Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

750. Vuslat Yılında Mevlâna’yı Anarken

Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin ünü, Türkiye hudutlarının dışına taşmış ve dünyadaki hayranları çoğalmıştır.
Şiirlerini Farsça yazmış olsa da Mevlâna Türk’tür ve bizimdir.
Mevlâna’nın dünyada, geniş çapta üne ulaşmasının en önemli nedeni, onun fikirleridir. O hümanisttir; insanın insanı sevmesinden yanadır. “Gel!” çağrısı, temel felsefesinin esasını teşkil eder. Bir başka söyleyişle, Mevlâna’nın, “Gel, yine gel, yine gel / Ne olursan öyle gel” çağrısı ile, Büyük Atatürk’ün, “Yurtta sulh, cihanda sulh” sloganı, aynı temel felsefeye dayanır. Bu felsefe, Türklüğün büyük özelliğidir. Çünkü Türkler, tarihin her devrinde, insana insan olarak değer vermişlerdir. Öyle olmasaydı, bugün Balkanlar’da Türk’ten başka bir ulus kalmazdı!…
Mevlâna’mız, bilindiği üzere her yılın, aralık ayında Konya’da, törenlerle anılmaktadır. 17 Aralıkta Şeb-i Arus (düğün gecesi) ile sona eren törenler, folklor açısından dünyanın ilgisini çekmektedir. Nitekim zaman zaman Dünyanın kimi ülkelerinde düzenlenen din içerikli festivallerde Mevlevi ekibi, büyük sükse yapmaktadır.
Son yıllarda, Mevlâna ile ilgili törenler, İstanbul ve başka kentlerimizde de düzenlenmektedir. Ancak bilinen bir gerçek vardır ki, Türkiye’de Mevlâna ihtifalleri ilk kez, Afyonkarahisar’da, bir avuç idealist hemşehrimiz tarafından düzenlenmiştir. Fakat o zamanki il yöneticilerimizin ilgi göstermemeleri yüzünden sürdürülememiştir. Ama Konyalı’lar, konuyu hemen sahiplenmişler ve hâlâ devam eden, anma düzenlemeleri yapmışlardır. Fakat ilk yıllarda semazenler ve mıtrip heyetinde yer alanların çoğunluğu, Afyonkarahisar’dan gidenlerden oluşmuştur. Hatta uzun yıllar, semazenlerin giydikleri sikkelerin düzenlenmesini, hemşehrimiz Mehmet Dönergöz yapmıştır.
Mevlâna konusu, Türk kültürü ve turizmi açısından büyük önem taşımaktadır. Zira yabancılar, Mevlevi musikisine ve sema gösterilerine ve hatta Mevlevi giysilerine hayranlık duymaktadır. Dolayısıyla Yüce Mevlâna yüzyıllar sonra, Türk ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.
Afyonkarahisarlı’lar olarak, Mevlâna’nın sağladığı ekonomik nimetlerden bir an önce, istifade etmeyi düşünmeliyiz.. Konya’da yapılan törenlerden önce veya sonra Afyonkarahisar’da düzenlemeler yapılabilir. Böylelikle, yeryüzünde Mevleviliğin yayılmasını sağlayan Sultan Divani hazretlerini de tanıtmak imkânı bulunacaktır.
CUMHURBAŞKANI GENELGESİ
Bu yıl, Yüce Mevlâna’nın vefatının 750.yıldönümünü idrak ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ocak 2023 Tarih ve 2023/1 No.lu şu Genelgeyi yayınladılar:
“Anadolu topraklarında gönülleri buluşturan, kalpleri sevgi ve şefkat hamuruyla yoğuran, ilim ve öğütleriyle birliği, beraberliği ve kardeşliği yeşerten büyük İslam âlimi Mevlâna Celaâleddin-i Rûmi (Mevlâna)’nin hayatı, fikirleri ve eserleri asırlardır insanlığın yolunu aydınlatmaktadır.
“Şu toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz; şu tertemiz tarlaya başka bir tohum ekmeyiz biz” diyen Mevlâna; Anadolu’da ilim, irfan ve hikmetle harmanladığı Mesnevi’siyle millet olma onurunu yerleştirmiş ve topraklarımızı bu aziz değerle mayalamıştır. Bu minvalde Mevlâna’yı hürmetle ve rahmetle yâd etmek üzere vuslatının 750.Yıldönümü olan 2023 yılı “Mevlâna Yılı” olarak kutlanacak ve yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenecektir.
Bu kapsamda düzenlenecek etkinlikler Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecektir. Söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirlenecekler Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabilecektir. Etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dökümanlar ilgili kurumlarla birlikte belirlenecek kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacaktır. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacaktır.
Bu çerçevede yıl boyunca tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”
Ben bu genelgeye de dayanarak, 23 Ağustos 2023 tarihli Kocatepe Gazetemizde Afyonkarahisar’da neler yapılabileceği ile ilgili, düşüncelerimi yayımladım. Kimi yetkili ilgililere şifahen de söyledim. Ama maalesef kimsenin kılı kıpırdamadı. Valilik ve Belediye Kültür Müdürleri ve onların amirleri, Cumhurbaşkanımızın emirlerini okumuyorlar mı acaba, demekten kendimi alamıyorum. (Pardon! Valilik ve Belediye’nin Kültür Müdürleri var mı? Varsa neredeler?…) Oysa, hem en yüce makamın emirleri yerine getirilmiyor, hem de Afyonkarahisar turizmi için çok önemli olan bir konu hâlâ ilgili ve yetkili kişiler tarafından idrak edilememektedir!…Gerek bu yazımda, gerekse kimi yazılarımda vurguladığım gibi Mevlâna sayesinde Konya’nın elde ettiği turizm geliri gibi Afyonkarahisar’da benzeri bir gelir sağlayabilir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti