Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Seçim toto başladı – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 12 Nisan 2011 Salı 03:00:00
  Günlerdir devam eden milletvekili aday listeleri ile ilgili muamma dün itibariyle son buldu.
Siyasi partilerin milletvekili aday listelerinin dün saat 17.00 itibariyle açıklanmasının ardından siyaset sahnesinde büyük dalgalanma yaşandı. Üzülenler, kırılanlar olduğu gibi, sevinçten havaya uçanlar da yok değildi.
AK Parti cephesine bakıldığında 1. sıra için beklenen hâsıl oldu. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, beklentiler doğrultusunda listenin zirvesinde yer aldı. Aday adaylığı sürecinde Eroğlu’nun, Başbakan tarafından İstanbul ya da İzmir gibi büyük kentlerden aday gösterileceğine yönelik söylentiler böylelikle sona erdi. Afyonkarahisar’da önemli çalışmalara imza atan, Bakanlık ve Hükümet imkanlarını Afyonkarahisar için seferber eden Eroğlu’nun AK Parti listesine çok şey katacağı ortada.
4 Dönemdir milletvekilliği görevinde bulunan ve bu dönem 5. kez milletvekilliğine hazırlanan Sait Açba ile ilgili vatandaş nezdinde var olan imajın AK Parti genel merkezi tarafından pek önemsenmediği Açba’nın 2. sıraya konulması ile ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan’ın bugüne kadar ki yol arkadaşları arasında Açba’ya ayrı önem vermesi ve yeniden listenin 2. sırasına alması eleştirilere gebe olsa da Sait Açba’ya 5. dönem milletvekilliğinin yo-lunu şimdiden açmış görünüyor.
AK Parti’nin cefakar ismi olarak tanınan Halil Ürün senelerdir süren mağduriyetinin ve emeğinin karşılığını bu kez göreceğe benziyor. AK Parti Genel Merkezi eğer bu kez de Halil Ürün’e seçilecek bir sıraya koymasaydı, teşkilatın ve halkın tepkisi kaçınılmaz olacaktı. Listelerin netleşmesi ve Ürün’ün 3. sıradan aday oluşu bu tepkilerin önünü keseceği gibi, teşkilatların listenin etrafında kenetlenmesine sebep olacaktır.
Geçen dönemki adaylığında kendisini tanıtan ve bu dönem temayül oylamasında iyi oy alarak dikkatleri üzerine çeken Dinar bölgesinin adayı Ali Özkaya ile Bolvadin bölgesinin adayı mevcut Milletvekili Ahmet Koca’nın da ilçelerinin oylarının AK Parti’ye yönelmesinde büyük etken olacağı, üzerinde birleşilen yorumlar arasında. AK Parti yöneticileri Sandıklı bölgesinin adayı mevcut milletvekili Zekeriye Aslan’ın yerine listede Ali Özkaya’ya yer vererek, bu kez sıranın adeta Sandıklı’dan Dinar’a geçtiğinin mesajını verdiler. Listede yer bulamayan mevcut Milletvekili Halil Aydoğan’ın ise Başbakan’la olan hukuku nedeniyle parti yönetiminde önemli görev alabileceği belirtiliyor.
AK Parti’nin listeye giremeyen adaylarına bakıldığında temayülde 3. sırada çıkan Fatma Mercan, temayülde 4. sırada çıkan eski Merkez İlçe Başkanı Semai Kaya, Dinar bölgesine güvenen Dinar eski Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı, Merkez ilçenin adayı olarak görülen işadamı Mustafa Açıkgözoğlu ve partinin bayan aday kotasından sahaya çıkan Aysun Zemheri, Derya Taşkın, Hava Polat Şeker gibi isimlerin cephesinde büyük hayal kırıklığı yaşandığı bir gerçek.
Tüm bunlara rağmen “ustalıkla” hazırlandığı tartışılmaz AK Parti listesinin parti teşkilatında kabul göreceği ve AK Parti teşkilatlarının seçimlere hırsla asılacağı gözleniyor.
Afyonkarahisar siyasetinin bir başka etkin aktörü MHP cephesine bakıldığında en büyük sarsıntının burada yaşandığını söylersek yanılmış olmayız.
MHP’nin aday listesinin açıklanmasıyla birlikte parti cephesinde sürpriz olarak nitelenen gelişmeler yaşandı. En büyük sürpriz listenin ilk sırasının en güçlü iki adayı olarak gösterilen MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ile Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Abdülkadir Akcan’ın listede kendilerine yer bulamamaları oldu. Bolvadinli olan Mehmet Taytak MHP’nin İstanbul 3. sırasından aday olurken, yine Bolvadinli olan Akcan, Genel Başkan Bahçeli tarafından listeye alınmadı. Akcan’ın listeye alınmamasına gerekçe olarak parti teşkilatlarının Akcan’a gösterdiği tepki gösterildi. Listelerdeki bu düzenleme ile Afyon MHP camiasında uzun süredir devam eden “2 Bolvadinli arasında kalma” handikabının da aşılabileceğine inanılıyor.
MHP’nin eski il başkanı Kemalettin Yılmaz’ın listenin zirvesinde yer alması teşkilatların görüşünün genel merkez tarafından dikkate alınması ve Yılmaz’ın Genel Merkez’le olan iyi diyaloğuna işaret olarak yorumlandı. MHP’nin 2. sırası da sürprizler arasında yer buldu. Dinar bölgesi adayı olan Öncül Kazancı’yı 2. sırada gören MHP’liler her ne kadar bu duruma şaşırsalar da Genel Merkez’in tercihini kabullendiler.
Eskişehir eski Valisi Kadir Çalışıcı’nın 3. sırada yer alması bir başka sürpriz olarak yorumlandı. Aday adaylığı sürecinde Çalışıcı’nın ismi 1 ya da 2. sıra için sıkça zikrediliyordu. MHP’nin 4. sırasındaki Sefa Çetin ile 5. sırasındaki Havvana Gencer’le ilgil ise Çetin’in biraz daha çalışması gerektiği, Gencer’in ise partinin bayan aday kontenjanından aday olduğu şeklinde yorumlar yapıldı. MHP’nin MYK üyesi, eski il başkanı Aziz Aslan’ın listede yer bulamaması şaşırtıcı bir başka gelişme oldu.
MHP’de yaşanan bir başka sürpriz de memleketi Elazığ’dan aday adayı olan Afyon eski Belediye Başkanı Hayrettin Barut’un Elazığ’daki sıralamaya girememesi oldu.
Listelerin en az sarsıntı yarattığı parti CHP oldu. CHP Genel Merkezi aday sıralamasını hakim huzurundaki ön seçimle yapınca ön seçimde belirlenen adayları aynen listeye yansıtılmak zorunda kaldı. Hal böyle olunca CHP aday adaylığı sürecini en az sancı ile atlatan, listelerin açıklanmasından en az etkilenen parti portresi oluşturdu.
Afyonkarahisar siyasetinin etkin üç partisinin listeleri bu şekilde oluşunca “seçim toto” tahminleri biraz daha tutarlılık arz etmeye başladı. Bu tahminlerde çoğunluk 3 AK Parti, 1 MHP, 1 CHP görüşünde birleşirken; 4 AK Parti, 1 MHP diyenler kadar, 2 AK Parti, 2 MHP, 1 CHP tahmininde bulunanlar da oldu. Az sayıda da olsa 3 AK Parti, 2 MHP tahmini yapanlar da yok değil.
Bu tahminlerin gerçekleşme oranını bugünden itibaren başlayacak olan seçim çalışmaları sonuca bağlayacak. İnşallah hayırlısı olur…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti