Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Havamız bozuk – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 14 Aralık 2011 Çarşamba 02:00:00
  Şehir merkezinde son günlerde hakim olan hava kirliliği herkesin ortak şikayet konusu. Hemen hemen herkes kış mevsimiyle birlikte şehir merkezinin üzerine çöreklenip kalan is ve dumandan dert yanıyor.
Pencere açamadıklarından, sokakta yürüyemediklerinden, araçların üzerine geceleri kurum yağdığından dert yanan hemşehrilerimiz, “Hava kirliliğimiz azalacağına, artıyor galiba” diyerek durumu özetliyorlar.
Gazete haberlerine bakıldığında hava kirliliği sorununun yalnızca Afyonkarahisar’ın sorunu olmadığını görüyoruz. Hürriyet’in Akdeniz ekindeki haberde Antalya’da hava kirliliği konusuna Valiliğin el koyduğu belirtiyor. Haberin girişinde, “Antalya Valiliği’nin talimatı üzerine hava kirliliğinin tartışıldığı toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Eren, “Kirliliğin azaltılması için doğalgaz şart” dedi” deniliyor. Haberin devamında Antalya Mahalli Çevre Kurulu’nun geçen yıl belirlenen kalitede 8 bin ton kömürün kente giriş yaptığını tespit ettiği, aynı dönemde kalitesiz olduğu belirlenen 60 tır yani yaklaşık 2 bin ton kömürün kente girişinin engellendiği belirtiliyor. Son olarak hava kirliliğine kökten çözüm için doğalgaz başta olmak üzere temiz enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.
Milliyet’in Akdeniz ekinde ise “Isparta akşamları duman altı oluyor” başlığı yer alıyor. “Isparta’da sobaların yoğun olarak yakılması hava kirliliğine neden oluyor. Konu İl Genel Meclisi’nde de tartışıldı. CHP’li Lokman Kumcu saat 17.00’den sonra kentin üzerine kara bir bulutun çöktüğünü söyledi” spotuyla başlayan haberde belediyenin kömür denetimlerini yete-rince yapmadığı, baca filtrelerinin kullanımının denetlenmesi gerektiği, 2011’in ilk 11 ayında 275 kömür kamyonunun şartlara uymadığı için şehir dışına gönderildiği, il genelindeki 80 bin konuttan 19 bininde doğalgaz kullanıldığı anlatılıyor ilin yetkilileri tarafından.
Isparta ve Antalya’da yaşananlardan eksiğimiz yok, fazlamız var. Bu iki ildeki hava kirliliğinin Afyonkarahisar’dan çok daha ileride olduğunu sanmıyoruz. Afyonkarahisar halkı bu konuda daha muzdarip. Öte yandan bu iki il hava kirliliğine çözüm olarak doğalgaz çaresine sarılırken, Afyonkarahisar’da iki çare birden mevcut. Afjet ve doğalgaz sistemi şehrin değişik bölgelerine her yıl daha fazla yayılıyor. Kömür tüketimi buna bağlı olarak azalıyor.
Ya da biz öyle sanıyoruz.
Çünkü hava kirliliği, genizlerdeki is kokusu bunun aksini ispatlıyor.
İnsanların bunca şikayeti ortada iken, hava kirliliği ile ilgili hiç bir bilgilendirmede, açıklamada bulunulmaması da ayrıca tuhaf karşılanıyor. Hepimizi doğrudan ilgilendiren bu konu ile ilgili resmi kurumlarımızın neden kamuoyuna bilgi aktarmadıkları, neden çözüm yolları aramadıkları soruları insanların aklını kurcalıyor.
Kış mevsiminin çetin günleri önümüzde duru-yor. Hava kirliliği giderek yükseliyor. Afyonkara-hisarlılar, çare, bilgi ve çalışma bekliyor…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti