Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek

AFYONKARAHİSAR’I İŞGAL EDEN YUNAN IV. TÜMENİ-2

Hasan Tahsin Günek 22 Eylül 2018 Cumartesi 11:57:54
 

(Dünden Devamı)
Yunan Ordusunun Küçük Asya
Harekâtında IV. Tümen
6Nisan 1921’de IV. Tümen, Küçük Asya Ordusunu güçlendirmek için Nafplion’dan İzmir’e geçti. Haziran ayının ilk 10 günü XIII. Tümen ile birlikte Güneybatı hattına taşındı.
Yunan Ordu Komutanlığı, Türk kuvvetlerinin bulunduğu Afyonkarahisar şehrinin ele geçirilmesi görevin iIV. Tümene verdi.
Yunan kuvvetlerinin 28 Temmuz 1921’de Ankara yönünde harekete geçmesi üzerine IV. Tümene ordunun sağ kanadında bulunma ve geri emniyet sağlama görevi verildi. 10 Ağustos günü başlayan Yunan saldırısının 20 gün sonrası Türklerin inatçı bir mücadelesi sonucu zaferle sonuçlanması üzerine Yunan kuvvetleri 8 Eylülde Sakarya nehri batısına çekilerek Eskişehir-Afyonkarahisar hattına yerleşti.
1922 yazında IV. Tümen Komutanı Dimitrios Dimaras, Kumalar Dağında savunma teşkilatlanmasınıyaptı. Türklerin Yunan cephe hattına şaşırtıcı ana saldırısı 13/26 Ağustos günü sabahın erken saatlerinde başladı. Yunan cephesinin çöküşünden sonra IV. Tümenin Anadolu’dan ayrılışı Eylül ayı başlarında tamamlandı.
II.Dünya Savaşı sırasında, IV. Tümen Ekim 1940’ta İtalyan işgal kuvvetlerine karşı harekete geçti.1941 yılı ilkbaharında İtalyanları geri püskürttü. Bu arada tümen diğer birliklerle takviye edilerek yeniden yapılanmaya gitti.
Şehrimizi işgal eden Yunan IV. Tümeni bugün hala varlığını sürdürüyor
IV. Tümen, Trabliçe merkezli olarak 15 Mart 1953 yılında işgal ve sevkiyat izleme, koordinasyon ve Mora askeri eğitim merkezi olarak yeniden ihya edildi. Mora yarımadasındaki tüm askeri eğitim merkezleri tümen bünyesine dahil edildi. 1954 yılından 2005 yılına kadar çeşitli isimler altında varlığını sürdürdü. 2005 yılında alınan kararla IV. Piyade Tümenive 2009 yılından itibaren “Peloponnese” yani “Mora Piyade Tümeni” olarak yeniden adlandırıldı.(1)
(Devamı Yarın)

Kaynakça:
1 ΣΤΡΑΤΟΣ &Ενημέρωση, Sayı: 23,
Ocak – Şubat – Mart 2012“Tarihsel İnceleme,
IV. Piyade Tümeni  “Mora” sayfa 25-27

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti