Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan

TÜRK TEHCİRİ-VIII

1911/12 Balkan Savaşları
93 Harbinden sonra Balkanlardan Anadolu’ya en büyük kitlesel göç Balkan Savaşları sırasında olmuştur. Gerçi 1877/78 Savaşından sonra Avusturya idaresine bırakılan Bosna’dan Anadolu’ya göç yapılmıştır. Avusturya hükümetinin yaptığı zulümler neticesinde 120.000 kadar Boşnak anavatan olarak gördükleri Osmanlı Devleti’ne göç etmişlerdir. Keza Girit Batılı devletlerin baskısıyla 18 Aralık 1897 özerk vilayet haline getirilip başına Yunan Prensi Yorgi getirilince buradan da Anadolu’ya göçler başladı. 1878/1899’a kadar 175.900 Giritli Müslüman Anadolu’ya geçti.
Balkan Savaşlarıyla birlikte 93 Harbinden sonra ikinci kitlesel göç başladı. İç karışıklıklar içindeki Osmanlı Devleti çevresinde gelişen olayları göremedi. Örneğin savaş öncesi Balkanlardaki ordularını terhis etti, Kiliseler sorununu çözdü, ordu içinde alaylı-mektepli çatışması vardı, ihanetlere uğradı ve dört Balkan devleti olan Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ’a yenildi. Balkan harpleri sırasında Türklerin uğradığı soykırım 19. ve 20. yüzyıl tarihinin en önemli dramlarından biridir .
Sistemli bir yok etme sonucu Balkan harbinden sonra Osmanlı Avrupa’sı Müslüman nüfusundan 632.000 kişinin katledildiği, 812.000 kişinin de Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu veriler etnik soykırımın en açık delilidir .

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti