Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Bir tören burukluğu – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 27 Kasım 2012 Salı 02:00:00
  Zafer Havaalanı’nı törenle açtık. Açtık açmasına ama, Afyonkarahisar’dan törene katılanlarda bir burukluk yaşandı. Özellikle basın mensuplarının arasında “Hani bölgeseldi” sorusu sıkça soruldu. “Hani bölgeseldi” diyorum, tören boyunca “esas oğlan” Kütahya’ydı. Afyonkarahisar ve Uşak ise “Hadi sizin de gönlünüz olsun” üslubuyla o törene iliştirilmiş figüranlar gibiydi.
Hele Uşak’ın ve Uşaklıların Zafer Havaalanı’nı çok önemsediklerini zannetmiyorum. Ne de olsa hem kendi şehirlerinde havaalanı var, hem de Zafer Havaalanı’na 103 kilometre uzaklıktalar. “Uzakta değil Uşak’ta” sloganı, Zafer Havaalanı ölçüsünde geçerli değil.
Zafer Havaalanı’nın girişinde dikkatimi bir şey çekti: Organizasyon, Adalet ve Kalkınma Partisi Kütahya Gençlik Kolları tarafından yürütülüyordu. Aklıma gelen birinci soru şu: Havaalanı açılışı bir resmi tören değil mi, neden bir partinin gençlik kollarına görev veriliyor? İkinci soru ise şöyle: Maden parti ile hükümet, aynı zamanda devlet sınırları ortadan kayboldu, böyle bir “temsil”de Afyonkarahisar ve Uşak’taki gençlik kollarına neden görev verilmedi?
Zafer Havaalanı’nda yapılan törende konuşmalarda da Kütahya’nın ağırlığı hissedildi. Örneğin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kütahya’nın eğitim seviyesinin Türkiye’nin üzerinde olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hitabetinde Kütahya eksenli konuların altını çizdi. Havaalanı binası içinde Kütahya Porselen’in olması da Kütahyalıların duruma ne kadar sahip çıktığını gösteriyordu. Yine Kütahya Belediyesi’ne ait bir çok Özel Halk Otobüsü de Havaalanı’nın yan tarafındaki sert topraklık alanda park etmişti. Otobüslerin önünde de AK Parti amblemi ve Zafer Havaalanı tanıtımı vardı, ama olsun. Dedim ya parti, hükümet, devlet sınırları çoktan kayboldu.
EN YAKIN İLÇE, İHSANİYE
Zafer Havaalanı’nı tanıtma amacıyla bir internet sitesi oluşturuldu. www.zaferhavaalani.com adını taşıyan internet sitesinde Havaalanı’nın hangi il ve ilçeye ne kadar mesafede olduğu yazılıyor. İnternet sitesinin derlemesine göre Afyonkarahisar’da Havaalanı’na en yakın ilçe İhsaniye. İhsaniye’nin özellikle Gazlıgöl Havzası dolayısıyla bu “yakınlığı” iyi kullanması gerekiyor. Gel de Ömer Faruk İlhan’ı arama…
Lafı çok uzatmayayım, internet sitesinin verilerini paylaşayım:
Zafer Havaalanı (ki internet sitesinde Kütahya Havalimanı olarak tanımlanmış) Kütahya’ya 41,
Altıntaş 12,2, Aslanapa’ya 31, Domaniç’e 109, Dumlupınar’a 44, Emet 95, Gediz’e 83, Hisarcık’a 99, Pazarlar’a 112, Simav’a 129, Tavşanlı’ya 89, Çavdarhisar’a 55, Şaphane’ye 107 kilometre uzaklıktaymış.
Altıntaş’taki havaalanı, Uşak’a 103, Banaz’a 70, Eşme’ye 160, Karahallı’ya 129, Sivaslı’ya 101, Ulubey’e 132 kilometre mesafedeymiş.
“Bölgesel” olarak açılan Zafer Havaalanı, her ne kadar “Afyonkarahisar için açıldı” denilse de rakamlar bunu kanıtlayacak yönde değil. İnternet sitesine göre Zafer Havaalanı ile Afyonkarahisar arasındaki mesafe şöyle:
Afyonkarahisar 59 km, Bayat 92 km, Başmakçı 168 km, Boldavin 107 km, Dazkırı 178 km, Dinar 144 km, Emirdağ 118 km, Evciler 168 km, Hocalar 102 km, Kızılören 124 km, Sandıklı 98 km, Sinanpaşa 56 km, Sultandağı 128 km, Çay 108 km, Çobanlar 82 km, İhsaniye 32 km, İscehisar 77 km, Şuhut 89 km.
İnternet sitesinin künyesi ya da herhangi bir resmi kimliği yok. Ama 3 aşağı-5 yukarı Havaalanı’nın konumlanması hakkında verilere sahip olabiliyoruz, internet sitesindeki bilgilerle.
HAZIRLANAN, AMA
SUNULMAYAN KONUŞMA
Zafer Havaalanı’nı inşa eden ve 2044’e kadar işletecek olan İçtaş firmasının Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, aslında konuşma yapacaktı. Ama nedendir bilinmez, Havaalanı açılışında İbrahim Çeçen’in konuşmasına yer verilmedi. Ben o konuşmanın bir kısmını yayınlamak isterim:
“Üç ilimizin Valilikleri, Belediyeleri, Sanayi ve Ticaret Odaları ile Zafer Kalkınma Ajansıyla beraber havaalanının, bölgenin gelişimine sağlayacağı faydalar konusunda bir çalışma içerisindeyiz.
Bu çalışmanın sonucunda termal turizmini, termale dayalı özellikle İskandinav ülkelerine yönelik sağlık turizminin, ticaretinin, ihracatının, sanayisinin, Zafer Havaalanı’nın hizmete girmesinden sonra çok hızlı gelişeceğini ümit etmekteyiz. Ayrıca bölgenin Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerinde yarım milyona yakın yerleşik vatandaşı bulunmaktadır. Bölgede seracılık ve seracılıktan üretilen sebze ve çiçek üretim potansiyeli mevcuttur. Özetle, Zafer Havaalanı’nın hizmete sunulması ile bölgenin turizm, ticaret, sanayi ve ihracatında büyük gelişmelerin olacağını ümit etmekteyiz. Biz de IC Grubu olarak bu çalışmaların içerisinde üstümüze düşenini yapacağız. Bu konuda THY’nın da özellikle dış hatlarda öncülük yapmasını ve bölgeye ilgisini beklemekteyiz. Bir önemli teşekkürü de UniCredit Bank’ın çalışanlarına sunmak istiyorum. Finansmanımızı yüzde 100 sağladılar. Bir Avrupa bankası tarafından 18 yıl gibi uzun bir vadeyle sağlanan bu kredi, ülkemizde bir ilktir. Ülkemize ve şirketimize olan güvenlerinden dolayı tekrar teşekkür ediyorum.”
İLK UÇUŞA YOLCU GEREK
Zafer Havaalanı’nın açılmasıyla birlikte artık bu havaalanının işlerlik kazanması gerekiyor. Bununla ilgili gelişmeler Uşak’ın pek umrunda olmayabilir, Kütahya’nın ise Havaalanı’nı sahiplendiği görülüyor. Afyonkarahisar’da ise deyim yerindeyse yaprak kıpırdamıyor. Özel bir havayolu şirketi, ilk uçuşu 3 Aralık’ta gerçekleştireceğini duyurdu. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisear Belediyesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, gücü olan bütün kurumlar, bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Ki “Kütahya’nın havaalanı” izlenimi, biraz da olsa değişsin, “Afyonkarahisar da bu konuda atılım yapıyor” denilsin. Emekli Albay İsmail Özdilek, 2010 yılında tek başına yaptığı organizasyonla Afyonkarahisar’daki Askeri Havaalanı’na sivil uçağı indirmişti. Hatırlatmak isterim.

HAVAALANI ŞARKISI
Pop müzik icracısı Hande Yener’in seslendirdiği, söz ve müziği Sinan Akçıl’a ait bir şarkı var. Şarkının adı, Havaalanı.
Yaşadığımız burukluğu, biraz eğlenceye çevirmek için Havaalanı şarkısını, Zafer Havaalanı’na uyarladım:
Havaalanı
Uçak, hızlı tren, bir otoyol fark etmez
Zafer’i hiç dert etmez, seçmen seçmen
Küçük ya da büyük bir
ihale hiç fark etmez
Uzaklığı dert etmez
Sevdim sevdim
***
Tam şu anda coşmalıyım
Sonra belki atıl kalırım
Çok atıl kalırım
***
Tabii şimdi..
***
Gideceğim tek yer havaalanı
Bana lazım yeni müjde başkanı
Gözümün önünden uçup giderek
Kütahya söndürdü benim havamı
***
Gideceğim tek yer havaalanı
Bana lazım yeni müjde başkanı
Sözünde durup da
Müjdeleyerek
Nasıl aldılar da benim gazımı

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER