Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

BİR KİŞİNİN BAŞARISI TÜM İLİ KURTARIR MI?

Afyonkarahisar’ın “eğitimdeki başarı seviyesi” üzerine kaç yazı yazdığımızı, gazetemizde kaç haber ya da yoruma yer verdiğimizi şaşırır olduk artık. Afyonkarahisar’ımızın bize göre en önemli meselelerinin başında “eğitim” meselesi olduğunu yıllardır söyleye geldik. Hala da söylüyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Liselere Giriş Sınavı 5 Haziran tarihinde yapılmıştı. 8’inci sınıfta bulunan tüm öğrencileri kapsayan Liselere Giriş Sınavına 1 milyon 31 bin 799 öğrenci girmiş ve katılım oranı yüzde 83 olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz hafta LGS’nin sonuçları açıklandı. Sevinen aile ve öğrenciler olduğu gibi üzülenler de yok değildi. Ne yapalım her sınavın kaderi bu, olacak o kadar…
***
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre LGS’de 48 ilden toplam 193 birinci var. Ailelerine ve memleketlerine gurur veren bu öğrenciler sınavda sorulan soruların tamamına doğru cevap vererek 500 tam puan aldılar. Bu gurur veren öğrencilerden birisi de Afyonkarahisar’dan çıktı. Bir devlet okulu olan Mareşal Fevzi Çakmak Lisesi öğrencilerinden Onur Yılmaz, LGS’de tüm soruları bilerek 500 tam puan aldı ve Afyonkarahisar’ın gururu oldu.
Sonuçlar tam belli olduğunda Afyon’dan belki Onur gibi başka başarılı öğrenciler de ortaya çıkar. Bekleyip, göreceğiz.
Onur Yılmaz’ın bu başarısının ardından sosyal medya adeta yıkıldı… “Afyon’un gururu” başlıkları atıldı… Peşi sıra başarılı öğrencimiz için tebrik mesajları yayınlandı.
Elbette ki genç Onur’un başarısı takdir edilmeli. Bunun için tebrik mesajları da yayınlanmalı, ödüller de verilmeli, hak ediyor. Bizim anlamadığımız nokta; bir tek Onur ile bu iş tamam mıdır? İtirazımız Onur’un tebrik edilişine değil, Onur’un başarısı sayesinde eğitimdeki tüm sorunlarımız bitmiş gibi bir havaya bürünülmesine…
LGS’de yıllarca çektiği emeğinin hakkını alarak birinci olan bu öğrencimizin “ferdi” başarısı o kadar abartıldı ki, “Afyonkarahisar 20 yıldır yaşadığı makus talihi kırdı” havası hakim oldu en sonunda.
Oysa durum böyle değildi. Afyonkarahisar’dan sadece bir tek Onur Yılmaz Türkiye birincisi olurken, Türkiye genelinde Onur ile aynı başarıyı gösteren 193 öğrenci vardı. Onur’un “ferdi” başarısı Afyonkarahisar’ın eğitimde “kötü gidişe dur dediği” anlamına gelemezdi.
Eğer bu böyle olmuş olsaydı Afyonkarahisar “Eğitimdeki kötü gidişe” yıllar önce dur demiş olmalıydı. Çünkü 2020 yılında Afyonkarahisar Kocatepe Ortaokulu öğrencisi Furkan Gökkaya 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında yer almıştı. 2019 yılında ise Şemsettin Karahisari Ortaokulu öğrencisi Elif Lale Özdemir ilimize ve ailesine “LGS’de Türkiye 1’inciliği” gururunu yaşatmıştı.
Afyonkarahisar olarak 2021 yılın “es” geçtikten sonra 2022 yılında Onur Yılmaz ile yeniden gururlandık.
***
Peki bu gurur ilimiz için yeterli mi? Afyonkarahisar’ın “eğitimdeki başarı” sıralamalarında 81 il arasında 50’li, 60’lı sıralarda yer buluyor olduğu gerçeği, Onur Yılmaz’ın “ferdi” başarısı ile değişecek mi? Yıllarca emek çeken, ailesinin büyük fedakarlıklarda bulunduğu 1 tek öğrenci LGS’de 1. oldu diye Afyonkarahisar’daki eğitim seviyesi hak ettiği yere gelmiş mi oldu?
Kendimizi kandırmayalım!..
Eğitimdeki başarı seviyesinin yükseltilmesi için sürdürülen çalışmalara daha çok eğilelim. Mevcut çalışmalara yenilerini ekleyelim. 1 tane Türkiye birincisi çıkartalım, bundan memnunuz ve gurur duyarız. Ama bunun yanı sıra, tüm sınavlarda Afyonlu gençlerin genelinin Türkiye ortalamalarının üzerinde bir eğitim seviyesine kavuştuğunu görelim.
Gerçekleri gizlemeyelim ve boyumuzun ölçüsünü bilelim. Bilelim ki, çocuklarımız ve geleceğimiz heder olmasın, emekler boşa gitmesin…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER