Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

AHLAK İLE İBADETLER ARASINDA DOĞRUDAN BİR İLİŞKİ VARDIR

Muharrem Günay 15 Şubat 2019 Cuma 13:33:41
 

Ahlak ile ibadetler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Abdullah b. Amr radiyallâhu anhüm Rasûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellerim şöyle buyurduğunu işittim:
“Doğruluğu şiar edinip ahlâkı güzel olan Müslüman, hoş tabiatı ve güzel ahlâkı sayesinde Allah’ın emirlerini yerine getirip devamlı oruç tutanlar derecesine yükselir.” (Ahmed b.Hanbel  veTaberânî)
Hazret-i Âişe radiyallâhu anhâ’dan: Resûl-i Ekrem sallal-lâhu aleyhi ve sellerim şöyle dediğini işittim:
“Mü’min, güzel ahlâkı ile (fazla) oruç tutup    (fazla) ibadet edenin derecesine erişir.” (Hadîsi;, Ebû Dâvûd, İbn-i Hibbân ve Hâkim rivâyet etmişler; Hâkim, Buhârî ve Müslim sahihtir, demiştir)
Hâkim’in ibaresi: “Kişi, güzel ahlâkı sebebiyle gece ibâdet eden ve gündüz oruçlu  bulunanların derecelerine erişir. Taberânî’nin Ebû Umâme’den rivayetinde:
“Kişi,  güzel ahlâk ile geceyi ibâdetle geçiren ve savaş meydanlarında şiddetli susuzluktan   ciğeri yanan kimsenin derecesine ulaşır” şeklindedir.
Hazret-i Ebû Hüreyre radiya’llâhu anh’den:  Peygamber Efendimiz buyuruyor:”Allâhu Teâlâ, kişiyi güzel ahlâkı ile (fazla) namaz kılan ve (fazla) oruç tutanların derecesine yükseltir. (Taberânî, Müslim sahihtir, demiştir.)
Ebû Ya’lâ’nın Enes’den rivayetinde: “Mü’minlerin îmanca en olgunu, ahlakça en güzel olanıdır.” ilâvesi vardır.
Hazret-i Ebû Hüreyre radiyallahu anhden Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki:
Allâhu Teâlâ İbrahim aleyhisselâma şöyle vahyetti.
“Kâfire Karşı Bile Güzel Ahlaklı Ol!”
“Ey Halilim! Kâfirlere karşı da olsa ahlakını güzelleştir ki iyilerin makamına ulaşabilesin. Benim ahlakını güzelleştireni arşımın gölgesinde gölgelendireceğime, cennetime yerleştireceğime ve kendime yaklaştıracağıma dair önceden verilmiş sözüm vardır.” (Taberânî)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER