Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

TÜRKLÜĞÜN MİLLİ SEMBOLÜ BOZKURT – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 3 Nisan 2012 Salı 03:00:00
  Tarihte her milletin bir sembolü vardır. Türklerin milli sembolü ise ‘BOZKURT’ tur. Boz kurt, bağımsızlığın, hürriyetin, cesaretin, atılganlığın, zekiliğin ve çevikliğin işaretidir. Türkler, milli özellikleri olan, özgürlük, kahramanlık, çeviklik ve atılganlığı ve hürriyete olan tutkularını kurtta gördükleri için Boz kurdu kendilerine milli sembol olarak seçmişlerdir.Oğuz Kağan’ın doğumundan itibaren ilâhî bir nurla beslendiği tarihî ve efsanevî kaynaklarda yer almaktadır. Oğuz Kağan’ın Tanrı tarafından ilâhî kudretle teçhiz edilmesinin yanında yardımcısı ve rehberi de aynı kaynaktan beslenmiştir. Gökten indirilmiş Gök-Böri (Boz kurt) Oğuz’un seferleri sırasında ona kılavuzluk yapar. Oğuz Destanı’nda geçen şu mısralar bunu en güzel şekilde izah etmektedir: “Ben sizlere oldum kağan Alalım yay ile kalkan Nişan olsun bize buyan, Boz kurt olsun bize uran” Eski Türkçe’de “gök” sözcüğü “sema” anlamında kullanıldığı gibi “Ulu-Yüce-Büyük” gibi “Gök Tanrı” (ULU TANRI-YÜCE TANRI) örneğinde olduğu gibi kutsal manaları da içermekte idi. Bu bakımdan “Gök böri” aynı zamanda “Kutsal kurt” manasına da gelmektedir.
Göktürkler, kendi ordularını kurda, düşman ordularını koyuna benzetirlerdi. Göktürk Yazıtlarında :”Türk askeri kurt gibi, düşman askeri koyun gibi imiş” ifadeleri mevcuttur. Göktürk devletinin merkez ordusunu oluşturan askerlere de “BÖRİ-KURT“ denilirdi.Boz kurt işareti ise Türk hakanlarının zafer selamı idi. Yine Göktürklerden önce Çin’de kurulan bir Türk devleti olan “Tabgaç Türkleri“ nin hakanı Tai WU’nun (424_452) lakabı “BÖRİ” idi. Tai Wu” Çin askerini taydan ve düveden farksız olarak ” görüp, kendi askerlerini kurda benzetirdi. (İ. Kafesoğlu, Türk Dünyası El Kitabı, 126)
BOZKURT ATATÜRK’ÜN LAKAPLARINDAN BİRİDİR
Roma’yı kuran Etrüsklerin sembolü de “Bozkurt“ tur. Yine Orta Asya’daki anıt mezarlarda ve Türk piramitlerinde de Bozkurt başları mevcuttur. Bozkurt selamı ise, Türk hakanlarının zafer işareti ve zafer selamıydı.
Yusuf Has HACİP’in değerli eseri “KUTADGU BİLİG“ den öğrendiğimize göre Türk hakanlarında bulunması gereken: Alplik, Bilgelik, Erdemlilik, Cömertlik, Gönül adamı olmak gibi özelliklerden birisi de “GÖKBÖRİ” (Bozkurt) olmaktı. (Kutadgu Bilig 5378. beyit) Destanlarda Türk Ordularının önünde yürüyüp yol gösterdiği belirtilen Boz kurtlar, aslında buhranlı dönemlerde ortaya çıkıp Türk milletine kurtarıcılık eden hakanların ta kendisidir. Atatürk’e de Milli Mücadele’de önderlik ederek Türk milletini kurtardığı için yabancılar tarafında “BOZKURT“ denilmiştir. Hatta Atatürk için yazdığı bir kitaba ARMSTRONG, “BOZKURT“ adını vermiştir.İşte Atatürk’te Türk Milletinin en buhranlı dönemlerinde tarih sahnesine çıkan ve “YA İSTİKLAL YA ÖLÜM“ parolasıyla Türk Milletine yol gösteren ve milleti kurtaran Bozkurtlardan biridir. BOZKURT lakabı, Atatürk’ün “GAZİ“, “MÜNCİ “, “PAŞA“, “MAREŞAL“ gibi unvanlarından biridir.
Adını Atatürk’ün verdiği ilk yolcu gemimiz ”BOZKURT” a 1927 yılında Ege denizinde bir Fransız gemisinin çarpması ile ilgili dava, Uluslar arası Lahey Adalet Divanı’na götürülmüştür. Dönemin Adalet Bakanı Mahmut ESAT‘ ın savunduğu davayı Türkiye 7 Eylül 1927’de kazanmıştır. Mahkeme sonrası Lahey Adalet Divanı’nca Atatürk’e anı olarak tunçtan yapılmış bir “BOZKURT HEYKELİ“ hediye edilmiştir.Soyadı kanunun çıkmasından sonra Adalet Bakını Mahmut Esat’a Atatürk tarafından “BOZKURT“ soyadı verilmiştir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti