Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

MAKEDONYA’DA 8 AFYONKARAHİSARLI

1976 yılından bu yana hemen her yıl Makedonya’ya giderim. Önceleri batı Makedonya’daki Ohri ve Struga kentlerinde düzenlenen etkinliklere davet edilirdim. 25 yıldır bu seyahatlerim daha çok doğu Makedonya’ya olmaktadır. Zira Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bağımsız bir cumhuriyet olarak dünya coğrafyasında yer alan bu ülkedeki üç etnik topluluk, milli kültürlerini yaşatabilme olanağına kavuştular. O aşamada, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı olarak, ben de Doğu Makedonya Türkleri’nin başlattıkları “Hıdrellez Bahar Şenlikleri”ne katılarak, o şenliklerin önemli aşamalar kaydetmesine katkılarda bulundum. Örneğin önceleri küçük bir festival görünümü arzeden bu etkinlere, bilimsel bir düzenleme ile yeni bir boyut kazandırdım. Ayrıca Valandova kentinin Çalıklı Köyündeki geleneksel yağlı güreşlere, Türkiye Güreş Federasyonunun katkısını ve desteğini, Kültür Bakanlığımızın THM ve TSM saz ve ses sanatçılarının programlarda yer almalarını sağladım. Bu yüzden etkinliği düzenleyen kurullar, bana anılan etkinliklerin onursal başkanlığı payesini verdiler.
Bu yıl, uluslararası bilimsel etkinliğin 25 nci, Hıdrellez Festivalinin de 30. jübile yılı idi.
Bu jübile yılında 25. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu ve yine her yıl düzenlediğimiz Karma Türk Sanatları Sergisi için, 8 Afyonkarahisarlı programda yer aldılar. Bunlar Etkinliklerin onursal başkanı olarak ben, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı olarak Dr.Salih Ünver, Sempozyuma bildirileri, sergiye eserleriyle iştirak eden Doç.Dr.Ülkü Küçükkurt, Remziye Gülenay Yalçınkaya, Zeynep Gürman, Melike Gürman, Sultan Baykent ve Müjdat Kayayerli, coğrafyanın o bölgesinde hem Afyonkarahisar’ımızı, hem de ülkemizi. Kültürümüzü ve sanatımızı temsil ettiler.
Valandova’daki Kültür Merkezi’ndeki sergimizin açılış töreninden hemen sonra sempozyum çalışmasına başladık. Bu sempozyumda Afyonkarahisar delegasyonu üyeleri şu bildirileri sundular:
*Gülenay YALÇINKAYA:
“Türk Keçe Üretim Tekniğinin İki Boyutlu Güncel
Tasarımlara Uygulanabilirliği”
*Doç.Dr.Ülkü KÜÇÜKKURT:
“Afyonkarahisar Yöresinde Tespit Edilen Geleneksel
Keçe Seccade Örnekleri ve Özellikleri”
*Zeynep GÜRMAN
“Afyonkarahisar Mevlevi Müzesi’nde Bulunan Ebrular”
*Müjdat KAYAYERLİ
“Türkiye’deki Türkmen Derneklerinin Faaliyetleri”
*Melike GÜRMAN
“Afyon Paşa Camisinin Mimari Bağlamda İncelenmesi”
*Dr.Deniz ÜNVER (Gelmeden)
“Büyük İskender’den Tozkoparan İskender’e Okçuluk”
*Prof.Dr.İrfan Ü. NASRATTINOĞLU
“HID-BAH-ŞEN-FEST’nin Türkoloji Çalışmalarına Katkısı”
Bildiri sunan Afyonkarahisarlılar listesinin ilk üç sırasındaki hemşehrilerimizin, kişisel çalışmaları ve çabalarıyla, Türk ve Afyonkarahisar kültür ve sanatına yaptıkları hizmetler öyle çok ve öyle önemlidir ki, bu uzun bir yazıyı, hatta yazı dizisini oluşturacak düzeydedir. Umarım bir gün haklarında yüksek lisans, hatta doktora çalışması yapacak akademisyenler çıkar…
Bu konuda son olarak şunu bildirmek isterim: Makedonya Türkleri’nin düzenlemeye başladıkları ilk etkinliklerden bu yana, yaptığım katkılardan dolayı Makedonya Hükümeti adına festivalin açılışını yapan, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski’nin elinden aldığım Ödül belgesini de, dostlarımın memnun olacaklarını düşünerek, bu yazımın sonuna koyuyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti