Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ARTI 2 İSTİHDAM İÇİN BASIN BİRİMİ

Murat Arısoy 23 Aralık 2017 Cumartesi 12:55:38
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yüzde 11’lik büyümesinin tabana yayılması gerektiğini vurguladı. Erdoğan bu doğrultuda her işletmeye ‘Artı 2 istihdam sağlayın’ dedi.
Bu çağrı yerinde, ama karşılığını bulunacak mı?
Merak edilen konu bu.
Başka sektörleri bilemem, ben gazetecilik-iletişim sektörü ile ilgili bir ayrıntı vereyim.
Afyonkarahisar’da kamuoyunu bilgilendiren ya da kamuoyu adına çalışan kurum ve kuruluşların genelinde Basın Birimi yok.
Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkâr Odaları, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’inci Bölge Müdürmüğü ile Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı’nı ayrı tutalım. Çünkü bu saydıklarımda Basın ve Halkla İlişkiler Birimleri mevcut.
Bir de sadece il merkezinde, resmî Basın Birimi olmayan, kurulmayan bazı kurum ve kuruluşları sayalım:
-Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası.
-Afyonkarahisar Ticaret Borsası.
-Organize Sanayi Bölgesi.
-İl Özel İdaresi.
-AFJET.
-Şeker Fabrikası.
-Devlet Demiryolları.
-Afyonkarahisar Barosu.
-Türk-İş İl Temsilciliği dışında Türk-İş’e bağlı sendikalar.
-Memur sendikaları.
-AK Parti dışındaki siyasi partiler.
-Daire Müdürlükleri.
-Birçok büyük firma.
-Oteller.
Sadece yukarıdaki satırlarda anılan kurum, kuruluş ve firmalar ikişer kişilik Basın Birimi oluşturulsa 20’ye yakın gazeteci istihdam edilir.
Esasında bir Basın Birimi’nden beklenen, 1 Müdür, 2 muhabir-foto muhabir (veya kameraman) 2 de şikayetleri toplayan, fikirleri gündeme getiren ve proje hâline dönüştüren kişinin istihdam edilmelidir.
Afyonkarahisar ölçeğinde bu beklentiden vazgeçelim.
Ama en azından her kurum ve kuruluşta 1 Basın Birimi sorumlu ile çalışılması mümkün.

BİK DE ÖNERMİŞTİ

Basın İlan Kurumu’nun eski Genel Müdürleri’nden Mehmet Atalay, 25 Haziran 2014’te yaptığı açıklamada “Belediyelere, kamu kurumlarına, iletişim mezunlarının istihdam edildiği iletişim birimleri oluşturmalarının gerekliliğini anlattık” demişti. Ben bu cümledeki “iletişim fakültesi” kıstasını da aramıyorum. Yeter ki Basın Birimleri, görev ve sorumluluklarına uygun olarak kurulsun 10-15 gazeteci daha meslekte istihdam edilsin.

BASIN BİRİMİ NE İŞE YARAR?

Kurum ve kuruluşların Basın Birimleri’ne haber yazıp fotoğraf çeken kişilerden oluşan ve biraz da boşa para harcanan yerler olarak bakmaları, temel bir yanlış.
Basın Birimi çalışanları veya sorumluları, kurum ve kuruluşun yaptığı etkinlikleri, gerçekleştirdiği projeleri ve planlanan faaliyetleri kamuoyuna duyurur.
Ancak görev, bununla sınırlı değildir.
Basın Birimi, aynı zamanda bulunduğu kurum ve kuruluşun amirinin “danışmanlığı”nı yürütür. Basın Birimi’ndeki kişi, amirinin konuşma metinlerinden tutun, sunacağı araştırmalara kadar pek çok görev ve sorumluluğu üzerine alabilir, almalıdır da.
Basın Birimi (Halkla İlişkiler kısmı da varsa), vatandaşın o kuruluş veya kurum hakkındaki görüşlerinin de alınmasına, aktarılmasına, varsa sorunun çözülmesine yardımcı olur. Böylece kurum ve kuruluşların tanınırlığı, işlerliği ve sevilirliği artar.

ATSO KURACAK

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, ATSO bünyesinde bir Basın Birimi kurulması fikrine sıcak bakmışlardı. Bildiğim kadarıyla Ali Şenol’un böyle bir çalışması var. Birkaç kişi ile bu konuyu sürdürmek istediler, ancak istenen düzey yakalanamadı.
Çalışma nihayete ererse ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’u ilk ben tebrik edeceğim.
Zira Tokat Ticaret ve Sanayi Odası ve Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası’nın Basın Birimi varsa, Afyonkarahisar gibi büyükşehir olmaya aday bir vilayetin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Basın Birimi’ne sahip olmaması, eksikliktir bana göre.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER