Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Siyasiler için haber rehberi – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 14 Şubat 2014 Cuma 02:00:00
  Tüm yazacaklarım bir kenara, çağrı yapayım:
Siyasi partilerin etkinliklerini izleyen, takip eden arkadaşlarımız; bununla birlikte sesini duyurmak için gayret gösteren siyasilerimiz; lütfen haber metninizi öğleden önce yollayınız, basın toplantılarını öğleden önce düzenleyiniz.
Seçim dönemi, hem yerel, hem de ulusal gazetelerde haberinizin çıkmasını istiyorsanız, basın mensuplarının gelmesini istediğiniz programlardaki asıl vurguyu, öğleden önce yapınız. Bu durum, hem siyasi partilerin etkinliklerinin daha çok yer almasını, hem de emeğin zayi olmamasını sağlayacaktır.
Aksi takdirde, ülke genelinde okunacak ve seyredilecek bir haber bile, sadece televizyon kanallarının haber bültenlerine girmiyor, gazetelerin sayfalarında yer bulmuyor.
Sevgili parti-basın danışmanı arkadaşlarım; sayın siyasetçiler;
İsterseniz, “tape” süreçlerini, “müdahale” iddialarıyla ilgili hiç yorum yapmadan, habercilik mesleğinin nasıl işlediğiyle ilgili de ipucu vereyim. Ulusal basında, günün belirli saatlerinde toplantılar yapılır. Gazetelerde de, televizyonlarda da “büyük” görülecek haberler seçilir, işlenecek-araştırılacak haberler liste hâline gelir. Basın-yayın kuruluşlarının kendi muhabirleri dışında ülke çapında ya da bölgesel ajansların hazırladıkları haber dosyalarının da tartışılması, bu dosyaların olduğu gibi mi yoksa kanal ya da gazetenin kendi görüşüne göre mi yayınlanacağı, eğer öyle olacaksa haberin nasıl “genişletileceği” tartışılır.
Genelde İstanbul ve Ankara kaynaklı haberler, ulusal basın-yayın kuruluşlarındaki sabah ve öğleden sonra toplantılarında öne çıkar. Afyonkarahisar’daki ulusal ajans temsilcileri ya Eskişehir’e, ya da Antalya’ya bağlı olarak çalışır. Buradan hareketle, Afyonkarahisar’dan gönderilen her haberin hemen bir yaygın basın kuruluşunda yer almayacağı gerçeği ortaya çıkar. Afyonkarahisar, habercilik anlamında taşradır. İki ana merkez olan İstanbul ve Ankara’nın dışında, “yan merkezler” olarak tanımlanabilecek bölge temsilciliklerinin de alt biriminde.
Yerel gazete ve televizyonların bazılarında haber toplantısı yapılır, bazılarında haber toplantısı yapılmaz. Haber toplantısı yapan kuruluşlarda da, toplantı yapmayan kuruluşlarda da erken gelen haberin önceliği vardır. Erken hazırlanan haberin fotoğrafının daha büyük yer tutması muhtemeldir. Erken yazılan haber, hatalı bile olsa, üzerinde daha çok çalışılır; böylece örneğin bir gazete sayfasının o habere ayrılması daha kolaydır. Keza haber bültenlerinde erken gelen ve hazırlanan haberin daha çok “dakika” kazanacağını söylemek, kehanet olmaz.
Öyleyse, açık mesajım şudur:
Afyonkarahisar’dan ulusal basın kuruluşlarına, örneğin Hürriyet’e, Sabah’a, Zaman’a, Akit’e, Cumhuriyet’e, Yeni Şafak’a, Yeniçağ’a, Aydınlık’a… Haberinizin çıkmasını istediğiniz her gazeteye gönderilecek haberlerin, öğleden sonra saat 3’ten, 4’ten sonra hükmü yok. Çok ilginç ve gündemi sarsacak bir iddia bile olsa, en fazla internet sitelerinde yer bulur. Hele bir de “taşra” etiketi varken, haberlere yer verilmesini beklemek, mümkün değil. Bununla birlikte, saat 10’daki basın toplantısının, öğleden sonraki “haber seçmeleri”ne yetişmesi muhtemel. Bu durumda en azından ana haber bültenlerinde partinizden ve sizden bahsedilmesi beklenebilir.
Tabii “ilginçlik”, “gariplik”, “belgelilik”, “gerçeklik”, “çokluk” gibi unsurların da haberlerin yayınlanmasında etkili olduğunu hatırlatmak isterim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti