Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

MÜZEDE EĞİTİM

Müzeler daha kuruluşlarından itibaren bilgiyi sunan merkezler olarak ortaya çıkmışlardır. Çağdaş müzeler doğa, tarih, arkeoloji, sanat tarihi, teknoloji alanlarında bize görsel eğitim vermektedirler. Müzeler birçok bilgiyi ve görseli bir arada sunan mekanlardır. Bu okullardaki kitap okuma ve sözlü anlatım gibi etkinliklerinden daha etkilidir. Müzeler 21. Yüzyılından itibaren sorgulayan, düşünen yaratıcı bireyler yetiştirilmesi konusunda önemli görevler üstlenmesi beklenmektedir. Cumhuriyetten önce müzecilik yok denecek kadar azdır. 19. Yüzyılda OSMAN HAMDİ BEY’ in kişisel çabalarıyla müzeciliğin temeli atılmıştır. OSMAN HAMDİ BEY aynı zamanda ressamdır. Kaplumbağa terbiyecisi onun en önemli tablosudur. Tarihi eserlerimiz uzun yıllar bakımsız ve sahipsiz kalmıştır. İşin üzüntü verici tarafı bu eserlerin ve ören yerlerinin padişahın onayı ve şeyhülislam fetvasıyla yurt dışına götürülmesine izin verilmesidir.
Fetvanın konusu ise bu eserlerin kafir taşları olduğudur. Cumhuriyet kurulduktan sonra her alanda olduğu gibi müzecilikle ilgili önemli adımlar atılmıştır. Birçok müzenin kuruluş çalışmaları başlatılarak Türk arkeologlar yetiştiren okullar açılmıştır. Bu müzelerden birisi de Ankara’da 2013 yılında açılan PTT Pul Müzesidir. Yurdumuzun gezilip görülmesi gereken önemli müzelerden birisidir. Bu müze pullarla, resimlerle iletişimden ulaşıma kadar unutulmaz bilgiler vermektedir. Haberleşmenin tarihi görsellerle anlatılmaktadır. Önce dumanla daha sonra güvercinle, uzun bacaklı atletlerle, yazılı tabletlerle ve yakın zamanda mektupla haberleşmenin tarihi çok güzel objelerle anlatılmaktadır. Mektup ve postacı reyonunda şu şarkıyı hatırlıyoruz Bak postacı geliyor selam veriyor. Herkes ona bakıyor selam veriyor. Çok teşekkür ederim postacı sana. Pek sevinçli haberler getirdin bana.
Başka bir bölümde telgraf ve telefonla haberleşme objeleri yer alıyor. Atatürk’ün –kurtuluş savaşını telgrafın telleriyle kazandık sözlerini okuyoruz. Halkımız bu önemli haberleşme aracını türkülerde dillendirmiştir. Telgrafın tellerine kuşlar mı konar herkes sevdiğine böyle mi yanar. Telgrafın tellerini arşınlanmalı yar üstüne yar seveni kurşunlamalı daha sonra posta arabaları, posta trenlerini, kara trenlerini hatırlatıyoruz. Ne yazık ki batı medeniyeti her alanda keşifler, icatlar yapmış, doğulular ise bunlara türküler bestelemiş,
Kara tren gelmez ola.
Düdüğünü çalmaz ola.
Gurbet ele yar yolladım
Mektubunu yazmaz ola.
Ankara’daki pul müzesi geçmişe kısa bir yolculuk yapacak özellikle öğrencilerin gezip görmeleri gerekir. En etki eğitim gezerek, görerek, yaşayarak yapılan eğitimdir.
Şehrimizdeki müzeciliğin temelini İmaret Camisi yanındaki Taşhan’ da atan gelişip büyümesine sağlayan, aynı zamanda aile dostumuz olan Süleyman Gönçer Amcayı rahmet ve şükranla anıyoruz.
Dumlupınar Meydan muharebesinin planlarını yapıldığı Zafer Müzesi’nin 100. Yıl gibi önemli bir tarihte açılamamış olması bütün Afyonluları üzmüştür. Müzemizin en kısa zamanda restore edilmesini istiyoruz. Müzemizi yıkılmaktan kurtarıp. Keşke yunan kazansaydı diyen zihniyette olanları sevindirmeyelim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti