Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

BU BAŞARI ALKIŞLANIR

Afyonkarahisar’ın kendine has lezzetleri, Afyonkarahisar’ın mutfak zenginliği artık dünyaca tescillendi.
“Lezzet şehri Afyonkarahisar”, Gastronomi alanında “UNESCO Yaratıcı Şehirler ağı”na katılmayı başarabilen dünya genelindeki 10 ilden birisi oldu. UNESCO’nun bu listesinde bu yıla kadar dünya genelinde 26 il bulunuyordu, bu yıl rakam Afyonkarahisar’la birlikte 36’ya çıktı. Yani ilimiz dünya genelinde lezzetleriyle öne çıkan 10 kent arasında kendisine yer buldu.
Çevre illerden dostlarımız bir Afyonlu olarak bizleri arayıp, ilimizin bu başarısından dolayı tebrik ediyorlar. Bizler de mutlu oluyoruz. Bu başarı, başarıya katkı sağlayanlar alkışlanmaz da ne yapılır?
***
Lokumu, sucuğu, kaymağı, keşkeği, patatesli ekmeği ve daha pek çok lezzeti ile öne çıkan Afyon mutfağı artık dünya gündeminde.
Vali Mustafa Tutulmaz ile birlikte, Belediye eski Başkanı, şimdiki İGM Başkanı Burhanettin Çoban tarafından, ZEKA öncülüğünde 2018 yılında yapılan müracaat Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kabul edildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de konunun takipçisi oldu. Ve böylece Afyonkarahisar gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildi.
***
Bakınız, dikkat ediniz, dünyada sadece 26 şehir bu ünvana sahipti. Bu yıl Afyon’la birlikte sayı 36 il oldu. 81 il arasındaki pek çok sıralamada 40’lı, 50’li sıralarda yer alan Afyonkarahisar gastronomi alanında dünyadaki 36 il arasına girdi.

 

UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI NE DEMEK?

 

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network) , UNESCO tarafından 2004 yılında oluşturulmuş olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir.
Şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ile çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedir oldukları öngörülüyor. Program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekliyor.
Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiş. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. 31 Ekim 2019 yılında 66 şehrin ağa dahil olmasıyla birlikte 246 şehir yer almakta.
Yaratıcı Şehirler Ağındaki üye şehirlerin tema bazında sayıları şöyle: Edebiyat 39, Gastronomi 36, Medya sanatları 17, Müzik 47, Sinema/film 18, Tasarım 40, Zanaat ve Halk Sanatları 49, Toplam 246

 

HANGİ PROJELER HAZIRLANDI DA AFYON KIYMETE BİNDİ?

 

Peki, Afyonkarahisar dünya genelindeki bu 246 kentin arasına, gastronomi alanında ise 36 ilin arasına nasıl girebildi? Hangi proje uygulandı, ne adımlar atıldı, nasıl çalışmalar yapıldı da Afyonkarahisar UNESCO’nun dikkatini çekebildi?
UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı Kapsamındaki Projeleri kapsamında Afyonkarahisar’da çok ayaklı bir çalışma yapıldı. Bu kapsamda 6 ayrı proje geliştirilerek UNESCO’ya sunuldu.
Bunlardan ilki Paralel ve Sınırları Aşan Tarifler Projesi oldu.
Projenin amacı, kültürel katılım yoluyla göçmenlerin sosyal ve ekonomik entegrasyonlarını desteklemek olarak belirlendi. Projenin bir diğer kritik amacı, aşçılar arasındaki bilgi paylaşımı ile yerel mutfakları zenginleştirsiydi. Afyonkarahisar Belediyesi, AKÜ, AFPAD ortaklığındaki proje kapsamında şu çalışmalar yapıldı:
Afyonkarahisar özellikle Suriyeli, Iraklı ve Afgan olmak üzere 15.000’e yakın göçmene ev sahipliği yaptığı biliniyor. Bu proje kapsamında, en az 20 gönüllü restoran sahibi, en az 2 ay boyunca iş başında eğitim vermeleri için 40 mülteci istihdam edecek. Aynı zamanda, kültürel bir know-how transferini mümkün kılacak, mültecilerin katkılarıyla yerel mutfağı zenginleştirecek ve kültürler arasındaki etkileşimi tetikleyecek. Ayrıca, bu deneyim doğrultusunda belgesel çekilip yayınlanacak.

 

Bir başka ayak; Gastronomi Çalıştayı

 

Afyon’da geleneksel süreçlerin tükenmesini önlemek, Afyon’un mutfak ve kültürünü tanıtan bir alan yaratmak ve gastronomi topluluğunu genişletmek amaçlı bu projede de Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve İl Özel İdaresi varlar.
Belediye ve Valilik, kentin gastronomi değerlerini korumak ve desteklemek için daha fazla eğitim kurumlarını ve kültürel kurumları güçlendirmek için güçlü bir irade gösterecek. Bu kapsamda kalıcı bir Gastronomi Atölyesi açılacak. Çalıştayın tüm ülkeden gastronomi okullarıyla işbirliği yapması planlanıyor. Atölyede tadım, geleneksel yemek sunumu, geleneksel aletler ile pişirme dallarının geleneksel ve modern pişirme teknikleri yer alacak. Ayrıca, halkın katılımı için yaratıcı turizm etkinliği bağlamında atölye ve eğitim programları hazırlanacak.

 

Diğer bir proje; Yeşil Enerji
(Enerji ve Gıda Atığına Hayır)

 

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) kapsamında sürdürülebilir kentsel üretim ve tüketime doğru ilerlemenin zorluğunu gündeme getirmenin amaçlandığı bu projenin ortakları Afyonkarahisar Belediyesi, ATSO, AKÜ ve Zafer Kalkınma Ajansı.
AKÜ ve ZEKA işbirliğiyle, tarladan hane halkına kadar tüm gıda süreçlerinde sürdürülebilir üretim ve tüketimin teşviki için bir araştırma ve danışmanlık programı geliştirilecek; bu kapsamda kentsel sürdürülebilirliğe doğrudan katkıda bulunulacak. (SDG 11). Gıda endüstrisinde enerji tasarrufu, verimlilik ve geri dönüşüm / yeniden kullanım fırsatlarını belirlemek için bir araştırma yapılacak. Daha sonra KOBİ’ler için teknik yardım ve danışmanlık hizmetleri, ZEKA tarafından gıda geri dönüşümü, sıfır atık, enerji tasarrufu verimliliği ve yalın üretim konularında finanse edilecek. Bu aynı zamanda yaratıcılığın yerel kalkınma stratejilerine entegre edilmesine de katkı sağlayacak.

 

Uluslararası Gastronomi Kongresi düzenlenecek

 

Afyonkarahisar Belediyesi, AKÜ, AFPAD, ZAFTODER tarafından Gastronomi mirasının yerel mutfaklarda özel bir şekilde ele alınarak, gastronomi şehirleri arasında bilgi alışverişi için bir platform oluşturulacak. UCCN gastronomi şehir temsilcileri ve tüm dünyadaki akademisyenlerin katılımıyla bir gastronomi kongresi düzenlenecek. Yerel mutfaktan bildiri çağrısı yapılacak. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemeklerin tarifleri ve gastronomik ritüeller hakkında büyük miktarda bilgi toplanması hedefleniyor. Sonuç olarak, bir kongre kitabı hazırlanıp yayımlanarak UCCN şehirlerine dağıtılacak.

 

Uluslararası Mevlevi Gastronomi
Yarışması yapılacak

 

Afyonkarahisar Belediyesi, AKÜ, UCCN Müzik, Edebiyat ve Gastronomi şehirleri ortaklığında Mevlevi müzik ve edebiyatı ile birlikte diğer UCCN Şehirlerinin katılımıyla tanıtımını yaparak Mevlevi Gastronomi Kültürü ve Ritüelleri hakkında farkındalık oluşturulacak.
Müzik, edebiyat ve gastronomi ile ilgili ritüelleri içen Mevlevi kültürü, kültürünü tanıtmak ve onu yeni kültürel etkinliklerle bütünleştirmek için yeni müzik, yemek ve edebiyat bestelerinin ortaya çıkması için bir Uluslararası Rumi Gastronomi Yarışması düzenlenecek.

 

Geleneksel Mutfağın Dijital Dünya ile Buluşması sağlanacak

 

Afyonkarahisar Belediyesi, AKÜ, AFPAD, UCCN Gastronomi Şehirleri ortaklığında gastronomi alanında bir mobil uygulamanın oluşturulmasıyla dünyanın dört bir yanındaki eşsiz ve geleneksel yemek tarifleri yaymaya çalışılacak.
UCCN gastronomi alanı şehirleri tarafından elde edilen içerik kullanılarak bir mobil uygulama oluşturulacak. Şehirler, ziyaretçiler ve gastronomi sevenler için erişimi artırmak ve arttırmak amacıyla coğrafi konumlar dahil olmak üzere geleneksel mutfaklarını, yemek tariflerini, restoranları ve şefleri paylaşacak.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER