Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ANASINA BABASINA İYİ BAKMAYAN CEHENNEME GİRER

Muharrem Günay 27 Mart 2018 Salı 10:52:55
 

Tabarani’nin rivayetine göre; Peygamberimiz bir gün minberde iken arka arkaya üç kere. “Âmin! Amin! Amin!” buyurdular. Sonra da bu davranışının sebebini şöyle açıkladılar: “Cebrail bana gelerek, “Ya Muhammed (s.) Anne- babasının birinin yaşlılıklarına yetiştiği halde, onlara iyi bakmayarak ölen kimse Cehennem’e girer, Allah onu rahmetinden kovar, buna “ÂMİN” de, dedi. Ben de “âmin” dedim.
Sonra yine, “Ya Muhammed (s. ) Ramazan ayına kavuştuğu halde günahlarının affını sağlayamadan ölen kimse Cehenneme girer, Allah onu rahmetinden kovar, buna “âmin” de, dedi, ben de “âmin” dedim. Arkasından yine,“Ya Muhamed (s. ) adın yanında anıldığı  halde sana salat-ü selam getirmeyerek ölen kimse Cehenneme girer, Allah onu rahmetinden uzak tutar, buna da “âmin” de, dedi. Ben de üçüncü sefer “âmin” dedim.”
İsra suresinde Cenâb-ı Hakk şöyle buyurmuştur:
“Onlara acıyarak tevazu kanadını (yerlere kadar) indir ve Ya Rab! Onlar beni çocukken nasıl terbiye ettilerse Sen de kendilerini (öylece) esirge de.” ( İsra, 24 )
 İslam âlimleri Yüce Allah’ın bu sözüne dayanarak, ana-babanın evladı üzerinde on hakkı vardır demişlerdir. Bunlar:
1. Yiyecek ve içecek maddelerini temin etmek.
2. Giyim eşyalarına ihtiyaçları olduğu zaman kendi gücü nispetinde bunları karşılamak.
3. Yardım ve hizmete muhtaç olduklarında hizmet edip yardımda bulunmak.
4. Çağırdıkları zaman “Farz namazda değilse” derhal koşmak. Yani işim var, gücüm var diye bahane yok, sünnet ve nafile namaz dahi kılıyor olsak bile hemen terk edip anne ve babamızın yardımına koşmamız gerekir.
5. Günah ve gayrı ahlaki bir şey değilse buyruklarını kusursuz yerine getirmek.
6. Onlara karşı son derece yumuşak ve tatlı dilli davranmak, cevap verirken veya bir şey sorarken onları incitmemek. Kur’an-ı kerim’in ifadesiye onlara “Öf” bile dememek.
7. Anne ve babamızı ismen çağırmamak. Onları memnun edecek şekilde hürmetle ve sevgiyle hitap etmek. Sözgelişi: Anneciğim, babacığım vb. diye hitap etmek.
8. Evde sokakta, caddede onların arkasında yürüyecek, bir zaruret olmadıkça önlerine geçmemek.
9. Kendi nefsimiz için hoş görüp, uygun bulduğumuz şeyleri onlar içinde hoş görmek. Kendimize uygun görmediğimiz şeyleri onlara da uygun görmemek.
10. Yapmış olduğumuz dualarda ister sağ isterse ölü olsunlar kendimiz için dua ederken, anne ve babamız içinde dua etmek.  Cenab-ı Allah’tan onlar için af, mağfiret dilemek evladın başta gelen görevlerindendir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER