Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

TAŞPINAR DERGİSİ VE HASAN ÖZPUNAR

Afyonkarahisar Belediyesi’nin, kentimiz ve ilimiz için yaptıkları, azımsanamayacak kadar çok ve değerlidir. Geçen hafta, kent meydanında, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in, fotoğraflarla belgelendirdiği hizmetlerini görünce, gönendim ve kentim adına övünç duydum. Özellikle, Hıdırlık-Kale arasında çalışacak olan teleferik konusu beni son derece mutlu etti.
Belediyemizin kültür, sanat ve bilim konusundaki çalışmaları da, her türlü takdirin ötesinde, büyük hizmetlerdir. Örneğin düzenlenen kül ve sanat etkinliklerinden başka, çeşitli yayınlarla, Afyonkarahisar tarihinin dününü ve geleceğini aydınlatmakta olduklarının yakın tanığıyım. Keza 8 kez düzenlenen Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumlar ile, salt Afyonkarahisar değil, Türk, hatta Türk Dünyası Türklük Bilimine çok değerli makaleler kazandırılmış ve Türk Dünyası genelinde, ilimizin tanıtımı yapılmıştır.
Bana göre Belediyemizin çok önemli hizmetlerinden birisi de tarihi Taşpınar Dergisi’nin yaşatılmakta oluşudur. Zira bu dergide yayımlanan yazılar, geçmişte ve günümüzde Afyonkarahisar’ı bütün yönleriyle ele alan önemli konuları içermektedir. Geçen hafta oğlum Salih ile birlikte Afyonkarahisar’a gittiğimizde, Türbe’yi (Mevlevi Müzesi ya da Dergâhı) de ziyaret etik. O arada Müze Müdürü Hasan Özpunar ile de makamında bir süre sohbettik. Bu makamı her ziyaretimde Hasan Bey bana ya bir kitabını ya da bir dergi armağan ederek, dağarcığımı zenginleştirir. Nitekim bu ziyarette de Taşpınar Dergisi’nin 27.Sayısını verdi.
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in, “Başkandan” başlığıyla yayımlanan sunuş yazısını, buraya almak isterim:
“Afyonkarahisar’ın kültür hazinesi Taşpınar Dergimizin 27.sayısıyla merhaba.
A.K.Belediyesi olarak kültür ve sanatın her daim yanındayız. Tiyatromuzla, korolarımızla sanatı ve sanatçıyı destekliyor, siz değerli hemşehrilerimize en iyi oyunları sunuyoruz. Bunun yanısıra STK’ların yaptıkları farklı kültürel etkinliklere de destek veriyoruz. Amacımız Afyonkarahisar’ın kültürel kalkınmasını da sağlamak. Bu kapsamda şehrimize kazandıracağımız Millet Kütüphanesi’nin inşaatı da hızla ilerliyor. Bittiği zaman şehrimizin ilim ve kültür hayatına büyük katkısı olacak kütüphanemiz önemli bir eksikliği de giderecek.
Taşpınar dergimiz önemli bir hizmeti yerine getirmeye devam ediyor. Her sayısıyla büyük ilgi gören, okunan Taşpınar Afyonkarahisar’ın adeta bir kültür hafızası, sandığı. Bugün şehir ile ilgili yapılan pek çok çalışmada kaynak olarak gösterilen dergimizin her sayısı bir arşiv vesikası değeri taşıyor.
…Bu sayıda da birbirinden güzel, her biri önem taşıyan yazılarla dergimiz sizlerle…”
Günlerdir elimden bırakmadığım Derginin yeni sayısında neler mi var? Buyurunuz:
*Hasan Özpunar:”Yolu Afyonkarahisar’dan Geçen Bir Fransız”
*Ahmet İlaslı:”İki Eli Mahir Bir Değer. A.K.’lı Âşık Aslmı Bacı”
*Abdülkadir Kalenderoğlu: “A.K.’ı İmar Eden Selçuklu Komutanı Gühertaş…”
*Fevzi Kaya : “Müze Müdürü Mevlüt Üyümez’le Röportaj”
*Hasan Özpunar: Arşivdan Yapraklar”
*Erdoğan Emre: “Anılarla Niyazi İplikçioğlu”
*Hasan Tahsin Günek:”Namık Kemal’in Dedesi Abdüllatif Paşa’nın
Karahisar-ı Sahip Mutasarrıflığı Günleri”
*Hüseyin Hüsrevoğlu:”Belgeleriyle Yunus Emre Sandıklı’dadır”
*Süleyman Karakuş: “İnsan Ve Mekânın Dostluğu”
*Muharrem Bayar: “Bolvadinli Kapucuzade Vakfı Yenice mahallesi”
*Ali İhsan Hasırcıoğlu:”Karamanoğlu Mahallesi”
*Savcı Türkmenoğlu: “Tavanarası”
*M.Ünal Taşpınar: “Anı-Öykü”
*Haluk Selvi-Bülent Cırık:”Milli Mücadele’de Afyonlular”
*Fevzi Kaya:”Eğret Hanı”
*Lokman Derya Yolmaz: “Gülper Özkara’nın Ardından”
*Âşık Yoksul Derviş:”Büyük Taarruz Şiiri”
*Faik Yaltırık-Ünal Akkemik:”Yok Edilen Karaçam Ormanları”
Dergide ayrıca Millet Kütüphanesi ile ilgili haber, belgesel fotoğraflar, Afyonkarahisar mutfağının önemli yiyeceği “Katmer”in tanıtımını içeren yazı da yer almaktadır. Keza, ilimizle ilgili değişik konuları içiren birçok kitabın da tanıtımı bulunmaktadır.
Editörlüğünü Hasan Özpunar’ın yaptığı Taşpınar gibi biçim ve içeriği ile kıvanç duyduğumuz bu dergimizin yurt ve Türk Dünyası içerisinde tanıtılması ne iyi olurdu…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti