Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Seçim senaryoları – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 4 Mart 2014 Salı 02:00:00
  30 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimler, partiler için “milletvekili seçimleri provası” anlamını taşıyor. Her parti, aslında 2015’teki muhtemel gücünü, bu seçimlerde aşağı-yukarı görecek. Zaten seçim propagandaları da bu yönde devam ediyor. Özellikle partilerin üst yönetimleri, şehirlerin sorunlarının çözümü yerine; genel siyaseti ilgilendirecek şekilde açıklamalar yapılıyor.
30 Mart 2014’teki yerel seçimler, şehirler ve adaylar kadar, partilerin “taşra” teşkilatları için de önemli. O nedenle, gelin Afyonkarahisar’daki 3 parti için olumlu ve olumsuz senaryolar yazalım.
AK PARTİ/OLUMLU SENARYO:
Afyonkarahisar merkez de dahil olmak üzere 18 ilçesi bulunuyor. Merkez ilçe dışında Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağı ve Şuhut ilçeleri mevcut. AK Parti için en olumlu senaryoda, Parti’nin merkez ilçeyi, İscehisar’ı, Bolvadin’i, Sandıklı’yı, Emirdağ’ı, Şuhut’u, Çobanlar’ı alması mümkün. Bu durumda Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yerini koruyacağı için partide bir rahatlık olacaktır. Bunun yanı sıra Bolvadin, Sandıklı gibi bir önceki seçimde MHP’ye oy veren ilçeler de kazanıldığından, önemli bir başarı elde edildiği görülecektir. Afyonkarahisar’ın AK Parti Genel Merkezi nezdinde saygınlığı daha da artacaktır.
AK PARTİ/ OLUMSUZ SENARYO:
AK Parti için olumsuz senaryo ise, merkez ilçe de dahil olmak üzere birçok ilçenin kaybedilmesi. 18 ilçeden sadece İscehisar için “AK Parti rahat kazanır” yorumları yapılıyor. İscehisar’a bir de Emirdağ eklenebilir. Böyle bir sonuç, AK Parti İl Yönetimi için başarısızlık sayılacaktır. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun memleketi Şuhut’un da kaybedilmesi, önemli bir mevzinin de yitirilmesine neden olabilir. AK Parti’nin 18 ilçeden 2 ya da 3’üne başarılı olması hâlinde, 2015 milletvekili seçimlerinin şekli değişir. Partinin şu an vitrininde görünen bazı kişiler, bir süreliğine de olsa siyaset sahnesinden çekilir. Özellikle İhsaniye ve Şuhut seçimleri can sıkabilir.
CHP/ OLUMLU SENARYO:
Cumhuriyet Halk Partisi için yazılacak en olumlu senaryo, ilçelerdeki Belediye Başkanlıklarının kazanılması, Belediye Meclisleri’nde temsil edilmek olacak. Bayat, Sinanpaşa, Çay gibi daha önce AK Parti’ye oy veren ilçelerde CHP’nin başarılı olması mümkün. CHP’nin İhsaniye ve Emirdağ’da da yarışa ortak olması, CHP İl Başkanlığı’nın çalışmalarının sonuç vermesi anlamına gelecektir. Mehmet Ecer’in Afyonkarahisar Belediye Başkanı olması hâlinde ise, uzaktan bakınca 4 başlı görünen partide kenetlenme meydana gelebilir.
CHP/ OLUMSUZ SENARYO:
Cumhuriyet Halk Partisi için olumsuz senaryoda, partide alışılagelen süreçler yaşanacaktır. CHP İl Başkanlığı’nın istifası istenecek, yeni kazanlar kaynamaya başlayacaktır. Olumsuz senaryoda, CHP’nin iddialı olduğu ilçe belediyesine sahip olamaması, ya da beklenen seviyenin altında oy alması not olarak yazılacaktır. Ayrıca yukarıda bahsettiğim 4 baştan, 3’ü ile ilgili tartışmalar yaşanacaktır.
MHP/OLUMLU SENARYO:
Milliyetçi Hareket Partisi için en olumlu senaryo, Fatih Çetinkaya’nın Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’nı kazanması. MHP’de muhtemel bir başarı, çeşitli vesilelerle gündeme gelen soğuk rüzgârları, hiç değilse 2015 milletvekili seçimlerine kadar erteleyecektir. 2015 milletvekili seçimlerinde ise satrancı iyi oynayan 1, belki 2 kişi Ankara’ya gitme imkanı bulacaktır. Merkez ilçenin yanı sıra Emirdağ, İhsaniye, Çobanlar gibi ilçelerde başarı gösterilmesi, Dinar, Sandıklı ve Bolvadin’de bir önceki dönemin başarısının tekrarlanması, MHP İl Başkanlığı’nın elini güçlendirecektir.
MHP/ OLUMSUZ SENARYO:
MHP’nin saatleri eğer gerçekten Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı için ayarlıysa ve bu saatin ayarı tutmazsa, MHP’nin vitrini de değişebilir. Fatih Çetinkaya’nın kaybedeceği bir şey yok. Ama “makam” sahiplerinin partiye hesap vermesi gündeme gelecek. Bunun yanı sıra Bolvadin ve Sandıklı’daki muhtemel bir başarısızlık, erken bir genel kongre beklentisine neden olacaktır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti