Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

YSK’NIN “KESİN SEÇİM SONUÇLARI” NE KADAR KESİNDİR?

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası 24 Haziran seçimleri sonrası Yüksek seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan sandık sonuçlarını ele aldığı çalışmada sonuçları yeniden değerlendirerek bulgularını bir rapor halinde yayınladı. Raporda çalışmanın amacının vatandaşların kulandıkları oyların sandığa ne kadar yansıdığını ortaya çıkarmak olduğu belirtiliyor.  Raporda 2017 Mart seçimleri sonrası saptadıkları eksiklerin YSK’ya bildirildiğini, ancak “YSK’nin gereken önlemleri almadığı, toplumsal gerilim ve ekonomik bunalım ortamında iktidar tarafından alınan kararla düzenlenen “baskın seçim”in rüzgârına kapıldığı… ” düşüncesi ifade edilmekte.
Bilgisayar Mühendisleri Odası çalışma grubu, uyguladığı veri analizi yöntemleri ile 2.000 kadar sandıkta hata olasılığı belirlemiş; bu 2.000 sandık içerisinde yaklaşık 70.000 seçmene karşılık gelen 250 sandıkta yanlışlar ve tutarsızlıklar saptamış. Raporda “Bu yanlışlar sonucunda yaklaşık 14.000 yurttaşın oyu, tercih ettiği siyasi parti ya da adaya yansımamış görünüyor. Çalışma, yeterince bilgi toplandığı düşüncesiyle 250 hatalı sandık ile sonuçlandırılmış ve saptanan hataların örnekleri belgeleriyle rapora yansıtılmıştır.” deniliyor ve saptanan yanlışlıklar şöyle sıralanıyor.
“Sandık sonuç tutanaklarındaki oy sayıları SEÇSİS’e girilirken veriler bir aday/partiden diğerine kaydırılarak bilgisayara girilmiştir.
Sandıkların “sandık sonuç tutanakları” ile “sayım döküm cetvelleri”ndeki oy sayıları birebir aynı olmak zorundadır; buna karşın bazı tutanak ve cetvellerdeki oy sayıları birbirlerinden farklıdır.
Aynı seçim bölgesi (mahalle) içerisinde farklı sandıklara ait olmalarına karşın içerikleri birebir aynı olan sandık sonuç tutanaklarına rastlanmıştır.
Sandık Kurullarınca hatalı olarak düzenlenen tutanaklar SEÇSİS’e girilirken toplamların tutarlı olması için oy sayılarının “veri girişi yapanların inisiyatifinde” düzeltildiği/değiştirildiği anlaşılmaktadır.
Bazı sandıklarda, siyasi parti gözlemcilerine verilen sandık sonuç tutanakları ile SEÇSİS’e girilen tutanaklar arasında önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.”
Ülkenin kaderini etkileyen bir seçimin sonuçlarında ortaya çıkan böylesi belirgin hataların (?) zamanında tespit edilememiş olması beraberinde şüpheyi ve iktidar açısından bir sonraki seçimleri şaibeli hale getirmektedir. Muhalefet cephesinde ise her partinin bilgisayar yazılımları ile kendi sistemlerini kurarak, çapraz kontrolleri hızlıca yapabilmesi, anında müdahalede bulunabilmesi gerçeğini ortaya çıkartıyor. Diğer yandan bilgisayar üzerinde çalışılsa dahi “örneğin, 24 Haziran 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Seçimi için 24 saat, Milletvekili Genel Seçimi için 36 saat olarak uygulanan itiraz süreleri, bu raporda sözü edilen çapraz kontrolleri bilişim uygulamalarıyla bile yerine getirmek için yetersiz kalabileceği” belirtiliyor.
Bu rapor, “YSK’nin “kesin seçim sonuçları” ne kadar kesindir” sorusunu yeniden gündeme getirmesi açısından mutlaka dikkatle incelenmeli, seçimin tüm tarafları gerekli dersleri çıkarmalıdır.
Son Söz; Oy namustur. Hilesiz, adil seçim istiyoruz.
Bu raporu incelemek isteyenler için linki ekte paylaşıyorum.
http://www.bmo.org.tr/wp-content/uploads/2018/10/BMO_24-Haziran-2018-Veri-Analizi.pdf

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti