliğine de olsa iştiraki önemli.
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in de Prof. Dr. Mustafa Solak’la aynı mekânda olduğunu “bültenler”den gördük. Peki Afyonkarahisar Vali Yardımcıları neden toplantıya katılmadı?
Toplantıya katılmayanlar, sadece resmi yetkililer değildi elbette. Atatürk Kültür Merkezi’nin yanındaki kafede sohbet edip “Vali gelmeyecekse ben toplantıya girmem” diyen basın-yayın kuruluşu yöneticilerini, bırakın çok sayıda izleyiciyi, muhabirle bile temsil edilmeyen yayın organlarını da bu bağlamda eleştirmek gerekir.
Yerel basınla ilgili bir toplantıya yerel basın mensupları ilgi göstermezse, resmi yetkilileri ne diye eleştirebiliriz ki?
“Yerel Basında Frig Vadisi: Tespit, Analiz ve Öneriler” başlıklı toplantıda “Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği toplantıları hakkında gelen haber metinleri işlenmemiş, ayrıntılı yazılmamış” şeklinde tenkitler yöneltildi. Doğru, ancak çağrılmadığımız toplantılar silsilesini nasıl takip edebiliriz ki? Yerel basın toplantılara ekseriyetle çağrılmıyor, çağrılmayan muhabirler de soru sorma fırsatı bulamıyor.
FRİGKÜM toplantılarında hatırladığım kadarıyla en son Doğan Haber Ajansı Muhabiri Onur Bayram, ayrıntılı bir sunum yapmıştı. Sonrasını bilmiyoruz.
Frig Vadisi ile ilgili bir başka konu da şu: Yerel basın mensuplarının Frig hakkında özel haber yapabilmesi için önce Vadi’ye seyahat sorununun çözülmesi gerekiyor. Özel araçlar olmazsa, Vadi’ye giden bir minibüs/otobüs yok. Hadi gidildi diyelim, Vadi’yi ayrıntısıyla anlatacak kaç Alan Kılavuzu var? Hadi Alan Kılavuzları da bulundu, gazetelerdeki mesailer ne olacak?
Muhabirler, köşe yazarları, mesailerini, izinlerini Frig Vadisi için mi harcasınlar?
Tamam harcasınlar, peki yazdıkları-çizdikleri dikkate alınacak mı?
Yerel yönetimlerin yapmadıklarını yerel basından mı bekleyeceğiz?
Fakat basın, eskisi gibi “4’üncü kuvvet” bile değilken, nasıl olacak bu?
Frig ve diğer turizm alanları hakkında görüşleri aktarmaya, önümüzdeki günlerde devam edelim.
Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı nezdinde BYGEM personeline, AKÜ öğretim üyesi ve görevlilerine de böyle bir gündem hakkında bize düşünme fırsatı verdikleri için teşekkür edelim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti