Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İMAMET VE İMAMLIK

İmâm Peygemberimiz(s.a.v.)in Temsilcisidir
Cemaatle kılınan namazda kendisine uyulan şahsa “imam” denir. İmâmetin başlıca şartları: İslâm, buluğ, akıl, erkek olmak, Kur’an okuyabilmek ve özürsüz olmaktır. Bu şartlara sahip olmayanlar imam olamazlar.
Cemaat arasında imamete en yararlı olan, sünneti en iyi bilen (fıkıh bilgisi olan) kimsedir. Bunda eşit olsalar, okuyuşu daha güzel olandır. Bunda da eşit olsalar takvası daha çok olandır. (Haramdan daha çok kaçınandır) Bu üç vasıfta da eşit olsalar yaşça büyük olandır. Bunda da eşit olsalar ahlakça en üstün olandır. (Yumuşak huylu ve daha çok hayâ sahibi olanıdır.) Bunda da eşit olsalar, yüzce, sonra soyca, sonra sesçe, sonra elbise bakımından temizlikçe güzel olandır. Bunda da eşit olsalar kurra çekilir. (Ömer Nasuhi Bilmen, sayfa: 147)
Bununla beraber cemaat arasında ev sahibi ve o yerin görevli imamı varsa, bunlar tercih olunur.
Başkasının evinde imam olacak kimsenin ev sahibinden izin alması gerekir. Tek başına namaz kılmak için yine ev sahibinden izin istemek daha faziletlidir.
Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“İmâm sorumlu ve bütün cemaatin vekilidir. Namazını tam ve güzel kıldırırsa, hem kendisine, hem de cemaate büyük sevaplar vardır. Şayet bozuk olarak kıldırırsa, bunun vebali cemaate değil, sadece kendisinedir.” (İbnİ Mace. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/704)
İmâm Peygamber efendimizin temsilcisidir, bu gerçeği hem cemaat hem de imam unutmamalı ve ona göre davranmalıdır.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Bir kimse, ilmiyle amel eden bir âlim arkasında namaz kılsa tıpkı peygamber arkasında namaz kılmış gibidir.” (İmadü’l İslâm/ İslâmın Temel Kitabı, sayfa: 130,çeviren: Mehmet Rahmi)
İmâm ilmi ile amel etmeli ve ameli salih olmalı, sünnete titizlikle uymalı, cemaata örnek olmalı, kendini geliştirmek için gayret göstermelidir. Ayrıca İmâmın, cemaatin durumu ile ilgilenmesi cemaata gelmeyenlerin gelmeyiş sebeplerını araştırması ve cemaatın sabah ve yatsı namazı için camiye gelmesini teşvik etmelidir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti