Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KURAN YAZILARI (33) -1 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 31 Aralık 2011 Cumartesi 02:00:00
  KUR’AN-I MEHCUR –TERKEDİLMİŞ KUR’AN (33)-1
Kur’an-ı Kerim peygamberin kıyamet günü Allah’a şöyle şikâyette bulunacağını söylüyor: “ve gâlerrasûlü yâ rabbi inne gavmittehazû hâzel gur’âne mehcûran” (Furkan 30) Peygamber diyecek ki: “Ey Rabbim benim halkım bu Kur’an’ı terketti.” (Furkan suresi 30. ayet) Bu ayetin Kur’an’a kulak vermeyen, onunla alay eden Mekkeli kâfirlere hitaben indirildiği ifade ediliyor. Fakat Kur’an-ı Kerim’in esneklik ve genellik özellikleri dikkate alınınca bu ayette kastedilen mananın bütün zamanları ve insanları kapsadığı anlaşılır
Ayette geçen “Kur’an’ı Mehcur” tabiri “Terk Edilmiş, Bir Kenara Atılmış, Bırakılmış, Uzaklaşılmış Kur’an” demektir. Peygamber Rabbine hangi halkı şikâyet edecek dersiniz? Kimdir bu kur’an’ı kenara iten terk eden halk ? Elinize aldığınız herhangi bir mushafın üzerinde KUR’AN’I AZİM veya KUR’AN’I KERİM yazar. Ne asil bir isim değil mi? Fakat biz bu şanlı adı “Kur’an-ı Mehcur” a dönüştürdük. Yatak odalarımızda karyolalarımızın başlarına, misafir odalarımızda aksesuar olsun diye duvarlara astık hem de saygımızdan göbek hizamızın üzerinde olacak şekilde astık.. Dönüp bakmadık, açıp okumadık, ne dediğini hiç merak etmedik bile… İşte “Kur’an-ı mehcur” demek, dönüp bakılmaya gerek duyulmayan, terkedilmiş, bir kenara atılmış, bir duvara asılmış kur’an demek… Toplumumuzda “KUR’AN Mekke’de nazil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı” diye meşhur bir söz vardır. Kur’an’ın tarihteki serancamını adeta özetliyor: Nazil oldu, okundu, yazıldı. Peki, nerede anlaşıldı? Nerede yaşandı? Diye soran yok… Kendimizi bir yoklayalım en son ne zaman Kur’an’ın ne dediğini anlamaya çalıştık. Namazda okuduğumuz Fatiha’da acaba ne deniyor neler anlatılıyor diye merek edip bir meali veya tefsiri açıp baktıkmı? Bu soruya olumlu bir cevabınız yoksa siz Kur’an’ı terk etmiş onu “Kur’an-ı mehcur” haline dönüştürmüş demeksinizdir.
KUR’AN NASIL TERK EDİLİR?
Kimimiz Kur’an’ı Okuyarak Terk Ederiz, kimim duvarlara asarak, saygı duyarak, kimiz nutuklar atarak, vaazlar vererek, hutbeler okuyarak, kimiz ölülere okuyarak, Davûdi seslerimizle yarışmalarda birinci gelerek, kimimiz çeşitli hüsnü hatlarla yazarak terk ederiz.. Gece gündüz okuruz, hatimler indiririz, şifa niyetine okuruz, sekeratta olanın başında, cenaze evlerinde mezarlıklarda okur; Kur’an’ın sırtından geçinmeyi adet haline getirir, onu bir ticari meta haline getiririz. Anlama ve Kur’an’a göre bir hayat yaşama gayreti içerisinde olmadan okur ve yazarız. İşte bu okuduklarımızın hepsi Kur’an-ı mehcur’dur. Merhum Akif’in dediği gibi: “İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin Ne mezarlarda okunmak, ne fal bakmak için” Ali Küçük yukarıdaki ayetin tefsirini şöyle yapıyor: Resul der ki: Ey Rabbim, muhakkak ki şu kavmim bu Kur’an’ı terk ettiler. Kavmim bu Kur’an’dan hicret ettiler. Kavmim bu Kuran’ı kendilerinden hicret ettirdiler. Kendileri değil, onu kendilerinden hicret ettirdiler. Bu Kur’an’ı sosyal hayatlarından uzaklaştırdılar. Bu Kur’an’ı mekteplerinden, hukuklarından, eğitimlerinden uzaklaştırdılar. Bu Kur’an’ı aile hayatlarından, evlerinden, mutfaklarından, kazanma harcama anlayışlarından uzaklaştırdılar. Bu Kur’an’ı terkedilmiş olarak, metruk olarak, kendisine başvurulmaz olarak bıraktılar. Bu Kur’an’ı dikkate değer görmediler. Bu kitapla amel etmeyi terk ettiler. Hayatlarını bu kitaba göre yaşamaktan vaz geçtiler. Hayat problemlerini bu kitaba sormaz oldular. Bu kitabın önüne başkalarının kitap-larını, başkalarının yasalarını geçirdiler.(Ali Küçük, Besâir-ül Kur’an Tefsiri) (Devamı Yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER