Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek

AFYONKARAHİSAR VE ÇEVRESİNDE PROTESTAN MİSYONERLİK FAALİYETLERİ (1820-1922) – 14

Hasan Tahsin Günek 26 Eylül 2017 Salı 13:41:20
 

(Dünden Devamı)
1903 yılı Ocak ayında yayınlanan yazısında, İstanbul misyonunda görevli Bay Barnum 1902 senesi içerisinde gerçekleştirdiği ve Afyonkarahisar’ın da dahil olduğu seyahatinden bahsederken:
“İlk ziyaretim Afyonkarahisar’a idi. Şehir, ziyaretimden sonra, çok fazla tahribata yol açan korkunç bir yangın geçirmiş”41Diye yazmaktaydı.
İlerleyen sayfalarda James McNaughton, Afyonkarahisar yangının, Amerikan halkına duyurulduğunu, bunun cömert bir şekilde karşılık bulmasını umduğunu “Yangınzedeler” başlıklı yazısında belirtiyordu. Buna göre:
“Bay McNaughton’un ikinci bir mektubunda, Afyonkarahisar kentinin 1 Eylül’de orta kesimini süpüren yangın sırasında evleri yanan Hıristiyanlar ile ilgili şunları yazıyor: “Afyonkarahisar’daki yangının acısını çekenlerin durumlarının Amerikan halkına sunulduğunu bize bildiren 22 Eylül tarihli mektup alındı. Taleplerin cömert bir yanıtla karşılanmasını umuyoruz. Halkın yangından bu yana barınmakta oldukları hanlardan tahliye edildiğini duydum. Bu nedenle, Müslüman nüfus arasında kalacak yer bulmak mecburiyetinde kalıyorlar. Kira olarak ödemek zorunda kalacakları paranın ödünç verilmesi gerekiyor ya da imkânsız olduğu durumlarda evden kalanların zorla satılması teminat altına alınmış olabilir”42“Hükümet hâlihazırda en muhtaç kişilere bile az miktarda yiyecek temin edebiliyor”43
Mr. McNaughton 1903 senesi 13-20 Nisan arası yapılan misyon toplantılarında görüşülen konuların bir özetinden bahsettikten sonra, Afyonkarahisar’da 13 yıldır görev yaptığını söylediği Hagop Yeranian hakkında övgü dolu sözler etmektedir. 30 Nisan tarihli mektubunda:
“13 Nisan – 20 Nisan tarihleri arasında manevi ve pratik temalar konulu konferanslar dikkatimizi çekti ve o hafta boyunca tek bir uyumsuz not yapılmadı. Tanrı’nın Kutsal Ruh’unun belirgin varlığı tüm görüşmelerimizde bizimle idi”44
Tanrı’nın sözü üzerine derin düşünme “19 Nisan Pazar günü, büyük fedakârlıkla Afyonkarahisar’da 13 yıldır Mesih’in davasına hizmet eden sadık vaizimiz Sayın H. Yeranian ve misafir misyonerlerden birçoğu çalışmalara katıldı. Ameliyenin yerine, Rab’bin Sofrasına riayet edildi”45
1905 senesine gelindiğinde Nisan ayında “Afyonkarahisar” başlığı ile yayınlanan mektubunda Mr. McNaughton’un 1902 senesi Aralık ayında yayınlanan raporunda bildirdiği Afyonkarahisar yangınına atıfla, yanan alanların büyük kısmının yeni binalarla dolduğu belirtilmektedir. Yazılanlara göre:
“Bayan McNaughton ve ben çok yakın bir zamanda Afyonkarahisar’ı ziyaretten döndük. İki yıl önce 1902 yılının Aralık ayında Misyoner Herald’da Ermeni mahallelerini neredeyse yok eden yıkıcı yangın hakkında verdiğimiz raporu hatırlayacaksınız. Bu alanın büyük bir kısmı şimdi yeni binalarla kaplıdır. Ancak sokakların ve yeni binaların düzeltilmesi bir gelişme olsa da, binaların mümkün olan en ucuz şekilde inşa edildiği gerçeğinden de etkilenilmektedir.
“Peygamberin acı çeken kişiler arasında yaptığı iyi iş geçmiş yılların muhalefetini yıkmak için çok şey yapmış iyi topluluklar, düzenli olan her sınıf, yüksek sesle okul arzularını dile getiriyorlar. Ancak umudumuzun başarısız olduğunu hissediyorum. Büyük yangın nedeniyle gerçekleştirilmesi güvenli bir şekilde yeniden gündeme getirilebilir. Ancak, bir yapı inşa edilene kadar yeterli olabilecek hiçbir şey yapılamaz. Kiralamak için uygun bir yer bulmak imkânsızdır. Şimdi işgal ettiğimiz bina, mevcutların içinde en iyisidir. Ancak ibadet alanı, papaz ve ailesi tarafından kullanılan mutfak ve yemek odası arasında çok garip bir şekilde inşa edilmiş bir tür salondur. Papazın vaaz verirken, cemaatinin tüm üyelerinin yüzlerine bakabileceği bir nokta bulması imkânsızdır.
Üç odalı bir bina için para toplamak amacıyla elimden geleni yaptım. Ancak mevcut olanlardan çok daha fazlasına ihtiyacım var. Tüm çabalarımız kesinlikle son derece gerekli olanın altında kaldı”46
İzmir kilisesinin yazdığına göre:
“Bay McNaughton, Sivas, Merzifon ve Batı Türkiye’nin diğer yerlerinde gösterilen fedakârlığın İzmir istasyonuna bağlı en az iki önemli merkezde de sergilendiğini bildirdi. Afyonkarahisar’da Şükran Günü, okullar için uygun bir ibadet yeri ve uygun bir yapıya büyük ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Hediyelerle minnettarlıklarını ifade etme fırsatı buldular. Cemaat son zamanlarda binanın satın alınmasına yaklaşık iki yüz dolar katkıda bulunmuştu. Halkın durumunu göz önüne alarak, bu cazip bir miktar gibi görünüyordu. Ancak daha büyük şeyler de yapmaya hazırdılar”47 (Devamı Yarın)

KAYNAKÇA:
41TheMissionaryHerald,Vol. XCIX,January, 1903,No.I,Page 25
42TheMissionaryHerald ,Vol. XCIX,January, 1903,No.I,Page 26
43TheMissionaryHerald,Vol. XCIX,January, 1903,No.I,Page 27
44TheMissionaryHerald,Vol.XCIX,July, 1903,No.VII,Page 304
45TheMissionaryHerald,Vol.XCIX,July, 1903,No.VII,Page305
46TheMissionaryHerald,Vol.CI,April, 1905,Number 4,Page 190
47TheMissionaryHerald,Vol.CIV,March, 1908,Number 3,Page 136

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER