Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BOL BOL KUR’AN OKUYALIM-1 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 20 Mayıs 2013 Pazartesi 03:00:00
  Tıpkı namaz kılmak gibi Kur’an okumak da en büyük zikirdir. Cenab-ı Allah Kur’an’da “Y EYYÜHELLEZÎNE ÂMENÛZKİRULLÂHE ZİKRAN KESİR“ (Azhap 41) (Ey Allah’a iman edenler Allah’ı çokça anın-zikredin“ buyrulur.
Namaz bir zikirdir. Kur’an okumak bir zikirdir. Kur’an okumak da tıpkı Allah CC)’la aracısız, vasıtasız konuşmak, sohbet etmek demektir. Çünkü Kur’an ALLAH’ü Teala’nın kelamıdır.
Hz. Peygamberimiz:
“Evlerinizi Kur’an okuyarak, namaz kılarak nurlandırın.”
“En hayırlınız, Kur’an öğrenen ve öğreteninizdir.”
“Kur’an, okuyana,kendisi ile amel edene kıyamet gününde şefaatci olacaktır.” Buyuruyor.
Kur’an’ı sadece okumakla yetinmeyelim, meal okuyalım, manasını öğrenelim. “Allahü teala bize Kur’an-ı anlamamız için “ göndermiştir.
Manasını anlamasak da okuduğumuz Kur’an Allah’ın kelamıdır, yani sözüdür. Bu bakımdan insana huzur ve sükunet verir, haz verir. Okumaya devam edelim, okunurken saygı ile dinleyelim. Kur’an’ı okumak sünnet, dinlemek farzdır.
Okuduklarımızla Amel Edelim
Zina ayetini oku, ama zinaya devam et; bu nasıl okumadır. Faiz ayetini oku, faiz yemeye devam et, bu nasıl okumadır. Bu okumanın insana bir faydası olur mu?
Zekat ayetini oku, zekatını verme, Allah’a kıldığın namazda “ Ben ancak sana ibadet, ancak senden yardım diler, bizi doğru yola ilet “ diye duada bulun, verdiğin sözünde durma.
Zaten “Oku“maktan mana bilmektir. Bilmezsen, bildiğini yerine getirmezsen, yaptığın iş , Yunusun dediği gibi. “Okumaktan mana ne kişi hakkı bilmektir, Sen okudun bilmezsin ha bir kuru emektir“ dediğinden ibarettir.
TEVBE EDELİM
Sevgili Peygamberimiz: “Ettâibi minezzenbi kemen lâ zembe le” “Günahlarından tövbe eden, hiç günahı olmayan gibidir.” Buyuruyor. Her günahtan sonra tövbe etmek vaciptir. Bu bakımdan bu mübarek ay, gün ve gecelerde bol bol tevbe etmek gerekir.
Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle: “Allah tevvâbürrahim” dir. Yüce Allah. “Yokmu tövbe eden, affedeyim” buyuruyor…
DUA EDELİM
Peygamber Efendimiz: “Dua Mü’minin silahıdır.” Buyuruyor. Dua mü’mini Allah’a yaklaştırır. Bu bakımdan içten, duyarak, hissederek Allah’a dua edersek, dualarımız mutlaka kabul olur.
Zümer suresi 53. ayette Ulu Allah şöyle buyuruyor:
“LA TEGNETÛ MİN RAHMETİLLÂHE”
(Allah’ın rahmetinden sakın ümit kesmeyiniz) Allah’ın rahmetinden asla umut kesmeyeceğiz, O’na yöneleceğiz, O’ndan isteyeceğiz. Mümin, korku ve ümit arasında olacaktır. Yani hem Allah’tan korkacak, hem de O’nun Rahman ve Rahim olduğunun ve tövbeleri çokça kabul ettiğinin bilincinde olacak. Ama nasıl olsa affeder diye de hata ve isyana devam etmeyecek…
Dua ederken Peygamberimizi vesile kılarsak “Ya Rabbi duamızı ve ibadetimizi Peygamberimizin yüzü suyu hürmetine, onun hatırına dergâhı izzetinde kabul buyur” dersek; dualarımız ve ibadetlerimiz daha çok kabul olur.
Duaya mutlaka Euzü besmele ile başlamalıyız. Ondan sonra Allah’a hamd etmeli ve Peygamberimize salatü selamda bulunmalıyız. Daha sonra dua etmeliyiz.
Cenâb-ı Hak, Mü’minun suresi 60. ayette şöyle buyuruyor:
“Bana ibadet edin de sizi sevaplandırayım, (Bana dua edin de size icabet edeyim)…” buyurmaktadır.
Euzübillahimineşşeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim. El hamdülillah, Elhamdülillah, Elhamdülillahi Rabbil alemin, vessalatü vesselamü ala Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain… diyerek duaya başlamalıyız.
GİZLİ DUA
Meryem suresi 3. ayette şöyle buyruluyor: “Hani, Zekeriya Rabbi celle şâneye gizlice yalvarmış, niyaz etmişti” Yine A’raf suresi 55. ayette “Rabbinize, yalvarıp yakararak gizlice dua edin…” buyrulmaktadır.
Gizli dua, aşikar yani açık yapılan duaya nazaran daha hayırlıdır. Duanın gizli olmasından maksat, riyadan ve gösterişten uzak olmasıdır. nitekim “ gizli dua ile aleni -açıktan yapılan– dua arasında 70 kat fark olduğu”na dair rivayetler vardır. (Feyzü’l Kadir 3/ 527)
Cenâb-ı Hak, farklı mekanlar yani mukaddes yerler (Mekke, Medine, Arafat, müjdelife gibi) yarattıysa mukaddes ve farklı zamanlar da yaratmıştır. (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti