Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

Fransa’da Yaşayan Bir Afyonkarahisarlı OZAN GAZİ ÇAKMAK

Değerli din ve kültür insanı hemşehrimiz Muharrem Günay, bilindiği gibi hayırlı bir aş yaptı. İlimizde eksikliği çok hissedilen, “Afyonkarahisar Şair ve Yazarlar Derneği (AFYAŞAD)’ ni kurdu. Bu derneğin kuruluşu ile birlikte şahsen ben, daha önce tanımadığım çok değerli kalemerleri ve onların eserleriyle tanıştım. Zaman zaman da Kocatepe’de bunlarla ilgili yazılar kaleme alıp yayımlıyorum. Bu cümleden olarak bu yazımın konusu da, adını daha önce işittiğim, ama yüzyüze ilk kez tanıştığım Gazi Çakmak olacaktır.
Elimde, Gazi Çakmak’ın, “Özledim-Gönülden Gönüle Özgün Nağmeler” adını verdiği güzel bir kitabı var. İçeriğindeki şiirler kadar, gerek kapak, gerekse iç sayfalardaki mizanpaj ve sayfa düzeni de bir şiir kitabına yakışacak niteliktedir.
Samimiyetle belirtmek isterim ki, Gazi Çakmak’ın kitabını (Azerbaycanlı gardaşlarımızın deyimleriyle) birkaç kez varakladım ve bazı şiirlerini tekrar tekrar okurken aynı tadı aldım…Zira Gazi gardaşım da, benim gibi, bir anlamda Çavuşlarlı, yani Çavuşbaş Mahalleli idi…Nasıl mı? Buyurun onun, kendi kaleminden, özgeçmişine bir göz atınız:
“1977 Afyonkarahisar imam hatip Lisesi’ne kayıt oldum. Babamın yurt dışında olması dolayısıyla Annem beni büyük dayıma havale eder, o da İmam Hatip Lisesi öğrenci yurduna koyalım daha uygundur, diyerek üç yıl sürecek yurt hayatı başlar benim için. Ama yurtta kalmak çok sıkıcı olduğundan ailemi de ikna edip 1980 de ev aramaya karar verdim. Ama öğrenciye kim ev verir? Hele bir de 20 li yaşlarda olursa mahallenin kızları var, gelinleri var. Derken Çavuşbaş’dan bir ev bulduk, okula kırk beş dakika mesafede öğle yemeğine eve gidip gelmek mümkün değil. Yakınlardan bir ev, bir çare diye sızlanırken, yolda uzun zaman görmediğim, Babamın halasının torunu Muammer abiye rast geldim. Hoş beşden sonra ne yaptığını sorunca Adeyze camisinde İmamlık yapıyorum, boş zamanımda Türkeli gazetesinde çalışıyorum dedi. Ben de ona derdimi açtım; Çavuşbaş’da kalıyorum, okula baya uzak. Yakınlardan ev bulamadım ev arıyorum dedim. Şöyle bir düşündü. Benim yan komşumun evi var senin derdini çözerim yalnız ben bu mahallenin İmamıyım, mahallede bir halt edersen akrabam demem ben atarım. Bunu kabul edersen olur dedi. Ben de amanı bilir misin abi derken mahalleye yerleştik.Ama resmen başına bela almıştı beni, farkında olmadan. Yurtdışından param geç geliyordu. Para ver abi, tuz biter tuz ver abi, devamlı ne istersem hayır demez derdime derman olurdu. Ben de onun şartlarına uydum. Abi kardeş seneyi tamamladım. Böylece kırk yıllık dostluğumuz başladı, devam ediyor. Allah ondan razı olsun sağlıklı ömürler versin.”
***
Gazi Çakmak 15 Şubat 1960 tarihinde Bolvadin ilçemizin Özburun kasabasında dünyaya geldi. İlk okulu Özburun’da, orta okulu Bolvadin’de bitirdikten sonra Bolvadin İmam Hatip Lisesi’ne girdi; ama bir yıl sonra Afyonkarahisar İmam Hatip Lisesi’ne geçti ve 1980’de buradan mezun oldu. O tarihteki askeri darbenin onu da rahatsız etmesi yüzünden, hayatının sonraki bölümünü yurt dışında geçirmek zorunda kaldı.
Fransa’nın Evreux kentinde çeşitli iş yerlerinde çalıştı. O arada 1986 yılında İşçi Yardımlaşma ve Kültür Derneği’ni kurdu ve 22 yıl bu derneğin, Genel Sekreterliğini, Başkan Yardımcılığını ve Başkanlık görevini sürdürdü.
Dedesinin köy odasında başlayan şiir tutkusu, onun yaşama biçimi oldu. Yunus Emre, Nezip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı tarancı, Abdürrahim Karakoç, Bekir Sıtkı Erdoğan, Can Yücel gibi şiirimizin ustaları onun ilham kaynağı oldu. Şahsen tanıdığım ve dostum olan Bestami Yazgan da Gazi’nin şiirini etkileyen ozanlardandır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı şairler listesinde yer alan değerli hemşehrimiz, benim gibi iki kız, iki oğlan babasıdır.
Ozanımızın şiirleri arasında, kadim dostum, kardeşim Bolvadinli fikir ve sanat insanı Muharrem Bayar için de “Bolvadin’in Bilge İnsanı” altı dörtlükten olan bir şiir yazmış olması beni son ederce memnun ve mutlu etti. Bu yüzden de ozana teşekkür etmek isterim. Afyonkarahisar Merkez ve kimi ilçeleri hakkındaki şiirleri ise yıllar sonra da dillerde, defterlerde ve kitaplarda yer alacaktır.
Evet, Afyonkardahisarlı Şair Gazi Çakmak’ın “Özledim” adını verdiği kitabını edinip okuyunuz. Aşağıda onun Bolvadin izin yazdığı şiiri sunuyorum.

BOLVADİN’İ ARADIM

Tarih Şehr-i Bolvadin’i gezerken
Etrafıma baktım destim aradım.
Ben mi yanlış gördüm bitti dediler,
Bahane aslında dostum aradım.

Tahtalı’ya vardım özler kalmamış,
Ne Keçeci Şavkı kazlar kalmamış,
Akçeşme’ye giden kızlar kalmamış,
Gezdim melül mahsun sustum aradım.

Yazlık sinemaya Hisara baktım,
Buğday pazarında mısır’a baktım
Gındırayı sordum hasıra baktım,
Taş Han’da hasırdan postum aradım.

Geçtim Bademlik’den vardım Cirid’e,
Françala buldum bandım tiride,
Patates cips olmuş dönmüş firide,
Horan rüzgârında estim aradım.

Ne eski mandalar südü yok olmuş,
Kesilmiş kaymazın Dudu yok olmuş,
Konya lezzet gitmiş adı yok olmuş,
Lezzete tadıma küstüm aradım.

Gavsı Geylani’ye göçmek istedim,
Şıhlar çeşmesinden içmek istedim ,
Kırkgöz köprüsünden geçmek istedim,
Hayali bağrıma bastım aradım.

Gazi fazla kafa yorma istersen,
Ahşap konakları sorma istersen,
Değerler katlini görme istersen,
Duyguyu duvara astım aradım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti